Mario86 Opublikowano 21 Listopada 2017 #1 Opublikowano 21 Listopada 2017 Witam, Mieszkam w kamienicy na parterze 120m2. Kamienica ma 2 kondygnacje i oczywiście nie posiada przewodów wentylacyjnych. Pojawiło mi się ogniska pleśni za łóżkiem, było dosunięte na maxa do ściany wyczyściłem odsunąłem na 10cm i jest ok. Wymieniłem drzwi na nowe i ościeżnica jest non stop mokra a nie ma mrozów i na ściankach bocznych pokazał sie grzyb (cały czas są wilgotne). W łazience mam wypuszczona rurę na zewnątrz i tą rurą wpada świeże powietrze z tym, że nie wiem gdzie uchodzi. Jak rozwiązać problem wentylacji czy warto wypuscić np 2m rure pcv 110 w góre po elewacji ( zabytek mogą się doczepic ale teraz jest metalowa 1m) i zakonczyć ją wylotem typu H żeby zaciągała powietrze grawitacyjnie? i czy to wystarczy na mieszkanie 120m2, w sypialni jest na koncu mieszkania mam wrażanie, że powietrze stoi w miejscu. Pozdrawiam, z góry dzieki za odp. MG
Andrzej_M_ Opublikowano 21 Listopada 2017 #2 Opublikowano 21 Listopada 2017 Jaki masz system ogrzewania w mieszkaniu ?.
Mario86 Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 21 Listopada 2017 Mam pieco kuchnie w piwnicy i kaloryfery w całym mieszkaniu temp w mieszkaniu 22 st.
Mario86 Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 21 Listopada 2017 Mam pieco kuchnie w piwnicy i kaloryfery w całym mieszkaniu temp w mieszkaniu 22 st.
Andrzej_M_ Opublikowano 21 Listopada 2017 #5 Opublikowano 21 Listopada 2017 Mam pieco kuchnie w piwnicy ,,,, To jest duży plus. ,,,, kaloryfery w całym mieszkaniu ,,,, Domyślam się, że to te grubsze kreski w dołączonym szkicu. Gdybyś mógł jeszcze opisać przeznaczenie poszczególnych pomieszczeń, ten obszar zakreskowany do czego służy i czy Twoja piwnica znajduje się pod mieszkaniem. ps. Informacja dla innych forumowiczów, tak powinno się w schludny sposób rysować szkice i wstawiać tutaj na forum, to przecież ogląda cały świat.
Mario86 Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 22 Listopada 2017 Proszę szkic z opisem, kiedyś będę się przebijał do zamkniętej części ale póki co jest taka sytuacjia.
Andrzej_M_ Opublikowano 22 Listopada 2017 #7 Opublikowano 22 Listopada 2017 Postaram się odpowiedzieć wieczorem.
Andrzej_M_ Opublikowano 22 Listopada 2017 #9 Opublikowano 22 Listopada 2017 Odpowiedź podzielę na kila postów. Najważniejsza zasada "Nie należy mieszać wentylacji naturalnej z mechaniczną". Co prawda przepisy odnoszą się w tej kwestii do "pomieszczenia", ale czy np. domu nie należało by traktować jako "dużego pomieszczenia" z nieszczelnymi przegrodami. Na zaprezentowanym przez Ciebie szkicu dokładnie to widać. Parter kamienicy, drzwi do piwnicy i piwnica w której znajduje się kotłownia z wentylacją naturalną. Każde mechaniczne wymuszenie wentylacji w parterze kamienicy, może poprzez nieszczelności pomiędzy parterem a piwnicą zaburzyć wentylację naturalną w kotłowni.
Mario86 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #10 Opublikowano 23 Listopada 2017 W piwnicy jest tylko okienko do wrzucania węgla - cała wentylacja :)
Andrzej_M_ Opublikowano 23 Listopada 2017 #11 Opublikowano 23 Listopada 2017 @Mario86 ja wiem jak wygląda sytuacja u nas na Śląsku w familokach, dlatego dawkuje te informacje byś wszystko sobie przemyślał. Skoro masz w piwnicy zamontowaną pieco kuchnię, to zapewne jest podłączona do kanału dymnego. Musi być jeszcze kanał wentylacyjny i otwór nawiewu powietrza tzw. zetka. Ktoś ( kominiarz, administracja) zezwolił Ci na zabudowę tej pieco kuchni ?.
Mario86 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #12 Opublikowano 23 Listopada 2017 tak mam zezwolenie kominiarza na papierze, musiałem wyprowadzić oknem rurę 1m do góry i obić drzwi blachą :) w tej kamienicy na 6 mieszkań są 4 przewody dymowe i to wszystko. Chyba zamontuje w tej rurze w ścianie wentylator z higrostatem, timerem i zaworem zwrotnym.
zaszczytcony Opublikowano 23 Listopada 2017 #13 Opublikowano 23 Listopada 2017 w takiej sytuacji być może pomógł by rekuperator ścienny, tylko, że nie bardzo nadaje to do wydajnej wentylacji łazienek... https://iwentylatory.pl/4914-thickbox_default/rekuperator-scienny-pokojowy-vents-twinfresh-s-60.jpg https://iwentylatory.pl/4949-thickbox_default/rekuperator-scienny-pokojowy-vents-twinfresh-r-50.jpg
PioBin Opublikowano 23 Listopada 2017 #14 Opublikowano 23 Listopada 2017 tak mam zezwolenie kominiarza na papierze, musiałem wyprowadzić oknem rurę 1m do góry i obić drzwi blachą :) w tej kamienicy na 6 mieszkań są 4 przewody dymowe i to wszystko. Chyba zamontuje w tej rurze w ścianie wentylator z higrostatem, timerem i zaworem zwrotnym. Zaczekaj prosze z pomyslami/przerobkami do konca wypowiedzi kolegi Andzej_M_ ...
Mario86 Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 23 Listopada 2017 w takiej sytuacji być może pomógł by rekuperator ścienny, tylko, że nie bardzo nadaje to do wydajnej wentylacji łazienek... https://iwentylatory.pl/4914-thickbox_default/rekuperator-scienny-pokojowy-vents-twinfresh-s-60.jpg https://iwentylatory.pl/4949-thickbox_default/rekuperator-scienny-pokojowy-vents-twinfresh-r-50.jpg zastanawiałem się nad tym ale to dość kosztowna sprawa :) nie ukrywam, że chciałbym to zrobić najtańszym kosztem, jeśli się nie uda, będę chyba zmuszony do tego rozwiązania. Znalazłem rekuperator na 120m za ok 2800 zł.
Andrzej_M_ Opublikowano 7 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 7 Grudnia 2017 @Mario86 bywasz jeszcze na tutejszym forum ?.
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Wykład nudny i rzadko to słuchacz się "urwał" ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.