Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Kotłowa - Co I Jak

KachaOpole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Jak to bywa w życiu, mąż za granicą zarabia na chleb a ja zostałam z wymianą pieca i modernizacją kotłowni.

Całą robotę w kotłowni wykonuje mój teść. Hydraulik "starej daty" 

Mąż nakreślił mu co chcemy i po niedzieli zabiera się za prace. Do ogrzania około 190m2 Piec zakupiony na pellet. Jedyny problem to taki, że teść nie za bardzo wie jak zrobić obieg kotłowy. Razem z piecem maż zamówił 2 zawory 3 drożne z siłownikami i 2 pompy do dwóch obwodów podłogówki i grzejników. Trzeba jeszcze zrobić ochronę powrotu i tu jest problem. Teść szczerze powiedział że nie za bardzo wie o co chodzi i jak mu wytłumaczymy to zrobi. Szukałam tutaj na forum o tych zabezpieczeniach i zrozumiałam ze można zrobić to na zaworze 4 drożnym którego nie mamy, lub na pompie kotłowej. Czytałam że łączy się taką pompą zasilenie z pieca razem z powrotem instalacji. Ale tam się daje też jakiś termostat? Sterowanie? No i jaką pompę muszę dokupić? Help.. 

Opublikowano

Jak masz kocioł na pellet to musisz mieć termostatyczny zawór mieszający na powrocie kotła. Wymagane tez jest sprzęgło hydrauliczne. Aby połączyć obieg kotłowy z grzewczym.

Opublikowano

Nie rozpędzaj się tak proszę... Bez informacji każdy nagada Ci głupot, każdy przedstawi jakąś opcję - każdy może mieć też rację i własną wizję.

Zacznijmy od podstaw:

1. Co jest podstawowym źródłem grzania w domu - grzejniki czy podłogówka - co już jest zrobione - jeśli to modernizacja to podłogówka była wcześniej wpięta?
Czy grzejniki posiadają głowice termostatyczne? Napisz mniej więcej ile jest grzejników i ile jest podłogówki. Czy podłogówka to taki dodatek pod płytki czy sama podłogówka a w łazience dodatkowe 2 grzejniki
2. Czy w razie czego możesz zwrócić / wymienić zakupiony już osprzęt? (raczej nie steruje się 2ma obiegami poprzez siłownik bo sterownik pieca często obsługuje tylko jeden).
3. Piszesz o pompie dla grzejników, podłogówki - co z bojlerem? Jak jest ogrzewany? Jest już pompa?

Opublikowano

Jak w załączniku.Może być takie sprzęgło jak w poscie #3.Zawór(ry)3D to zależy jak zamierzasz sterować instalacją,jakie są możliwości sterownika kotła.Na grzejniki może nie być 3D (sterowanie za pomocą termostatów)Do ochrony kotła przed korozją niskotemp.zawór 3D np.ESBE VTC 511/60st.To schemat ogólny ale jak kolega w powyższym poście stwierdził zależy jaka rozległa jest podłogówka i ile jest grzejników ponadto jak jest wykonana instalacja która już istnieje(głównie chodzi o to czy jest rozdzielona instalacja OP od grzejnikowej=osobne rury).Kocioł w układzie otwartym?

post-32948-0-08761700-1510503573_thumb.jpg

Opublikowano

No więc odpisze wg punktów.

1. Ogrzewanie podłogowe na parterze. Grzejniki na piętrze. Podłogówka była wpięta w instalacje miała mieszacz i pompę. Grzejników jest 6 aluminiowych i mają głowice termostatyczne tzn są zawory termostatyczne w grzejnikach i dopiero teraz będą zakładane głowice. Ogrzewania podłogowego jest pięć pętli połączonych z rozdzielaczem. Nie wiem jak są długie pętle, ale łącznie grzeją jakieś 60m2 W łazience podłogówka i jedna drabinka. Na całym parterze na ogrzewaniu podłogowym płytki.

2. Dzwoniłam własnie do męża i pytałam jak ze zwrotem części to dostałam odpowiedz że nie powinno być problemu i pytał co wyprawiam że chce oddać to co on kupił

3. Bojler też jest podłączony do pieca centralnego ogrzewania i ma w miarę nową pompę bo był zakładany z 3-4 lata temu.

Opublikowano

W trakcie pisania dodał odpowiedz kolega odpowietrznik, odpiszę i jemu

Co do sterowania to ma być sterowanie pogodowe podpięte do ogrzewania podłogowego plus w salonie jakiś czujnik i do tego mąż przewidział jeden zestaw zaworu 3D z siłownikiem i pompę.

Drugi zestaw 3D, siłownik i pompa miała być na obwód grzejników by one miały jednakową temperaturę. Tak mi tłumaczył.

Sterownik ma między innymi:

sterowanie pompami CO, CWU, dodatkową i dwiema pompami zaworów
sterowanie dwoma zaworami mieszającymi
sterowanie tygodniowe kotła, CWU i temperaturami zaworów
sterowanie pogodowe
Opublikowano

No widzisz - już mamy jakiś obraz nędzy i rozpaczy :)

1. Sterowanie pogodowe - OK - tylko jeśli był mieszacz i pompa do tej pory to czy nie może zostać jak było (na obecny mieszacz dołożyć siłownik + sterownik) - chyba że obecny zawór 3D był termostatyczny? Czujnik w salonie - czyli jakieś sterowanie pokojowe pewnie do wyłączenia pompy - tutaj byłbym sceptycznie nastawiony, ale jak sterownik kotła to obsłuży dobrze to będzie działać (ale jak jest pogodowe dobrze wyregulowane to przerost formy nad treścią).

2. Jeśli są termostaty na grzejnikach to nie trzeba do tego mieszacza - można dać, ale sterownik pieca raczej go nie obsłuży i ogólnie taka skórka za wyprawkę - stąd pytanie o zwrot

3. Odpowietrznik zamieścił niezły schemat - wywalić trzeba tylko z niego jeden zawór 3D na grzejniki. Problem jest taki że wymagana jest tam 4ta pompa mieszająca...

Opublikowano

Kolego odpowietrznik

Są dwa komplety zawów 3D Afriso ARV 384 i siłowniki ARM 343

Kolego shogunzlasa

1. Mieszacz jest jakiś stary model i z termostatem

2. Termostaty będą zakładane na zawory bo do tej pory ich nie było

3. Jedna pompa grzejniki, druga podłogówka, trzecia bojler, czwarta kotłowa?

Opublikowano

Dokładnie tak. Czwarta pompa to nie problem tylko wymóg żeby to wszystko poprawnie działało. Jeżeli mają być zawory termostatyczne na grzejnikach to rzeczywiście zawór 3d w tym obiegu niekonieczny ale kocioł na pellet trzeba prowadzić na ok 70 st i taka temp pójdzie na grzejniki. Jeżeli w domu są lub będą małe dzieci to można go założyć żeby obniżyć temp czynnika na grzejniki(żeby się nie poparzyć). Ale to zwykły TZM bez siłownika i pogodówki

Opublikowano

KochaOpole zrób tak jak jest w poście nr 5 i nie słuchaj głupot że na grzejniki z zaworami termostatycznymi nie trzeba zaworu 3D. Zwróć uwagę, że w tym kraju większość okresu grzewczego to okresy z + temp zewnętrzną i nie ma potrzeby puszczać na instalację grzejnikową więcej jak 45 st C, resztę roboty załatwiają zawory na grzejnikach. To są Twoje oszczędności w ilości spalonego paliwa.

W schemacie z postu 5 są 2 zawory 3D i skoro masz już siłowniki to obowiązkowo sterownie siłownikami pogodowe i wtedy kocioł pracuje np temp kotła stała 70 stC a na instalację zgodnie z daną krzywą grzewczą dla każdego obwodu.

Opublikowano

Rozumie. Dziękuje za odpowiedzi.

No a co z tym sprzęgłem. Montować go czy nie?

Mogę prosić o przykład tego zaworu TZM?

Zdecydowanie montować sprzęgło.Jak będzie zawór 1" VTC511 przy kotle to sprzęgło wręcz musi być.Zawór z wyglądu jak w załączniku pewnie serii 300 tez by wystarczył.A dokładnie jak w drugim załączniku.Ewentualnie VTC422 ma możliwość regulacji temp.w zakresie 50-70st(załącznik nr.3)

post-32948-0-15224300-1510507665_thumb.jpg

post-32948-0-67773300-1510507935_thumb.jpg

post-32948-0-63437700-1510508424_thumb.jpg

Opublikowano

KochaOpole zrób tak jak jest w poście nr 5 i nie słuchaj głupot że na grzejniki z zaworami termostatycznymi nie trzeba zaworu 3D. Zwróć uwagę, że w tym kraju większość okresu grzewczego to okresy z + temp zewnętrzną i nie ma potrzeby puszczać na instalację grzejnikową więcej jak 45 st C, resztę roboty załatwiają zawory na grzejnikach. To są Twoje oszczędności w ilości spalonego paliwa.

W schemacie z postu 5 są 2 zawory 3D i skoro masz już siłowniki to obowiązkowo sterownie siłownikami pogodowe i wtedy kocioł pracuje np temp kotła stała 70 stC a na instalację zgodnie z daną krzywą grzewczą dla każdego obwodu.

Bo nie jest potrzebny(3d) - instalacja będzie poprawnie też działać. Można go dać dla dodatkowego komfortu ale nie dawałbym siłownika i pogodówki - zbędny wydatek. Na zwykłym TZM ustawi ręcznie tempraturę i ok.

Rozumie. Dziękuje za odpowiedzi.

No a co z tym sprzęgłem. Montować go czy nie?

Mogę prosić o przykład tego zaworu TZM?

Sprzęgło konieczne do rozdzielenia obiegów grzewczych. Zgodnie ze schematem

Opublikowano

Co do zaworu 3D na grzejniki - jak piec będzie prowadzony wysoko a tak pasuje to faktycznie się przyda - tylko sterowanie tym przez pogodówkę - dodatkową nie ma sensu - chyba, że sterownik pieca obsługuje 2 siłowniki - w co wątpie. Można zostawić i bez mieszania (czasem grzebnąć z łapy) - lub założyć jak pisze powyżej termostatyczny zawór mieszający ALE O ODPOWIEDNIM PRZEPŁYWIE.

Jeżeli sterownik pieca nie obsłuży zaworu 3D - trzeba dokupić kolejny sterownik który zrobi to co zrobić mają termostaty...

A reszta znów na pałę... Moc sprzęgła, średnice rur i zaworów, przepływy zaworów mieszających... Mam nadzieję, że ktoś ze łbem to podłączy.

Opublikowano

u mnie w kotłowni jest schemat z postu #5 za sprzęgłem 2 zawory 3d termostatyczne, na grzejniki i o.p. Na grzejnikach mam zawory termostatyczne i robiłem pomiary ilości paliwa i wiem co piszę, różnice są i to znaczące dla całego okresu grzewczego. Gdzie w perspektywie lat eksploatacji wydatek żaden! do takiej instalacji można podpiąć każde jedno źródło energii, od kotłów po pompy ciepła i będzie poprawnie działać. Jeszcze raz to napiszę, najwięcej oszczędności przez takie usprawnienie instalacji uzyskuje się w okresach przejściowych których jest najwięcej, przy -20 st C nie ma co myśleć o oszczędnościach bo po prostu nie ma na to czasu, wtedy należy odpalić kominek i cieszyć się zimową aurą

Opublikowano

Ciekawe czy hydraulik "starej daty" prawidłowo podłączy kocioł)Nie wiem dlaczego mam złe przeczucia ;)

Nie uzyskałem odp.na pytanie czy kociołek w układzie otwartym

Instalacja jest w układzie otwartym a będzie zamykana.

Co do zaworu 3D na grzejniki - jak piec będzie prowadzony wysoko a tak pasuje to faktycznie się przyda - tylko sterowanie tym przez pogodówkę - dodatkową nie ma sensu - chyba, że sterownik pieca obsługuje 2 siłowniki - w co wątpie. Można zostawić i bez mieszania (czasem grzebnąć z łapy) - lub założyć jak pisze powyżej termostatyczny zawór mieszający ALE O ODPOWIEDNIM PRZEPŁYWIE.

Jeżeli sterownik pieca nie obsłuży zaworu 3D - trzeba dokupić kolejny sterownik który zrobi to co zrobić mają termostaty...

A reszta znów na pałę... Moc sprzęgła, średnice rur i zaworów, przepływy zaworów mieszających... Mam nadzieję, że ktoś ze łbem to podłączy.

Instalacja z góry domu była modernizowana 3-4 lata temu i jest sprowadzona do kotłowni do rozdzielaczy na ogrzewanie podłogowe i drugi rozdzielacz na grzejniki. Podłogówka jest robiona pexem fi16 i do każdego grzejnika tez jest pex fi16

Teraz kotłownia będzie wycięta i zrobiona od nowa. Są stare stalowe rury, grube przekroje. Będą wymienione na miedziane od pieca fi28 do zaworów 3D pomp i dalej do rozdzielaczy. Takie dostałam właśnie informacje. 

Opublikowano

Fajnie, że zrobione z głową - wyprowadzone na modernizację - to się chwali! :)

Jeśli to grzało dobrze i nic nie brakowało to ta część jest OK. Miedź 28 przeniesie co trzeba bez obliczeń - jak zawory o podobnej średnicy co użyte wcześniej to też będzie OK.

Pozostaje kwestia zaworu 3D na grzejniki - fajnie go mieć - pytanie co lub kto będzie nim sterować. Zawsze można sterować ręcznie i dopiero potem się o to martwić :)

Sprzęgło tylko żeby nie było za małe (chociaż nie wiem czy robią takie które tu będzie za małe :D) a reszta wg schematu.

Co do układu otwarty / zamknięty- czemu zamknięty? Jest otwarty - po co to zmieniać? 
Zamknięty wymaga wężownicy schładzającej w kotle, wężownicy zewnętrznej, wymiennika lub innych pierdół...

Opublikowano

No to wracamy do gry :) Tym razem jestem ciekawy czy hydraulik "starej daty" zastosuje zabezpieczenia konieczne dla układu zamkniętego)

Ma być jakieś naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa a kocioł ma w sobie wężownice schładzającą. Więcej szczegółów nie znam.

Fajnie, że zrobione z głową - wyprowadzone na modernizację - to się chwali! :)

Jeśli to grzało dobrze i nic nie brakowało to ta część jest OK. Miedź 28 przeniesie co trzeba bez obliczeń - jak zawory o podobnej średnicy co użyte wcześniej to też będzie OK.

Pozostaje kwestia zaworu 3D na grzejniki - fajnie go mieć - pytanie co lub kto będzie nim sterować. Zawsze można sterować ręcznie i dopiero potem się o to martwić :)

Sprzęgło tylko żeby nie było za małe (chociaż nie wiem czy robią takie które tu będzie za małe :D) a reszta wg schematu.

Co do układu otwarty / zamknięty- czemu zamknięty? Jest otwarty - po co to zmieniać? 

Zamknięty wymaga wężownicy schładzającej w kotle, wężownicy zewnętrznej, wymiennika lub innych pierdół...

Nie ja to ustalałam, ja się nie znam. Chociaż przez ten weekend wiem już sporo o czym nie miałam pojęcia i nigdy mnie nie interesowało. :)

Opublikowano

Ma być jakieś naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa a kocioł ma w sobie wężownice schładzającą. Więcej szczegółów nie znam.

Nie ja to ustalałam, ja się nie znam. Chociaż przez ten weekend wiem już sporo o czym nie miałam pojęcia i nigdy mnie nie interesowało. :)

Jeszcze łykniesz parę drobnych detali i będziesz sama wykonywać instalacje ;)

Opublikowano

Nie nie, to nie dla mnie.

Panowie dziękuje raz jeszcze wszystkim. Dzisiaj już muszę się zając maluchami. Jutro zadzwonię do męża i powiem o tym zaworze 3d z siłownikiem na grzejniki i wasze propozycje.

Napisze czy to przełkną :D

Dobranoc wszystkim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.