PostępowyRolnik Opublikowano 16 Listopada 2017 #176 Opublikowano 16 Listopada 2017 Mówiłem ci n+1 razy abyś powierzchnię rusztu szamotem bo kocioł ma za dużą moc w stosunku do powierzchni ogrzewalnej.
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #177 Opublikowano 16 Listopada 2017 Wieeeeem :) :ph34r: :P tylko nie mogę znaleźć nigdzie jakiejś informacji ile i jak to ułożyć, a sama nie mam bladego pojęcia
PostępowyRolnik Opublikowano 16 Listopada 2017 #178 Opublikowano 16 Listopada 2017 Po prostu kładzierz cegły szamotowe na ruszt np. z tyłu i budujesz z szamotu ściane do samej góry komory zasypowej.Masz obraze z Czyste Ogrzewanie.
MichaelSPI Opublikowano 16 Listopada 2017 #179 Opublikowano 16 Listopada 2017 A miarkownik działa prawidłowo? Przy zadanej temp. zamyka klapke w odpowiednim czasie? Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #180 Opublikowano 16 Listopada 2017 Tak zamyka, ale temperatura i tak rośnie :/
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #181 Opublikowano 16 Listopada 2017 Po prostu kładzierz cegły szamotowe na ruszt np. z tyłu i budujesz z szamotu ściane do samej góry komory zasypowej. Masz obraze z Czyste Ogrzewanie. Oki widzę, że są w castoramie i są niedrogie wiec mogę spróbować, a czy to ma znaczenie, że płaszcz wodny mam z tyłu? i jeszcze jedno one mają być aż "po sufit"?
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #182 Opublikowano 16 Listopada 2017 no i teraz byłam to temperatura spadła, tak pod 70 jest tylko przez pierwszą godzinę- dwie, później spada do 60 i trzyma
PostępowyRolnik Opublikowano 16 Listopada 2017 #183 Opublikowano 16 Listopada 2017 Możesz je położyć z boku. Zalęży ile mocy potrzeba.
MichaelSPI Opublikowano 16 Listopada 2017 #184 Opublikowano 16 Listopada 2017 A może spróbuj włączyć pompe CO na 2gi lub 3ci bieg przy rozpalaniu?
SONY23 Opublikowano 16 Listopada 2017 #185 Opublikowano 16 Listopada 2017 no i teraz byłam to temperatura spadła, tak pod 70 jest tylko przez pierwszą godzinę- dwie, później spada do 60 i trzyma A instalcja jest z pompką czy działa na grawitacji ? Jeżeli na grawitacji czyli bez pompki, to takie temperatury są normalne i nie ma się specjalnie czym przejmować. Przyjdzie zima i będzie jak znalazł...
drewniak Opublikowano 16 Listopada 2017 #186 Opublikowano 16 Listopada 2017 Cegły kładziemy do wysokości zasypanego węgla. Jeśli obecnie przeciąga temper to nie czyść dokładnie rusztu, będzie ograniczone PP.
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #187 Opublikowano 16 Listopada 2017 A może spróbuj włączyć pompe CO na 2gi lub 3ci bieg przy rozpalaniu? na zimnym piecu? Tak jeszcze nie próbowałam
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #188 Opublikowano 16 Listopada 2017 A instalcja jest z pompką czy działa na grawitacji ? Jeżeli na grawitacji czyli bez pompki, to takie temperatury są normalne i nie ma się specjalnie czym przejmować. Przyjdzie zima i będzie jak znalazł... Jest pompa :/
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #189 Opublikowano 16 Listopada 2017 Cegły kładziemy do wysokości zasypanego węgla. Jeśli obecnie przeciąga temper to nie czyść dokładnie rusztu, będzie ograniczone PP. ok pojadę po cegły i spróbujemy
MichaelSPI Opublikowano 16 Listopada 2017 #190 Opublikowano 16 Listopada 2017 na zimnym piecu? Tak jeszcze nie próbowałamNa zimnym ot po prostu woda bedzie szybciej krążyć po układzie to może piec nie poszybuje tak w górę z temperaturą
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #191 Opublikowano 16 Listopada 2017 o super dzięki za radę wypróbuję to :)
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #192 Opublikowano 16 Listopada 2017 A mam jeszcze jedno pytanie, od kilku dni nasiliło się dziwne brudzenie pieca, na całej jego powierzchni, plus wylot do komina osadza się taki hmmm brązowo szary pył jest matowy czasami białawy, nie przylega i schodzi przy czyszczeniu, ale właśnie we wlotach do komina nie da rady tego do końca wyczyścić, no i później idą takie iskry, ktoś mi tu pisał, że to nie jest niebezpieczne, jednak wolę abyście to zobaczyli, bo jednak sporo tego leci do komina. Zdjęcie w załączniku
PostępowyRolnik Opublikowano 16 Listopada 2017 #193 Opublikowano 16 Listopada 2017 Sadza się wypala. A sadza to może być za mało powietrza do spalania.
MarysiaRR Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #194 Opublikowano 16 Listopada 2017 Kurcze no właśnie to mamy paradoks, bo z jednej strony piec się szybko nagrzewa jakby przez nieszczelność, a sadza... bo za szczelnie. No i chyba masz rację trzeba będzie jutro podjechać po cegły :)
grybos1 Opublikowano 16 Listopada 2017 #195 Opublikowano 16 Listopada 2017 Przy cyklicznym paleniu od góry powietrze powinno być podawane tylko pod ruszt. W pierwszej fazie palenia kolejne warstwy węgla są podgrzewane, węgiel puszcza "soki" i nad zasypem palą się węglowodory. Spaliny w tej fazie spalania zawierają głównie dwutlenek węgla i parę wodną. Para wodna jest znacznie lżejsza od CO2 co wzmaga ciąg kominowy. Po wypaleniu węglowodorów pali się od dołu koks. Spaliny ze spalania skoksowanego węgla nie zawierają już pary wodnej, ciąg kominowy zmniejsza się, na tym etapie palenia można dowolnie obniżać temperaturę na kotle bez obawy powstania kondensatu czy smoły. W przypadku palenia od góry z dodatkowym powietrzem od strony rusztu pionowego odgazowanie węgla następuje nierównomiernie. Od strony rusztu pionowego zaczyna się palić już koks a w dalszej części złoża następuje odgazowanie. Wzrost ilości dwutlenku węgla od palącego się koksu przerywa (gasi) palące węglowodory, które nie spalone uchodzą do komina w postaci sadzy i dymu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.