Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Grzejnikami Na Parterze.

damianstangret

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z grzaniem na parterze w swoim domu. Instalacja ogólnie ma ponad 20 lat, grzejniki białe, stalowe(chyba) zeberkowe. Problem zaczął się wiosną. Znikało dużo wody z instalacji, ok 50-60l na dobę przy maksymalnym poziomie. Gdzieś musiała uciekać a że nic nie było widać i szkoda było podług zrywać i płytek kuć to hydraulik zrobił nowe dojścia rurkami miedzianymi, odcinając i zostawiając stare stalowe rury. Działało wszystko dobrze aż do czasu. Nie było mnie w domu, a akurat ktoś wynajmował i podobno zagotowali wodę czy coś. Nie wiem ile to może mieć wspólnego i co zrobili dokładnie ale grzejniki na parterze teraz nie grzeją. Jedynie 2 małe najbliżej pieca, w łazience i korytarzu. Jedynie 2-3 zeberka są delikatnie ciepłe u góry najbliżej rury. Co może być przyczyną? Mam kocioł uniwersalny, pompkę, chodź dawniej grawitacyjnie też super grzało to nawet z pompką teraz nie działa. Proszę o pomoc i ewentualnie dodatkowe pytania.

post-75888-0-32086900-1510836014_thumb.jpg

post-75888-0-45604900-1510836039_thumb.jpg

post-75888-0-69929300-1510836061_thumb.jpg

post-75888-0-33235700-1510836083_thumb.jpg

Opublikowano

Po  zagotowaniu wody zazwyczaj odpada duzo syfu z rur , sprawdź stan filtrów przed pompami , a także  jak masz zawory zwrotne tez sprawdz czy czasami sie gdzieś nie przyciął 

Opublikowano

Sprawdź czy jest wystarczająca ilość wody w instalacji - jeśli zagotowali to pewnie wywaliło - pytanie czy ktoś dolał.
Puść pompę na full, zakręć resztę grzejników jak się da i odpowietrz grzejniki, słuchaj czy gdzieś bulgocze. 

Opublikowano

Ja mam taki zwykły piec i pompkę... Są tutaj jakieś filtry? I jeszcze dodam, że obieg mam otwarty w takim sensie, że na samej górze mam naczynie zbiorcze i rurę powrotną do kotłowni, także jak dolewam wody i jest pełno to sama wraca. Na dole nie ma żadnych odpowietrzników... Próbowałem odpowietrzyć odkręcając gwint przy wejsciu do kaloryfera ale leciała tylko woda i nic to nie dało...

post-75888-0-76888800-1510850005_thumb.jpg

post-75888-0-75493900-1510850051_thumb.jpg

Opublikowano

filt powinnien być przed pompą

wirnik pompy powinnien byc w poziomie

Opublikowano

powinien być w poziomie ale nie oto chodzi w pytaniu więc do rzeczy. długie grzejniki brak zaworów  powinny być podpięte krzyżowo na 100% jest korek powietrzny w grzejniku. można spróbować spuścić całkowicie wodę z centralnego i baaardzoooooo powoli dolewać, przy okazji obrócić pompę tak jak powinna pracować( wydłuży jej życie i uspokoi forumowiczów)

Opublikowano

Akurat jak ta pompa jest zamontowana  wcale mnie  nie niepokoi , napisałem koledze grzecznościowo 

Btw  przed tym zaworem po prawej stronie tam wyzej nie masz gdzies filtra , od góry na pompie powinna być srebrna sruba do odpowietrzania pompy 

Opublikowano

Masz korek powietrza gdzieś.

Grzejnik podpięty grubą rurą - jak grzał kiedyś to nagle prawa fizyki się nie zmieniły i powinien grzać teraz.

Sprawdź czy jest wystarczająca ilość wody w instalacji bo jak zagotowali to może teraz brakować, odpowietrz pompę!, i odpowietrz grzejnik ale nie na śrubunku tylko na końcu grzejnika od góry - niech się przeleje.

Opublikowano

Ostatnio na innym forum po zagotowaniu wody nie grzało CWU , też pisali setki postów a okazało sie że zaciął sie ZZ

Opublikowano

Zdjęcie jest robione tak jak piec, czyli należy obrócić w prawo... Mniejsza z tym... Instalacji teraz nie będę zmieniał

Instalacji nie muszisz zmieniać , wystarczy że delikatnie poluzujesz śrubunki pompy i obrócisz ją o 90* tak aby korpus był poziomo 

Opublikowano

Panowie używajcie właściwego określenia źródła ciepła w instalacji centralnego ogrzewania. Piec to jest w piekarni a w instalacji grzewczej jest KOCIOŁ !

Opublikowano

W nocy napisałem dosyć długą wiadomość a teraz widzę, że dodały się tylko 2 zdania... Nie będę znowu pisał w każdym razie chodziło mi o to, że mam zamiar spuścić wodę całkowicie i wtedy się zobaczy. Nie wiem, czemu się te zdjęcia obracają, telefonem robię pionowo. Teraz jest z kawałkiem pieca, więc nie powinno być wątpliwości jak to jest zamocowane.

post-75888-0-87757000-1510915431_thumb.jpg

Opublikowano

Brak filtra , rozkrecił bym pompę czy wirnik nie jest owinięty pakułami

Opublikowano

A w ogóle odpowietrzałeś pompę i sprawdzałeś czy  się kreci 

Ps. sory za zamieszanie z tą pompą na pierwszym zdjęciu wydawało mi się że jest pionowo 

Opublikowano

Odkręciłem tę śrubę co się odpowietrza pompe ale nic nie syczało ani nie leciało. Ale widzę że zaczęło lecieć z pompy już od jakiegoś czasu... Z tego co widzę to z tego górnego mocowania pompa - rura. Co z tym zrobić? Chyba musi być jakieś ciśnienie tutaj, bo podłączanie było nie dawno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.