tomi344 Opublikowano 31 Października 2017 #1 Opublikowano 31 Października 2017 Witam wszystkich Forumowiczów . Od kilku Dni jestem w posiadaniu Defro Simga E 24 KW( 5 klasa ) . piec z paleniskiem Retorowym na eko groszek . Pytanie zadana temeratura kotła 63 C. Temperatura powrotu 45 (zawór 4d jest ) temeratura spalin około 70/80 C. Co zrobić by zwiększyć teperature powrotu zawór 4d jest ustawiony na 2 tzn mam tylko 40C na rurze zasilająca ogrzewanie budynku (bardziej cięzko skręcić bo wtedy zimne grzejniki ) . i Pytanie czy temeratura spalin jest ok ? bo z tego co czytam to dziwne rzeczy u mnie się dzieją jeśli porównuje . Prosze o pomoc i cenne wskazówki . Oczywiście Pale na funkcji PID .
audilhr Opublikowano 31 Października 2017 #2 Opublikowano 31 Października 2017 Witam temp.spalin sie nie przejmuj jesli kopczyk na retorcie jest prawidlowy to oka .
tomi344 Opublikowano 31 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 31 Października 2017 A co zrobic by zwiększyć temperaturę powrotu ? Czy zależy ona od ocieplenia budynku i szczelności ogólnie domu ?
audilhr Opublikowano 31 Października 2017 #4 Opublikowano 31 Października 2017 To jest racze trudniejsza sprawa bo wychodzi na to ze znowu zawor 4d sie nie sprawdził lub jest gafa walnieta w sztuce . Duzo jest na tym forum niektórzy wlaczaja pompe cwu na stale ja robilem przerubke nowej instalacji wstawiaja tez taki bypass na rodzielaczu od grzejnikow
tomi344 Opublikowano 31 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 31 Października 2017 Zaword 4d zrobiony raczej dobrze gość montuje piece już lata i dom wolno stojący to dla niego zabawa . Fakt na 1 piętrze mam jeszcze stare grzejniki żeliwne i nie wiem czy to nie będzie wina . Oczywiście instalacja w ścianach stara 1.5 cala piony . Nie wiem co będzie gdy będą mrozy żeby piec się nie pocil to powrót jest ważny ciepły a nie odkrece zaworu na Full. Pompka chodzi c.o calyczas. Węgiel wysoko kaloryczny sprawdzony i ładnie się wypala praktycznie bez spiekow biały proszek.
tomi344 Opublikowano 31 Października 2017 Autor #6 Opublikowano 31 Października 2017 Opcja druga . Czujnik powrotu mam 40 cm od zaworu 4d przełożyć go na łączenie powrotu cwu i co i włączyć pompy rownolegle?
lechumb Opublikowano 5 Listopada 2017 #7 Opublikowano 5 Listopada 2017 Kolego u mnie tez mialem problem z temp. powrotu a rozwiazaniem bylo wstawienie pompy na powrot z 4d do pieca. Ja mam komfort eko 15kw i sterownik k1pv2. Zadana 65° a powrót ma 57-58°. Czujnik powrotu musi być umieszczony zaraz przy piecu na wejsciu wody z instalacji i dobrze zaizoloeany. Ile cali ma zawór i jakie przekroje rur w zasilaniu zaworu i z zaworu do pieca?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.