Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak Wentylacji W Kamienicy

Mario86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mieszkam w kamienicy na parterze 120m2. Kamienica ma 2 kondygnacje i oczywiście nie posiada przewodów wentylacyjnych. Pojawiło mi się ogniska pleśni za łóżkiem, było dosunięte na maxa do ściany wyczyściłem odsunąłem na 10cm i jest ok.  Wymieniłem drzwi na nowe i ościeżnica jest non stop mokra a nie ma mrozów i na ściankach bocznych pokazał sie grzyb (cały czas są wilgotne).  W łazience mam wypuszczona rurę na zewnątrz i tą rurą wpada świeże powietrze z tym, że nie wiem gdzie uchodzi. Jak rozwiązać problem wentylacji czy warto wypuscić np 2m rure pcv 110 w góre po elewacji ( zabytek mogą się doczepic ale teraz jest metalowa 1m) i zakonczyć ją wylotem typu H żeby zaciągała powietrze grawitacyjnie? i czy to wystarczy na mieszkanie 120m2, w sypialni jest na koncu mieszkania mam wrażanie, że powietrze stoi w miejscu. Pozdrawiam, z góry dzieki za odp.

MG

Opublikowano

Mam pieco kuchnie w piwnicy i kaloryfery w całym mieszkaniu temp w mieszkaniu 22 st.

Opublikowano

Mam pieco kuchnie w piwnicy i kaloryfery w całym mieszkaniu temp w mieszkaniu 22 st.post-62295-0-28879600-1511248456_thumb.png

Opublikowano

Mam pieco kuchnie w piwnicy ,,,,

To jest duży plus.

,,,, kaloryfery w całym mieszkaniu ,,,,

Domyślam się, że to te grubsze kreski w dołączonym szkicu

Gdybyś mógł jeszcze opisać przeznaczenie poszczególnych pomieszczeń, ten obszar zakreskowany do czego służy i czy Twoja piwnica znajduje się pod mieszkaniem.

ps.

Informacja dla innych forumowiczów, tak powinno się w schludny sposób rysować szkice i wstawiać tutaj na forum, to przecież ogląda cały świat.

Opublikowano

Proszę szkic z opisem, kiedyś będę się przebijał do zamkniętej części ale póki co jest taka sytuacjia.

post-62295-0-96460700-1511329442_thumb.png

Opublikowano

Odpowiedź podzielę na kila postów.

Najważniejsza zasada "Nie należy mieszać wentylacji naturalnej z mechaniczną".

Co prawda przepisy odnoszą się w tej kwestii do "pomieszczenia", ale czy np. domu nie należało by traktować jako "dużego pomieszczenia" z nieszczelnymi przegrodami.

Na zaprezentowanym przez Ciebie szkicu dokładnie to widać.

Parter kamienicy, drzwi do piwnicy i piwnica w której znajduje się kotłownia z wentylacją naturalną.

Każde mechaniczne wymuszenie wentylacji w parterze kamienicy, może poprzez nieszczelności pomiędzy parterem a piwnicą zaburzyć wentylację naturalną w kotłowni.  

Opublikowano

@Mario86 ja wiem jak wygląda sytuacja u nas na Śląsku w familokach, dlatego dawkuje te informacje byś wszystko sobie przemyślał.

Skoro masz w piwnicy zamontowaną pieco kuchnię, to zapewne jest podłączona do kanału dymnego.

Musi być jeszcze kanał wentylacyjny i otwór nawiewu powietrza tzw. zetka.

Ktoś ( kominiarz, administracja) zezwolił Ci na zabudowę tej pieco kuchni ?.  

Opublikowano

tak mam zezwolenie kominiarza na papierze, musiałem wyprowadzić oknem rurę 1m do góry i obić drzwi blachą :) w tej kamienicy na 6 mieszkań są 4 przewody dymowe i to wszystko. Chyba zamontuje w tej rurze w ścianie wentylator z higrostatem, timerem i zaworem zwrotnym.

Opublikowano

w takiej sytuacji być może pomógł by rekuperator ścienny, tylko, że nie bardzo nadaje to do wydajnej wentylacji łazienek...

https://iwentylatory.pl/4914-thickbox_default/rekuperator-scienny-pokojowy-vents-twinfresh-s-60.jpg

https://iwentylatory.pl/4949-thickbox_default/rekuperator-scienny-pokojowy-vents-twinfresh-r-50.jpg

Opublikowano

tak mam zezwolenie kominiarza na papierze, musiałem wyprowadzić oknem rurę 1m do góry i obić drzwi blachą :) w tej kamienicy na 6 mieszkań są 4 przewody dymowe i to wszystko. Chyba zamontuje w tej rurze w ścianie wentylator z higrostatem, timerem i zaworem zwrotnym.

Zaczekaj prosze z pomyslami/przerobkami do konca wypowiedzi kolegi Andzej_M_ ...

Opublikowano

w takiej sytuacji być może pomógł by rekuperator ścienny, tylko, że nie bardzo nadaje to do wydajnej wentylacji łazienek...

https://iwentylatory.pl/4914-thickbox_default/rekuperator-scienny-pokojowy-vents-twinfresh-s-60.jpg

https://iwentylatory.pl/4949-thickbox_default/rekuperator-scienny-pokojowy-vents-twinfresh-r-50.jpg

zastanawiałem się nad tym ale to dość kosztowna sprawa :) nie ukrywam, że chciałbym to zrobić najtańszym kosztem, jeśli się nie uda, będę chyba zmuszony do tego rozwiązania. Znalazłem rekuperator na 120m za ok 2800 zł.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.