Gelo2104 Opublikowano 15 Listopada 2017 #1 Opublikowano 15 Listopada 2017 Po tym jak moja stara pompa 25-40 Leszno odmówiła posłuszeństwa tak wybór padł na IBO Beta 25-60 z racji że jest 3 kondygnacje. Pompa po podłączeniu okazała się wadliwa a mianowicie uszkodzony był cyferblat oraz hałasowała(terkotała). Trafiła bezpośrednio do serwisu Danbat. Wczoraj ją otrzymałem i niestety jak cyferblat został naprawiony tak pompa nadal hałasuje. W sumie pompy nie było 15dni, tyle dobrze że stara instalacja i działa na grawitacji. Po kontakcie z serwisem nadal chcą ją naprawiać. Moje pytanie bo może błąd jest po mojej stronie, czy pompa powinna w jakikolwiek sposób hałasować pomijając szum wody, starej leszno nie było słychać?? Dodam że instalacja jest stara, do ogrzania ok 180m/2, pompa odpowietrzona. Na dodatek ciekawi mnie wartość podawana na cyferblacie, która przed naprawą pokazywała 5W a teraz 10W na tym samym nastawie. Oczywiście 2 ewentualnej naprawy nie biorę pod uwagę, tylko wymiana na sprawną. Co o tym myślicie?
odpowietrznik Opublikowano 15 Listopada 2017 #2 Opublikowano 15 Listopada 2017 IBO to chińczyk.Było się trzymać Leszna)i będą ją naprawiać i naprawiać...)
sambor Opublikowano 15 Listopada 2017 #3 Opublikowano 15 Listopada 2017 Tam nic nie naprawią, po za wymianą elektroniki. Te pompy i nie tylko te robione na uda - albo się uda kupić dobry egzemplarz albo nie uda , o czym świadczy ten temat. Trzeba pamiętać, że uda są dwa- albo się uda , albo nie uda. :) Pozdrowienia dla tych, którzy kupując taki szajs, napędzają skośnooki przemysł.
Gelo2104 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 15 Listopada 2017 Sambor oczywiście masz rację, ale cena czyni cuda. Zarobki są jakie są więc większość z nas szuka oszczędności. Ale jak to w życiu bywa jak się gów... kupi to się gów.... ma ;) Ku przestrodze. https://www.youtube.com/watch?v=e8qfoF3lo2U&feature=youtu.be
Jockey Opublikowano 15 Listopada 2017 #5 Opublikowano 15 Listopada 2017 .... Moje pytanie bo może błąd jest po mojej stronie, czy pompa powinna w jakikolwiek sposób hałasować pomijając szum wody, starej leszno nie było słychać?? Dodam że instalacja jest stara, do ogrzania ok 180m/2, pompa odpowietrzona. Na dodatek ciekawi mnie wartość podawana na cyferblacie, która przed naprawą pokazywała 5W a teraz 10W na tym samym nastawie. Oczywiście 2 ewentualnej naprawy nie biorę pod uwagę, tylko wymiana na sprawną. Co o tym myślicie? Jeśli będzie w pompie choć trochę powietrza, to może hałasować. Zależy też jak duży jest to hałas... Jeżeli jest to pompa autoadaptacyjna, to na tej samej nastawie, może pokazywać różne wartości w zależności od chwilowego zapotrzebowania na ciepło. Przykładowo, jeśli otwierają się głowice termostatyczne, to pompa aotoadaptacyjna zwiększa moc, więc wartości będą wyższe.
Gelo2104 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 15 Listopada 2017 Instalacja stara na zaworach kulowych w grzejnikach. Wcześniej działała na grawitacji więc wszystko zrobione tak by się samo odpowietrzało, więc mało prawdopodobne aby pompa była zapowietrzona. Hałas nie jest duży wręcz mały ale bardzo drażniący.
sambor Opublikowano 15 Listopada 2017 #7 Opublikowano 15 Listopada 2017 Pewnie niewyważony lub krzywy wirnik
Gelo2104 Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 21 Lutego 2018 Dla ciekawych. Sprawa z pompą dla mnie zakończyła się pomyślnie co prawda sklep ' Elektrogin - narzędzioman ' u którego pompa była zakupiona mnie olał. Po przypadkowym trafieniu na mój film odezwał się producent. Zaproponował wymianę pompy na sprawną a w ramach rekompensaty dostałem model wyższy. Po zainstalowaniu nastała cisza. ;)
arek810316 Opublikowano 26 Lutego 2018 #9 Opublikowano 26 Lutego 2018 Posiadam pompe wilo yonos pico 2.0 25/60. Jak ja ustawie np na 2 metry podnoszenia to i tak mi ona chodzi na maxa czyli pobiera 40W . Dopiero reaguje tak od ok 1.7 metra wysokości. Wogole w tej pompkę nie ma reakcji między 2 i 3 biegiem tzn nie słychać żeby zmieniala sie prędkość jej a od 1 do 2 biegu dopiero idzie regulować. Pan z serwisu Wilo mowil ze mam przedlawicowana instalacje i dlatego pompa rozpedza sie bardzo lekko i chodzi na 2 biegu na maxa..?
arek810316 Opublikowano 26 Lutego 2018 #10 Opublikowano 26 Lutego 2018 Proszę o pomoc jak to ustawić,pan z serwisu tłumaczył ze mogę ja przydlawic na zasilaniu na co...czy to znaczy,że za dużą pompe kupiłem???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.