Mariusz73 Opublikowano 11 Marca 2009 #1 Opublikowano 11 Marca 2009 Witam. Mój problem jest następujący. W nowo wybudowanym budynku gospodarczym zamontowałem instalację CO. Pow.50m2 , 6 grzejników, piec Żywiec o mocy 12kW z zamontowanym komputerkiem , bojler z podwójną wężownicą 100 litrów. Po sprawdzeniu szczelności wszystkich połączeń przystąpiłem do rozpalania kotła. Gdy kocioł już się rozpalił i włączyła się pompka wody (nastawienie na 40 stopni) , to ciśnienie wody na piecu spada o połowę. Przy wyłączonej pompce ciśnienie jest prawidłowe. Instalacja po sprawdzeniu wygląda na szczelną, brak wycieków. Acha , grzejniki są stalowe a rury z tworzywa typu pp o srednicy 1/2 cala (20mm) Grzejniki co chwilę się zapowietrzają. W czym tkwi błąd. Proszę o pomoc. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 11 Marca 2009 #2 Opublikowano 11 Marca 2009 Witaj, Przedstawiony problem polega na tym, że manometr ( miernik ciśnienia ) jest zainstalowany PRZED pompą. Ta wytwarzając na wlocie podciśnienie powoduje spadek wskazania manometru. To nie jest błąd ani wada instalacji. Jeśli zamontujesz manometr ZA pompą wtedy po jej załączeniu zaobserwujesz wzrost ciśnienia. Sprawa zapowietrzania: W nowej i świeżo napełnionej instalacji woda musi się odpowietrzyć - w wodzie jest dużo rozpuszczonego w niej powietrza. Proces ten następuje najszybciej w trakcie podgrzewania wody. Zwykle trzeba kilku odpowietrzeń instalacji, czasami zainstalowania odpowietrznika automatycznego w 'newralgicznym' miejscu; czasami dochodzi do lokalnego podgotowania wody w kotle i wytworzenia pary, która zapowietrza grzejniki. Przyczyną może być także zbyt nisko zainstalowane naczynie wzbiorcze. Pozdrawiam Piotr Cytuj
Mariusz73 Opublikowano 11 Marca 2009 Autor #3 Opublikowano 11 Marca 2009 Co do manometru , to jest on zainstalowany w piecu . W domu , w którym mieszkam mam identyczną instalację i nie ma tego problemu. Chyba ,że pomyliłem wloty na piecu tzn. są dwa jeden na termometr a drugi na manometr ,ponieważ temperatura którą wskazuje komputerek jest dużo niższa niż na termometrze w piecu. Co do zbiornika wyrównawczego , jest on położony w najwyższym możliwym punkcie budynku tj. ok.4 do 5 metrów nad kotłem CO. Ale dziękuję za wskazówki. Sprawdzę zamianę manometru i termometru. Może tu tkwi błąd. Jak rozwiążę ten problem to napiszę. Dziękuję jeszcze raz i Pozdrawiam. Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 11 Marca 2009 #4 Opublikowano 11 Marca 2009 Jeśli obserwujesz duże różnice pomiędzy wskazaniami termometru w kotle a sterownikiem kotła to koniecznie sprawdź prawidłowość zamocowania czujnika sterownika. Jeśli ten wskazuje Tobie temperaturę sporo niższą niż zainstalowany w kotle to wyjmij go z kapilary, nasmaruj pastą termoprzewodzącą ( do zakupienia w każdym sklepie elektronicznym za niecałe 4 zł ) i spowrotem włóż do końca kapilary. Mając błędny pomiar sterownik dotąd załącza wentylator aż osiągnie zaprogramowaną nastawę, która jest niższa niż faktyczna temperatura w kotle. Prawdopodobnie podgotowuje Tobie wodę i dlatego zapowietrzają się grzejniki. Pozdrawiam Piotr Cytuj
Mariusz73 Opublikowano 11 Marca 2009 Autor #5 Opublikowano 11 Marca 2009 Czujnik jest zainstalowany prawidłowo a niższą temperaturę pokazuje termometr zamontowany na piecu. Zamieniłem miejscami termometr i manometr lecz problem ciśnienia nie zniknął.Nadal po włączeniu pompki ciśnienie spada o połowę. (Przy ustawieniu pompki na max) Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Marca 2009 #6 Opublikowano 11 Marca 2009 jesli cisnienie s[pada o połowe to strach pomyslec jakie masz opory na tej instalacji i tylko z tego to wynika prawdopodobnie nie postopniowałes instalacji tylko za pompa dałej odrazu pex 20 mm Cytuj
Mariusz73 Opublikowano 11 Marca 2009 Autor #7 Opublikowano 11 Marca 2009 Tak cała instalacja jest od razu pex 20mm. A jeżeli ją postopniuję to powinno się się to poprawić? A jakiej grubości powinna być rura zasilająca zbiornik wyrównawczy? Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Marca 2009 #8 Opublikowano 11 Marca 2009 wg normy 1/1/4 a z praktyki min 22 czy tez 3/4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi