mateusz77 Opublikowano 16 Listopada 2017 #1 Opublikowano 16 Listopada 2017 Witam, mam świeżo wykonaną instalację C.O i C.W.U w domu jednorodzinnym parterowym. W części mieszkalnej (123m^2) mam ogrzewanie podłogowe (12 obwodów) + 2 drabinki (w łazience i WC). Garaż i kotłownia (42m^2) mają ogrzewanie wykonane przy wykorzystaniu grzejników (1x CV22 500*800 kotłownia ; 2x CV22 500*1000 + 1x CV 500*1200 garaż). Instalacja grzejników jest podłączona do rozdzielacza 6 obwodowego (drabinki z łazienek również są do niego podpięte). Rozdzielacz od podłógówki składa się z: zaworu trójdrogowego ESBE, pompy Wilo Yonos Para z termostatem przylgowym. Kocioł Immergas Victrix x 12 TT Zasobnik Immergas UBS 160 Układ przedstawia poniższe foto (jeszcze bez podłączonych rur PEX). Głównym problemem jest sytuacja, w której gdy piec osiągnie zadaną temperaturę (22*C) rozłącza go sterownik (Immergas CAR V2) a pompa od podłogówki jeszcze pracuje aż do czasu ostudzenia układu (temperaturę mierzy termostat przylgowy, na którym ustalone jest 30*C - przy takiej temp wody pompa dopiero załącza się i woda zaczyna krążyć w układzie podłogówki). Po wystudzeniu układu pompa oczywiście się wyłącza ale woda z kotła została wypompowana i kocioł sygnalizuje błąd ciśnienia wody w układzie. Jak ten problem mogę rozwiązać? Kolejnym problemem jest sytuacja, w której pompa od podłogówki jest ustawiona na 3'kę (niezależnie czy w trybie stałej czy zmiennej różnicy ciśnień) to na rotametrach mam przepływy max 1l/min. Przepływy wzrastają (niecałe 2l/min) gdy ustawię pompkę na 6'kę ale pojawia się problem, że nie mam wtedy ogrzewania na grzejnikach - cała woda krąży tylko w obiegu kocioł<->podłogówka. Co w tej sytuacji mogę zrobić? Póki co jestem jeszcze przed wylewkami więc na zmiany mogę sobie jeszcze pozwolić (mam na myśli kotłownię bo rozłożenie podłogówki raczej nie powoduje problemu). Liczę na pomoc Pozdrawiam
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #2 Opublikowano 16 Listopada 2017 ale kompllikujecie to wszystko. po co sprzęgło hydrauliczne jest? bo jak nie to kiepsko pompa na pompę pracuje.
mateusz77 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 16 Listopada 2017 Sprzęgła hydraulicznego nie mam. Czyli co mam zamontować sprzęgło?
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #4 Opublikowano 16 Listopada 2017 tak by wypadało i ze sprzęgła osobny rurociąg na podłogówkę , dodatkowa pompa na grzejniki i będzie hulać tylko bez czujnika temp sprzęgła! 6 mufek trochę złomu i sprzęgło gotowe.
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #5 Opublikowano 16 Listopada 2017 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24912-dom-199m-pod%C5%82og%C3%B3wka-160m2-jakie-rozwi%C4%85zania-zastosowa%C4%87/ to z nierdzewki to sprzęgło tam jest jedna pompa bo tam tylko podłogówka jest. a duża pompa jest po to że to co jest w kotle jest za słabe aby wymusić odpowiedni przepływ wody . kotły małej mocy mają wbudowane pompy jednak ze względu na oszczędności finansowe oraz miejsca nie są to jakieś super wydajne urządzenia
sambor Opublikowano 16 Listopada 2017 #6 Opublikowano 16 Listopada 2017 Sprzęgło i pompę do grzejników. Oczywiście osobne rury od sprzęgła do grzejników i do podłogówki. Warto sprawdzić jaki jest ten zaw 3-D ESBE - często dają za mały i może być głośna praca przy pracy pompy podłogówki. A tak naprawdę to ten zaw 3-D powinien być z siłownikiem , sterowanym przez sterownik kotła
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2017 #7 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zawór 3D termostatyczny stałotemperaturowy to zły pomysł przy kotle kondensacyjnym. Najlepiej by było zaopatrzyć się w hydrauliczny rozdzielacz strefowy DIM A-BT ERP(jak w załączniku)tylko to bardzo droga zabawka Oczywiście oddzielne rury do grzejników i do podłogówki.Sterowanie pogodowe(czujnik zewn.) Po dodaniu osobnych rur i sprzęgła i pompy jakoś to będzie działać ułomnie pod warunkiem odpowiedniej wielkości zaw.3D Chcąc mieć przepływ w podłogówce na poziomie 1,5l/min na jedną pętlę powinien być to zawór np.ESBE VTA 372 a przy przepływie 2l/min VTA 572
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #8 Opublikowano 16 Listopada 2017 tyle co dał za tt ;-) albo rok grzania za free nie warto wg mnie ale co ja mogę wiedzieć.
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2017 #9 Opublikowano 16 Listopada 2017 O ile sam kociołek ze średniej półki cenowo jest OK o tyle chcąc wykonać na nim rozsądną instalację na sprzęgle i zaworze 3D z siłownikiem producent "zmusza" użytkownika do zakupu bardzo drogiego divicona. Nie ma tu możliwości dokupienia(za rozsądną cenę co osobiście mam za złe Immergazowi ;) ) urządzenia sterującego siłownikiem zaw.3D i pompami OP i na obieg grzejników jak np u Wolfa jest to MM czy u Vaillanta moduł VR70 no ale to nie ta półka cenowa kotła
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #10 Opublikowano 16 Listopada 2017 waśnie o to chodzi kocioł wg mnie zarąbisty i go stosuje , sterowanie własne i o dziwo to chodzi i to przyzwoicie wg mnie . ile można zaoszczędzić stosując regulator pogodowy?
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2017 #11 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor tematu zapewne ze względu na zbyt wysokie koszty zostanie przy tym rozwiązaniu co ma.Doda sprzęgło,pompę na grzejniki i dodatkową parę rur do rozdzielacza ewentualnie wymieni 3D na większy i jakoś to będzie działać)
mateusz77 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #12 Opublikowano 16 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedzi. A jeśli chodzi o mój pierwszy problem z wypompowywaniem wody z układu? Jakieś pomysły?
mateusz77 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 16 Listopada 2017 Jakie sprzęgło i pompę do grzejników warto kupić? Prosiłbym o konkretne modele :)
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #14 Opublikowano 16 Listopada 2017 Wszystko jest kompromisem. Ale proszę o odpowiedź ile można oszczędzić na pogodówce ? Gazu rocznie? Za 50zł
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #15 Opublikowano 16 Listopada 2017 Sprzęgło spawam sam więc nie doradcze nic, albo jak kolega twierdzi dedykowane kawałek rurki za 700 trochę przesada a pompa polecam grundfosa
mateusz77 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #16 Opublikowano 16 Listopada 2017 Co do pogodówki - zewnętrzna sonda będzie zamontowana jak już wszystko ruszy jak trzeba. Pompa Grundfosa - jaki model?
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2017 #17 Opublikowano 16 Listopada 2017 Sprzęgło np.jak w załączniku.Pompa może ten być LFP (Leszno)na licencji Grundfosa 40tka Jeżeli chcesz koniecznie Grundfos to Alpha 2L 25-40
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #18 Opublikowano 16 Listopada 2017 Alpha 2 25/40 może być 2l albo zapytać kolegi Sambora bo mu podpadłem ja polecam tą.
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2017 #19 Opublikowano 16 Listopada 2017 Możesz też rozważyć opcję dwa w jednym jak proszek czy szampon ;) a właściwie trzy w jednym(bo zasobnik też do tego ustrojstwa możesz podłączyć,chyba że jest znacznie oddalony-nie widac na foto)czyli sprzęgło-rozdzielacz.Tylko przy tym rozwiązaniu chyba trzeba będzie zwrócić uwagę na typ tego urządzenia bo się doczytałem że przy tej firmie Elterm tak jakby inny model jest do kondensata a inny do kotła na paliwo stałe.W przedstawionej aukcji jest do kondensata
elfuczi Opublikowano 16 Listopada 2017 #20 Opublikowano 16 Listopada 2017 Za tą kasę to masz pompę kup 2 mufy 3/4' 2 1' 2 1/2' kawałek profilaktyka zamkniętego 10x10 długości około 30-40 cm dwie blachy na dekle od góry i przegrodę wszystko do nabycia na złomie ktoś, pospawa i w 150zl się zamkniesz że sprzęgłem
teres Opublikowano 16 Listopada 2017 #21 Opublikowano 16 Listopada 2017 Kolejnym problemem jest sytuacja, w której pompa od podłogówki jest ustawiona na 3'kę (niezależnie czy w trybie stałej czy zmiennej różnicy ciśnień) to na rotametrach mam przepływy max 1l/min. Przepływy wzrastają (niecałe 2l/min) gdy ustawię pompkę na 6'kę ale pojawia się problem, że nie mam wtedy ogrzewania na grzejnikach - cała woda krąży tylko w obiegu kocioł<->podłogówka. Co w tej sytuacji mogę zrobić? Skoro masz to tak zrobione, to jedyne co możesz robić (bez przeróbek) to puszczać na zasilanie 50 stopni, albo więcej. Wtedy zawór termostatyczny od podłogówki sam Ci się przymknie i grzejniki dostaną więcej ciepła. Poprawnie powinno być sprzęgło i osobne pompy na obiegi.
mateusz77 Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #22 Opublikowano 17 Listopada 2017 50 stopni na podłogówkę raczej nie jest dobrym pomysłem...
teres Opublikowano 17 Listopada 2017 #23 Opublikowano 17 Listopada 2017 50 stopni na podłogówkę raczej nie jest dobrym pomysłem...50 stopni ustawiasz na kotle, na podłogówkę masz ograniczenie zaworem termostatycznym.
mateusz77 Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #24 Opublikowano 17 Listopada 2017 Problem rozwiązałem trochę inaczej - zmniejszyłem temperaturę na zaworze trójdrogowym i teraz cały układ grzeje jak powinien i przepływy są OK. Co do zaworu 3D bo były wcześniej pytania jaki mam założony: ESBE VTA322 (nr seryjny 31100900) przepływ 1,6.
sambor Opublikowano 17 Listopada 2017 #25 Opublikowano 17 Listopada 2017 Ten zawór Esbe jest o numer lub nawet 2 za mały. Powinien być VTA 572. Wiem, że to kłopot, ale zmień go na własciwy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.