Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co Cwu Zwu Ocena

patrykoss8857

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie pisz , że Opentherm jest potrzebny przy sprzęgle, tylko przy  zaw 3-d.

W tym domku jest przerost formy nad treścią z tymi instalacjami - przecież grzejniki i podłogówka dublują grzanie niektórych pomieszczeń 

Więc razem praktycznie nie będzie więcej niż 800 -900l przepływu 

Opublikowano

Autor tematu zamieścił wytyczne projektowe. o pompie kotła jest na stronie 8 i 9. Pompa kotła 19 kW ma wydajność ok 1000 l/h ale maksymalnie może pracować z wydajnością 72% czyli w praktyce to trochę ponad 600 l/h i ma stała wydajność  Dla większości instalacji grzejnikowych jest to wystarczające (przy odpowiednim kryzowaniu). Niestety do instalacji mieszanej jest to ilość niewystarczająca, a nie uwzględniamy w obliczeniach rurociągów i ich średnic . Bez odrobiny matematyki się nie obejdzie

W tej instalacji pewnie zastosowanie kolektora by już poprawiło pracę instalacji. Jak ktoś się uprze to można zbudować to i bez opentherma, ale kocioł musi pracować stale co bez sprzęgła też ma wady a do kotła można podłączyć tylko jeden termostat a potrzebne są dwa. Zastosowanie sprzęgła i opentherma rozwiązuje wszystkie te problemy Jest komunikacja z kotłem, jest sterowanie obiegami grzewczymi. Usłyszę pewnie stały argument " jest to drogie". Ale jak stać nas na mieszaną instalację to musi być nas stać na jej sterowanie. 

Opublikowano

Nie kwestionuje potrzeby sprzęgła.Z charakterystki pompy kotłowej wynika że powinna dać 900l przy ok.14kPa ale też nie wiadomo na jakim poziomie są opory instalacji .Jak dobrze interpretuje wykres to krzywa A jest dla owych 72% wydajności pompy.No cóż szału w wydajnością pompy w tym kotle nie ma.Bez open therma=sterowanie OP zaworem 3D stałotemperaturowym (jak jest teraz)?wiadomo przy kotle kondensacyjnym to nieporozumienie)No chyba że tak jak zaproponował kol.Sambor ja będę stał przy 3D i kręcił siłownikiem ;)

ale inwestora nie stać na fachowca tej klasy co ja ;) Dużo taniej mu wyjdzie zakup potrzebnych elementów sterowania)

post-32948-0-76685600-1510735847_thumb.jpg

Opublikowano

Nie znam tego kotła, ale podstawowe pytanie : czy jest w nim możliwość ustawienia pracy z przepływem i nie zapalaniem kotła.

Ten przepływ będzie wymuszany pompami ( pompą ) za kotłem.

w tak małej instalacji zaryzykowałbym i wstawił sprzęgło , które eliminuje w/w przypadłość oraz drugą pompę 25/40 - koniecznie z autoadapt..

Na podłogę zostawić ten zaw 3-D i pompę co jest.

Jak będzie coś nie tak to zawsze można wstawić zaw 3-D z siłownikiem + sterowanie.

PS

Kolego odpowietrznik - jak są , bez sprzęgła, dwie pompy za pompą kotłową to opory instalacji które musi pokonać pompa w kotle są równe oporom rury (2 x 1m) łączącej te pompy z kotłem,

W starszych kotłach, gdzie pompy były mocniejsze stosowano układ bez sprzęgła ale stosowano zawory do równoważenia przepływów przez obie części układu grzewczego + sterowanie połączone z kotłem

Sprzęgło jest dużo prostsze i tańsze.

post-18578-0-62626900-1510747445_thumb.jpg

Opublikowano

To już sam nie wiem czy jest poprawnym działaniem konstruowanie instalacji o dwóch obiegach grzewczych bez sprzęgła jeżeli uprzednio jest to poparte obliczeniami przepływów i oporów i wynika z nich że pompa kotłowa da redę.Mam tu na myśli małe instalacje.

Myślałem że w takim przypadku (bez sprzęgła)pompa kotłowa bezpośrednio napędza obieg grzejnikowy a na OP jest 3D i za nim pompa.Czy po prostu nie bawić się w dywagacje tylko zawsze z automatu przy dwóch obiegach grzewczych ładować sprzęgło.

Opublikowano

Danie sprzęgła jest bezpieczniejsze dla pracy kotła i reszty układu, wtedy to nawet można pompy podłączyć wprost do gniazdka el.

Ew przez sterownik pokojowy sterować pompę.

Jak nie ma czujnika temp sprzęgła, to i tak po osiągnięciu temp kocioł się wyłączy.

Opublikowano

No tak przecież jest gro kotłów(np.de Dietrich) które nie moją możliwości podpięcia czujnika temp.sprzęgła a muszą z nim współpracować na innej zasadzie ale co należy ustawić w takim przypadku w sterowniku kotła nie wiem)może delta t?)

Opublikowano

Panowie po co sprzęgło i dwie pompy przy domku 94 m2 ???? Przecież tam raptem jest 5 grzejników i trochę podłogówki. Zostaw tak jak jest tylko najlepiej jakbyś dał zawór trójdrogowy z siłownikiem i sterowanie pogodowe bez regulatorów pokojowych. Po prostu pogodówka i kocioł chodzi non stop z krzywej kotła idą grzejniki z krzywej zaworu idzie podłogówka. Robię takie instalacje od lat przeważnie na kotle junkers w opisywanym przypadku akurat model Compact, sterowanie to jedna sztuka modułu MM100 oraz regulator CW 400 . Dom 100 m2, woda przepływowo, trzy osoby, rachunki 1800-2300 na rok. Nie rób kotłowni jak dla domu 400m 2 jaką ci koledzy proponują :) Akurat modelu twojego kotła nie znam z racji że ta marka nie jest u mnie popularna ale myślę że nie odbiega zasadą i budową od innych.

Opublikowano

Dzień dobry. Znalazłem temat do którego chciałbym się dołączyć.

Od 2 miesięcy mieszkam w nowym/starym domu. Rok budowy 95 po kapitalnym remoncie. Ściana pustak 24cm + 6cm szczelina powietrza +12cm cegła do tego ocieplenie styro 12cm. Okna nowe 3 szybowe. Strop docieplony styro 10cm + dodatkowa wylewka 8cm. Dom jest podpiwniczony i mam tam zamontrowane 2 grzejniki ale nie używam. Całość powierzchni mieszkalnej 90m jest w podłogówce. Grzejnik przy wejściu, łazience oraz w salonie (w razie WU). Kocioł z podajnikiem na ekogroszek Kamen multi 14kw, bez PID, pogodówki itp. Korzystam jedynie z regulatora pokojowego. Jak do tej pory zapotrzebowanie na ciepło jest niewielki dlatego kocioł pracuje ok 20min i przechodzi w podtrzymanie. Pompa Co również się odłącza, działa jedynie pompa mieszająca w rozdzielaczu podłogowym ( tej skrzynce). Przez to mam zimny powrót. Nie mam zaworu n-drożnego. Przy obecnych temp mam spalanie  w granicach 10-12kg/24h przy nastawie na kotle 50-55 stopni.Temp w pomieszczeniu 22-23 stopnie. Nurtuje mnie czy moja instalacja jest prawidłowo wykonana. Gdy grzeję CWU to powrót jest ciepły oraz gdy chodzi pompa CO ale sa to wartości 30-36 stopni. Jeśli regulator pokojowy odłączy pompę po wygrzaniu powrót ma ok 26 stopni. Może mógłby ktoś fachowym okiem to ocenić.

post-75703-0-95515200-1510778228_thumb.jpg

post-75703-0-10386800-1510778232_thumb.jpg

Opublikowano

instalacja niesterowalna automatycznie. Na twoim miejscu poszedłbym w pogodówkę i trójdróg ale jeżeli nie przeszkadza ci regulowanie ręczne to może być. Rozumiem że te dwie pompy to jedna na grzejniki i druga na bojler. Obowiązkowo musisz dołożyć pompę kotłową albo pompę bojlera wpiąc tak aby pracowała non stop i podnosiła temp. powrotu

Opublikowano

KubaSko, dzięki że coś doradziłeś. Tak te 2 pompy to tak jak piszesz CO i CWU. Czy ta mała pompka w tej rozdzielni nie pełni funkcji pompy kotłowej mieszającej? Czy decydująć się na pogodówkę i zawór 3 drożny mocno zaoszczędzę na opale? Czy będzie to jedynie wygoda? Na razie nie przeszkadza mi ręczna regulacja gdyż nie zmieniam za często ustawień. Martwi mnie jedynie powrót.

Z góry dzięki za dobre rady.

Opublikowano

tak jak kolega wyżej napisał. Jeśli zdecydujesz się na trójdróg to będziesz musiał tą pompę z szafki wywalić i zostawić sam rozdzielacz a tródróg i pompę podłączyć równolegle. Jeśli pion podłogowy idzie ci bezpośrednio do kotłowni to łatwizna do przerobienia, jeśli nie no to może się okazać niewykonalne. Oszczędności jakieś będą na pewno nie rzędu 1 tony rocznie na 90m2 tylko mniej, ale komfort cieplny dużo większy. Daj pompę kotłową i zostaw tak jak jest. Po sezonie grzewczym zobaczysz co ci nie pasuje w tej instalacji a może ci wszystko będzie pasować. Wypróbuj, sam ocenisz, gusta są różne jeden lubi wątróbkę a drugi nie :) aczkolwiek uważam że na samej podłogówce płynne sterowanie by się przydało

Opublikowano

Dzięki Panowie za zainteresowanie. Dzwoniłem do mojego hydraulika, w zasadzie zamontować pompę ze sprzęgłem można tak mówi. Twierdzi, że jak kocioł dobry to powrót mu nie zaszkodzi bo od czasu do czasu załącza się pompa od CO i CWU. Możecie mi napisać jaki może być orientacyjny koszt przerobienia tej instalacji na automatyczną ( zawór siłownik pogodówka)?? Rozdzielacz od podłogówki jest dokładnie nad kotłem tzn piec w piwnicy a szafka na piętrze. Rura idzie bezpośrednio do kotła, czy to jest ta wersja łatwa do przerobienia? Na razie komfort grzewczy jest ok  tylko minimum jakie mogę osiągnąć na zasilaniu podłogówki to 30-32 stopnie a to trochę za dużo bo jak jest na dworze ok 10 stopni to robi się gorąco, wtedy zmniejszam obroty tej pompki w skrzynce.

Opublikowano

Sprzęgło nie jest potrzebne.Aby była możliwość przeróbki na 3D z siłownikiem muszą iść od kotła oddzielnie rury(powrót i zasilanie)do podłogówki czyli tego rozdzielacza co na foto oraz oddzielnie rury do grzejników(powrót i zasilanie)

Ponadto  sterownik kotła musi mieć sterowanie pogodowe oraz możliwość obsługi siłownika zaworu 3D,potrzebny też będzie czujnik zewnętrzny czyli musiałbyś mieć możliwość poprowadzenia kabelka na zewnątrz najlepiej strona północna budynku co by słoneczko na niego nie świeciło)

Należy dobrać odpowiedni zawór 3D tzn.o właściwym Kvs

Zamontowanie zaworu 3D z siłownikiem oczywiście nie zlikwiduje problemu zimnego powrotu tu trzeba zamontować pompę kotłową albo pompa od CWU non stop ale wtedy temp.wody użytkowej=temp.na kotle i chyba większe zużycie paliwa.Po dołożeniu pompy kotłowej każdy obieg jest sterowany niezależnie(patrz post#40)tak to powinno wyglądać.Jak zapewne zauważyłeś potrzebne będą 4pompy ale 3już masz)

Opublikowano

Z tego co zrozumiałem to u mnie trzeba sporo zmienić aby było sterowanie automatyczne.Jeżeli się mylę to poprawcie bo jestem zupełnie nowy w temacie a instalacje użytkuję od miesiąca i staram się osiągnąć dobre i efektywne spalanie. Poniżej opisana instalacja. Mój sterownik to st 480k więc z tego co się orientuje ma te wszystkie opcje.post-75703-0-63218800-1511026954_thumb.jpgpost-75703-0-39972400-1511026962_thumb.jpg

Opublikowano

Zawór 3-drogowy z siłownikiem można by próbować upchnąć do szafki. Myślę, że łatwiej byłoby zostawić tak jak jest, jedynie dołożyć termostaty bezprzewodowe + listwa sterująca z siłownikami w szafce. Natomiast obowiązkowo dołożyłbym 4 drogowy zaraz za kotłem + siłownik do niego i pompa kotłowa. Wtedy znika Ci problem zimnego powrotu, a w naczyniu CWU masz taką temperaturę jaka Ci odpowiada. Tańsza wersja: pompa od CWU chodzi cały czas, a za zasobnikiem montujesz zawór mieszający termostatyczny, żeby się nie poparzyć wodą z kranu.

Opublikowano

Masz na myśli zautomatyzowanie tak? Jeżeli pozostał by taki manual to chyba ten 3D jest zbędny? Mogę się mylić bo nie znam się. Odnośnie termostatów bezprzewodowych, to gdzie należało by je zamontować i tą listwę? Jezeli steruje regulatorem pokojowym to jest to potrzebne? I czy jeżeli zamontował bym tak jak wyżej koledzy pisali pompę kotłową to powrót miałbym również ciepły bez 4D

Opublikowano

zawór czterodrogowy zbędny, listwa z siłownikami jak śpisz na pieniądzach to możesz założyć i cieszyć się że i tak marny z tego będziesz miał pożytek :)  schemat z postu 40 tego się trzymaj, przeróbki nieduże, kup zawór 3d 1'' z siłownikiem koszt ok. 550 zł, "wybebesz" wszystko z szafki tylko zostaw belki rozdzielacza, podłącz czujnik temp. zewnętrznej i podepnij siłownik i pompę pod swój sterownik bo widzę że sterownik aż się o to prosi, zamontuj pompę kotłową,ustaw krzywą grzewczą i ciesz się komfortem. Podpięcie pompy kotłowej do sterownika masz jako "pompa dodatkowa" opisane jest to na str 22 w instrukcji sterownika

Opublikowano

Witam,

chciałbym się podpiąć do tematu żeby nie zaczynać kolejnego podobnego wątku, i poprosić bardziej doświadczonych kolegów o rade.Wykonuje instalacje w domu ok 120m2 + garaż ok 30m2 (całość na parterze). Instalacja będzie składała się z 21 pętli podłogówki podzielonych na 2 rozdzielacze 11 i 10 sekcji pętle po ok 45-55 mb ( w sumie ok 1100 mb rury fi16 ) do tego będą 2 grzejniki jeden w łazience i 1 w garażu. Sercem kotłowni będzie kocioł Immergas Victrix EXA X 1 ERP. Całość instalacji będzie sterowana systemem Danfoss Link.  Mam problem z kotłownią, nie ukrywam że trochę zawaliłem kosztorys i chciałbym uniknąć niepotrzebnych kosztów. Rozważam 4 możliwości: 

- montaż sprzęgła  i za sprzęgłem 1 pompa na grzejniki, mieszacz ATM Afriso i druga pompa na podłoge

- brak sprzęgła, przed mieszaczem złapane grzejniki mieszacz ATM i pompa na podłoge do 2ch rozdzielaczy

- znajomy projektant poradził mi żeby nie dawać dodatkowej pompy tylko bazując na pompie z kotła (która według jego obliczen powinna sobie poradzić z tą instalacją) dać jedynie zawór ATM z tym że złapać przed nim te 2 grzejniki. Wydaje mi się to dziwny pomysł zwłaszcza ze Afriso w schemacie daje pompe za zaworem mieszającym. 

- Montaż hydraulicznego rozdzielacza strefowego DIM ( IMMERGAS) do sterowania dwoma układami hydraulicznymi o roznych temperaturach (https://www.immergas.pl/Produkty,5715/DIM_A_BT_ErP?dest=1)

Proszę o wyrozumiałość i rade, w załączniku przsyłam karte katalogową kotła oraz 2 schematy ten bez sprzęgła z mieszaczem i pompą oraz pomysł znajomego projektanta. Pozdrawiam

karta kotła.pdf

post-75992-0-18460500-1511127974_thumb.jpeg

post-75992-0-21216100-1511131151_thumb.jpeg

Opublikowano

Rozumiem, że ten projektant , który tak doradził jest oczywiście projektantem odzieży damskiej.

Ten prawy schemat , bez pompy za zaw 3-D nie ma prawa działać,

Ten z pompą może zadziałać, ale raczej też nie zadziała.

Potrzebne jest sprzęgło + duży zaw 3-D o Kvs min 4

Pompa w kotle daje ok 1000l/h a ty potrzebujesz ok 1500l/h.

Ta rura 32 do rozdzielacza/ rozdzielaczy jest jedna czy są dwie i jaki jest to materiał - PP? PEX? stal?

Opublikowano

Montując DIM masz już wszystko co potrzeba (hydraulicznie) czyli sprzęgło układ mieszający i pompy. System Danfossa  to typowe sterowanie strefowe (dla podłogówki musi być siłownik na pętli i termostat w pomieszczeniu, dla grzejnika elektroniczna głowica termostatyczna)  dlatego pętla podłogowki powinna równać się pomieszczeniu, co nie wiem jak się ma do twojej instalacji gdzie pętle są dość mocno rozdrobnione.   Dlatego zamiast Danfossa zastosuj regulacje dedykowana przez producenta kotła, zdalne sterowanie na obieg grzewczy. Cenowo będzie chyba taniej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.