Akwilin Opublikowano 16 Listopada 2017 #1 Opublikowano 16 Listopada 2017 Witam, mam problem u siebie w mieszkaniu. Mianowicie jeden z grzejników nie grzeje do końca, jest gorący na samej górze a na dole całkowicie zimny. Mieszkam w tym mieszkaniu 20 lat i zawsze było okej. Instalacja jest zasilana z miasta, nie mam wiedzy i dostępu do węzła cieplnego. Jest to mieszkanie w bloku gdzie piony CO idą przez mieszkania, nie mam wpływu na cokolwiek. Jako, że biegam trochę w temacie to wiem jak to działa, ale w tym przypadku jestem bezradny. Powiem tak : - jakkolwiek nie ustawiłbym nastawy to nic nie pomaga. - nawet jak zmniejszę stopień zaworu na kryzie na powrocie to nic nie pomaga - grzejnik jest odpowietrzony ( sprawdziłem w ostateczności, oczywiste jest to, że gdyby był to by nie grzał na górze..) - co do zapowietrzonego pionu to tez słaba szansa, gdyż z tego samego powrotu wchodzi od razu rura do drugiego pokoju w którym grzejnik działa jak powinien. - próbowałem nawet zmniejszyć na termostacie grzejnik działający, skoro idą z tego samego pionu, ale nic nie pomogło nawet przy całkowitym zamknięciu Jakieś sugestie ? zima się zbliża Pozdrawiam ! P.S tak wiem, że były już takie tematy, ale czytałem i żaden nie przyniósł mi odpowiedzi której bym nie spróbował.
szelest Opublikowano 16 Listopada 2017 #2 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłaszaj usterkę do administratora.Płacisz za ogrzewanie i wymagasz prawidłowego działania.
Akwilin Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 16 Listopada 2017 Tak wiem, ale myślałem, że z doświadczeniem i siłą tego forum dam radę rozwiązać to nie angażując w to spółdzielni. Pomijając fakt, że należy to do części wspólnych i nie pokrywałbym żadnych kosztów, ale niestety jest to tak spartaczone ( wina starego budownictwa), że nawet nie ma żadnych zaworów odcinających na lokal. Wiązałoby się to z długotrwałym rozwiązywaniem problemu... Może ktoś wie na ten temat coś więcej niż ja i może poradzić.
shogunzlasa Opublikowano 17 Listopada 2017 #4 Opublikowano 17 Listopada 2017 Najczęściej przy tych problemach to zapowietrzony grzejnik lub nie jest ustawiony odpowietrznikiem do góry (musi mieć lekki spad tak żeby odpowietrznik był na górze).Jak nie to pozostaje słaby przepływ - ale nagle sam od siebie by się nie przestawił - mógł się więc zakamienić itp.
odpowietrznik Opublikowano 17 Listopada 2017 #5 Opublikowano 17 Listopada 2017 Sprawdź jeszcze po zdjęciu głowicy termostatycznej czy trzpień zaworu termostatycznego chodzi,czy nie jest przypadkowo wciśnięty tak się dzieje czasami gdy pozostawia się na okres letni zawór zakręcony.
shogunzlasa Opublikowano 17 Listopada 2017 #6 Opublikowano 17 Listopada 2017 O właśnie - kolega odpowietrznik dobrze prawi - czyli zmniejszenie przepływu przez "zastany" termostat.
PrzeMal Opublikowano 17 Listopada 2017 #7 Opublikowano 17 Listopada 2017 A moze czas na nowy gezejnik ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.