KachaOpole Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #26 Opublikowano 13 Listopada 2017 Dzień dobry. No więc jestem po szybkiej rozmowie z moim mężusiem. Rozmawiałam na temat zaworu 3d z siłownikiem na grzejniki. Przyznał racje, że może wystarczyć zwykły zawór termostatyczny. Na moje pytanie jaki, już nie miał czasu rozmawiać bo jest w pracy i będzie dopiero wieczorem. Goni mnie czas bo lada dzień przyjdą mrozy a chciałabym by teściu już rozpoczął prace. Panowie. Doradźcie jaki ten zawór termostatyczny kupić. I jaka ma być pompa kotłowa? Jak duża? Wymalowałam też taki niby schemat. Sprawdźcie i napiszcie co poprawić. Jak będzie ok to go wydrukuje i pokaże teściowi co i jak.
hajtaler428 Opublikowano 13 Listopada 2017 #27 Opublikowano 13 Listopada 2017 bardzo dobry schemat - taki jak dał odpowietrznik tylko estetyka na 5 - wiadomo co kobieca ręka to kobieca ;) Jedna mała poprawka - zawór zwrotny w obwodzie podłogówki w innym miejscu i pamiętaj o prawidłowo wyprowadzonej rurze do naczynia Pompa kotłowa zwykła 25/40 PS Nie wiem jak z mocą pompy i zaworem na podłogówkę - czy nie za małe. To zależy od długości pętli i kvs zaworu ale to niech się kolega odpowietrznik wypowie on jest specem od takich wyliczeń. pompa na grzejniki ok
KachaOpole Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #28 Opublikowano 13 Listopada 2017 Jedna mała poprawka - zawór zwrotny w obwodzie podłogówki w innym miejscu i pamiętaj o prawidłowo wyprowadzonej rurze do naczynia Pompa kotłowa zwykła 25/40 PS Nie wiem jak z mocą pompy i zaworem na podłogówkę - czy nie za małe. To zależy od długości pętli i kvs zaworu Dziękuje Ci za zwrócenie uwagi i poprawkę tego zz A o co chodzi z tą rurą do naczynia? Tak jak już pisałam w innym poście ogrzewania podłogowego jest pięć pętli połączonych z rozdzielaczem. Nie wiem jak są długie pętle, ale łącznie grzeją jakieś 60m2 . Nie wiem jak gęsto są położone rurki ale z tego co się dowiedziałam to około 6-7mb wchodzi ich na 1m2. Pomieszczenia są mniej więcej równe metrażowo. Więc 60m2 : 5 pomieszczeń = 12m2 x przyjmijmy 6mb = 72mb pętli plus kilka mb do rozdzielaczy w kotłowni. Zawór 3D Kvs: 12 m3/h Z tego co czytałam to nie jest on za duży? Może kolega odpowietrznik się wypowie? Acha, planowane są do instalacji zawory kulowe. To dobry wybór czy lepsze są jakieś inne?
hajtaler428 Opublikowano 13 Listopada 2017 #29 Opublikowano 13 Listopada 2017 A zapomniałem że ma być układ zamknięty to z tą rurą nie ma tematu Co do przepływu to inaczej się liczy- Ilość pętli x max przepływ przyjęty 2l/min x 60 żeby wyszło l/h czyli u Ciebie 5x2x60=600l/min ale tam się bierze pod uwagę jeszcze spadek ciśnienia na zaworze ale nie bawiłem się w takie obliczenia nigdy więc poczekajmy niech się jakiś znawca wypowie. Wydaje się że będzie ok. Co do długości pętli to chodzi o to żeby nie były dłuższe niż 80mb więc u Ciebie jest ok.
shogunzlasa Opublikowano 13 Listopada 2017 #30 Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja jak zwykle w punktach :-P 1. Zapytaj o robote u sambora i odpowietrznika bo niezle Ci idzie :-D 2. Jesli na grzejniki ma byc zawor mieszajacy termostatyczny to trzeba patrzeć na wspolczynnik kvs ktory w tych zaworach jest duzo mniejszy niz w zwyklych zaworach 3D. Liczy sie go i dobiera z charakterystyk, ale ktos z doświadczenia pewnie jest w stanie podac. 3. Na podloge to samo kvs ale taam sa wieksze a pompa taka jaka byla wczesniej
odpowietrznik Opublikowano 13 Listopada 2017 #31 Opublikowano 13 Listopada 2017 Oczywiscie że zaproponowany zawór 3D typu VRG(z siłownikiem)odpowiednik Afriso ARV na podłogówkę o Kvs=12 jest mocno przewymiarowany. Wg.mnie powinien być ok.2,5Kvs możesz przewymiarować o jedną dymencję czyli 4Kvs co nie powinno znacząco wpłynąć na jego funkcjonowanie aż świat przy przepływie jak obliczył Haiti 0,6m3/h
KachaOpole Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #32 Opublikowano 13 Listopada 2017 Panowie.Mamy kupione zawory 3D Afriso ARV 384 1cal o Kvs 12, mogę je wymienić na ARV383 1cal Kvs 8 ( nie maja obecnie na stanie) lub ARV382 3/4cala Kvs 6,3 Ten ostatni najbliższy parametrom jakie podał kolega odpowietrznik.Nadaje się ten zawór? Jest większy niż potrzebny. Znowu pytanie. Czy zamiast zaworu 3D na grzejniki może być wstawiony ten zawór termostatyczny? VTA572 30-70st Kvs 4,5Co z zaworami kulowymi. Będą ok czy polecacie jakieś inne? No i jak dużą pompę kotłową mam kupić?
odpowietrznik Opublikowano 13 Listopada 2017 #33 Opublikowano 13 Listopada 2017 Wg.mnie zaw.3D z siłownikeim o Kvs 6.3 jest za duży Pompa ta za zaw.VTC 40ka najlepiej elektronik.Zawory kulowe są dostępne w typie lekkim i ciężkiem(więcej mięsa)sugeruje te masywniejsze
shogunzlasa Opublikowano 13 Listopada 2017 #34 Opublikowano 13 Listopada 2017 Tylko z rozmiarem zaworu nie zjeżdzałbym niżej jak 1 cal - żeby nie było to wąskim gardłem dla rur.Co do pompy - jak powyżej - słaba, ale oszczędna Co do KVS na grzejniki - "na oko" 2,5, ale 4,5 może też nie będzie tragedią. Jeśli grzejniki są aluminiowe to podlicz żeberka (ilość) i daj znać mniej więcej jakie są wymiary łazienkowych (o ile podpięte są tam gdzie reszta). Da nam to wyobrażenie o mocy do przeniesienia.
KachaOpole Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #35 Opublikowano 13 Listopada 2017 Wg.mnie zaw.3D z siłownikeim o Kvs 6.3 jest za duży Pompa ta za zaw.VTC 40ka najlepiej elektronik.Zawory kulowe są dostępne w typie lekkim i ciężkiem(więcej mięsa)sugeruje te masywniejsze Czy byłbyś uprzejmy dać jakiś przykład takiego zaworu typu ciężkiego? Pompa 25-40 z nastawami ręcznymi czy tak jak do podłogówki z autoadaptem? Tylko z rozmiarem zaworu nie zjeżdzałbym niżej jak 1 cal - żeby nie było to wąskim gardłem dla rur. Co do pompy - jak powyżej - słaba, ale oszczędna Co do KVS na grzejniki - "na oko" 2,5, ale 4,5 może też nie będzie tragedią. Jeśli grzejniki są aluminiowe to podlicz żeberka (ilość) i daj znać mniej więcej jakie są wymiary łazienkowych (o ile podpięte są tam gdzie reszta). Da nam to wyobrażenie o mocy do przeniesienia. Co do grzejników to są aluminiowe. Łącznie jest 95 żeberek. Jedna drabinka wysoka na 125cm szer 50cm
shogunzlasa Opublikowano 13 Listopada 2017 #36 Opublikowano 13 Listopada 2017 Grzejniki w zależności jak kto liczył dają 6-8 kW - zakładając taką moc na zawór termostatyczny dostajemy KVS 1,6 lub 2,5.Jeśli założymy, że do rozdzielacza rura będzie 28 w miedzi to taką moc przeniesie przy wolnym przepływie - koło 0,2 m/s - co z kolei da nam przepływ koło 0,4 - 0,5 m3/h co da nam znów KVS 1,6 do 2,5. Tu jeszcze będą termostaty - moc nie będzie wykorzystywana w pełni - więc 4,5 może być za duży - ale są śpece lepsze do obliczeń ode mnie.Co do zaworów - zawory kulowe jak zawory - jedne mają wiecej materiału inne po prostu mniej.
odpowietrznik Opublikowano 13 Listopada 2017 #37 Opublikowano 13 Listopada 2017 Czy byłbyś uprzejmy dać jakiś przykład takiego zaworu typu ciężkiego? Pompa 25-40 z nastawami ręcznymi czy tak jak do podłogówki z autoadaptem? Co do grzejników to są aluminiowe. Łącznie jest 95 żeberek. Jedna drabinka wysoka na 125cm szer 50cm Ta pompa za VTC bez autoadapt(tu ta funkcja jest zbyteczna a te pompy są drogie)Do podłogówki też bez, autoadapt jedynie przydatny w obiegu grzejnikowym bo są zawory termostatyczne na grzejnikach.Pompa z auto to np.Grundfos Alpha 2 Akurat my handlujemy produktami firmy WOD-MAX i INVENA te zawory są skośnookie ale dają radę(zero reklamacji) Typ ciężki w WOD-Max-sie nazywa się GRAND(załącznik#2)typ lekki(załącznik#1) a w INVENIE PROV.Te masywniejsze zawory mają większy przelot w porównaniu z typem lekkiem.Ważne aby dany zawór miał dławik. Nie wiem czy zdjęcie ci coś da bo wyglądają na zdjęciu podobnie. Co do zaworu termostatycznego typu VTA przewymiarowanie nie ma już takiego znaczenia jak w przypadku zaworów typu VRG z siłownikiem tylko cena)Kolega w poście wyżej dobrze liczy)
KachaOpole Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #38 Opublikowano 13 Listopada 2017 do rozdzielacza rura będzie 28 w miedzi to taką moc przeniesie przy wolnym przepływie - koło 0,2 m/s - co z kolei da nam przepływ koło 0,4 - 0,5 m3/h co da nam znów KVS 1,6 do 2,5. Tu jeszcze będą termostaty - moc nie będzie wykorzystywana w pełni - więc 4,5 może być za duży Znalazłam VTA372 30-70°C Kvs 3,4 G1" mniejszy niż ten ostatni. Ta pompa za VTC bez autoadapt(tu ta funkcja jest zbyteczna a te pompy są drogie)Do podłogówki też bez, autoadapt jedynie przydatny w obiegu grzejnikowym bo są zawory termostatyczne na grzejnikach.Pompa z auto to np.Grundfos Alpha 2 Akurat my handlujemy produktami firmy WOD-MAX i INVENA te zawory są skośnookie ale dają radę(zero reklamacji) Typ ciężki w WOD-Max-sie nazywa się GRAND(załącznik#2)typ lekki(załącznik#1) a w INVENIE PROV.Te masywniejsze zawory mają większy przelot w porównaniu z typem lekkiem.Ważne aby dany zawór miał dławik. Nie wiem czy zdjęcie ci coś da bo wyglądają na zdjęciu podobnie. Co do zaworu termostatycznego typu VTA przewymiarowanie nie ma już takiego znaczenia jak w przypadku zaworów typu VRG z siłownikiem tylko cena)Kolega w poście wyżej dobrze liczy) Dziękuje serdecznie. Musze na spokojnie to jeszcze raz przeanalizować. Dołączyłam poprawiony ten mój niby schemat :)
Gość Digitrax Opublikowano 13 Listopada 2017 #39 Opublikowano 13 Listopada 2017 Zawór zwrotny w obiegu grzejnikowym winien być zainstalowany tak samo jak w obiegu podłogowym. Zawory kulowe na powrotach z obiegów grzewczych także winny być.
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #40 Opublikowano 14 Listopada 2017 Co do zaworów zwrotnych - nie pchaj ich bezpośrednio za pompą (w sensie pompa i do tego dokręcony zawór). Ma być na tej nitce ale dalej - w CWU może to być np przed samym zbiornikiem.
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #42 Opublikowano 14 Listopada 2017 Co by marsza nie grały. Oczywiście brat szwagra trzeciego męża od strony byłej teściowej mają tak założone i jest dobrze - ale jak trafisz na gównianą sprężynę w zaworze albo pompa będzie nieść wibracje to dzwoni.
wodkan Opublikowano 14 Listopada 2017 #43 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jaki może być skutek zamontowania zaworu mieszającego afriso ARV 388 DN20 3 drogowego na instalacji grzejnikowej gdzie będą tylko 3 grzejniki panelowe? (zakładając, że bedzie za duży)
KachaOpole Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #44 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dobry wieczór. Dopiero teraz mam chwile spokoju by odpisać. Większa część dnia spędzona na zakupach zaworów, filtrów, pomp i innych części. Jak już myślałam, że w końcu spokój to pojawił się teściu. Przeglądną czy jest co trzeba i czy może w czwartek zaczynać modernizacje jak to nazwał kotłowni. No i znowu kłopot. Nie będę gmatwała całych jego opowieści i wywodów (większość nie nadaje się do publikacji) więc napisze w skrócie. Według niego niepotrzebnie chcemy zakładać zawór 3d z siłownikiem bo przy ogrzewaniu podłogowym przy rozdzielaczu jest już mieszacz z pompą który był założony 3-4 lata temu. Według niego spełnia to samo zadanie co ten 3d i nie potrzebnie wyrzucamy 1200pln Upiera się by zostawić podłogówkę na tym co jest a nie jakieś siłowniki. Dzwoniłam do męża, on chce siłownik na zaworze 3d bo twierdzi, że inaczej nie będzie miał sterowania pogodowego. Teść puka się w czoło, a ja mam już serdecznie dość tej całej modernizacji. Dlatego moje pytanie do Was jako fachowców. Czy można zamiast tego 3d z siłownikiem podpiąć do zestawu jak na załączniku? Raczej taki sam jest u nas.
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #45 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jaki może być skutek zamontowania zaworu mieszającego afriso ARV 388 DN20 3 drogowego na instalacji grzejnikowej gdzie będą tylko 3 grzejniki panelowe? (zakładając, że bedzie za duży) Tutaj muszą się wypowiedzieć Ci mądrzejsi - JAKBY CO NALEŻY MNIE SPROSTOWAĆ. Jeśli montujesz pompę po stronie wylotu zmieszanej wody to w miarę spoko - bo pompa zamiesza co trzeba - wtedy problem będzie bardziej przed zaworem na coś jeśli tam działa - jak jest to sprzęgło to OK, jak jest to rura od pieca gdzie wpięta znów jest pompa czy inne ustrojstwo - gorzej. Jak masz za duże KVS i sterujesz z ręki - lekkie przekręcenie daje regulacje od zera do full (np od 3 do 6). Jak regulujesz z łapy to pół biedy bo widzisz termometr, ale siłownik i sterownik mają jakiś minimalny kąt wysterowania i mogą szaleć bo przekręci o stopień w przód - za dużo, w tył - za mało, za dużo, za mało itd. Zawór termostatyczny na bieżąco stara się korygować temperaturę przez co jest mniej podatny na przewymiarowanie. Jak montujesz pompę wcześniej (przed zaworem) to za duży KVS obróci wodę spowrotem - nie pozwoli jej zmieszać - na wyjściu będzie brak temp / brak ciśnienia. Jak masz za małe KVS to brakuje skali by wyregulować (0 to nic a 10 to dalej mało). Jak coś spieprzyłem - poprawcie.
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #46 Opublikowano 14 Listopada 2017 Według niego niepotrzebnie chcemy zakładać zawór 3d z siłownikiem bo przy ogrzewaniu podłogowym przy rozdzielaczu jest już mieszacz z pompą który był założony 3-4 lata temu. Według niego spełnia to samo zadanie co ten 3d i nie potrzebnie wyrzucamy 1200pln Upiera się by zostawić podłogówkę na tym co jest a nie jakieś siłowniki. Dzwoniłam do męża, on chce siłownik na zaworze 3d bo twierdzi, że inaczej nie będzie miał sterowania pogodowego. Teść puka się w czoło, a ja mam już serdecznie dość tej całej modernizacji. Dlatego moje pytanie do Was jako fachowców. Czy można zamiast tego 3d z siłownikiem podpiąć do zestawu jak na załączniku? Raczej taki sam jest u nas. grupa-pompowa-do-rozdzielacza.jpg Jeśli masz grupę pompową - pytanie co ją steruje: A) zawór 3D, B) termostatyczny zawór 3D, C) zawór termostatyczny z kapilarą (głowica taka jak w grzejniku z żyłką i kawałkiem metalu podłączonym do belki rozdzielacza). Opcje A, B i C sterują temperaturą wody w obiegu na podstawie temperatury... wody w obiegu (masło maślane) - chodzi o to, że nie obchodzi je cały świat zewnętrzny - czy jest zimno czy to w pomieszczeniach czy na zewnątrz - monitorują temp. wody w obiegu i mają ją utrzymać i tyle, człowiek kręci jak mu wygodnie. Dopiero jeśli na opcję A założymy siłownik (bo tylko tam możemy) możemy wpłynąć na tę temperaturę na podstawie danych np z zewnątrz (co robi sterownik). Jeśli jest tam zwykły 3D - to na niego można założyć siłownik, jeśli opcja B lub C - już nie.
KachaOpole Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #47 Opublikowano 14 Listopada 2017 C) zawór termostatyczny z kapilarą (głowica taka jak w grzejniku z żyłką i kawałkiem metalu podłączonym do belki rozdzielacza). Tam jest taka jakby głowica jak na grzejniku i od niej idzie drut i on jest podpięty do rozdzielacza. Tzn jak dobrze zrozumiałam to można nową instalacje podpiąć do tego mieszacza i będzie to działało tylko nie można będzie tego podpiąć do sterownika na piecu c.o?
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #48 Opublikowano 14 Listopada 2017 Tak można - będzie regulacja temp. podłogi ale RĘCZNA - to człowiek musi kręcić tą głowicą jak mu za ciepło czy za zimno.Jak podłoga jest na całym parterze to wrzucać 3D z siłownikiem i się nie zastanawiać! Po dobrym ustawieniu sterownika zapominasz o grzebaniu z temperaturą - raz na jakiś czas można grzebnąć temp na grzejniki jak się będzie pelletu dosypywać.
KachaOpole Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #49 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dziękuje. Rozumie. Na wszelki wypadek zapytam z tym mieszaczem to miało by być podłączone jak na schemacie?
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #50 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dokładnie tak. Zawsze można zostawić jak jest na teraz (grupa mieszająca ze sterowaniem ręcznym) a przerabiać potem od tych 2 zaworów kulowych do rozdzielaczy (pompa zostanie, dokładasz zawór 3D i siłownik na niego). jeśli są kurki i rotametry na belkach to nawet spuszczać wody by nie trzeba było - tylko miejsca zostawić na przeróbkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.