Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybor Pieca Do Malego Mieszkania

weride

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przygotowuje sie do montazu co na gaz. Wstepnie orientowalem sie w kotlach co i mam do was pytanie. Na oku mam 3 piece, jesli mozecie doradzcie ktory najlepszy lub ewentualnie mozecie polecic cos innego w podobnej cenie.

1. Termet ecocondens gold plus 4000zl

2. Termet ecocondens silver 3400zl

3. Junkers cerapur compact ZWB 24-1 DE 4400zl

Mieszkanie 45m2, w ocieplonym bloku.

Oczywiscie interesuja mnie tylko piece 2f kondensacyjne.

Opublikowano

Wybrałbym najtańszy ponieważ zapewne w bloku masz tylko jeden obieg grzewczy-grzejniki.

W droższych kotłach płaci się za automatykę(możliwość sterowania więcej niż jednym obiegiem grzewczym)której ty nie potrzebujesz.Czyli np.ten  Ecocondes Silver będzie OK.Mam nadzieje że masz możliwość odprowadzenia kondensatu oraz zainstalowania rury powietrzno-spalinowej

Opublikowano

Ok, wybralem termet gold plus. Panowie a powiedzcie mi na przyszlosc jaka ustawic moc na kotle zeby zachowac kondensacje? Mieszkanie 45m2 w ocieplonym bloku, bardzo cieple. Czytalem troche na necie ale brak oczywistych odp. Wyczytalem, ze 45° powinno byc ok, ale czy do cieplej wody to nie za malo?

Opublikowano

Inne są nastawy kotła przy grzaniu CW , inne są dla pracy na instalację CO

Jak nie będziesz przekraczał na nastawach na CO temp 55C to będziesz miał pracę z kondensacją, do tego ustaw moc grzania na minimum.

Opublikowano

Na kotle nie ustawiasz mocy, tylko temperaturę. Osobno masz regulację ciepłej wody, a osobno CO. Ustawisz sobie w miarę niską temperaturę dla CO, tylko żebyś miał te 20 czy 21 w mieszkaniu i wystarczy (to według krzywej grzewczej, czyli według temperatury na zewnątrz). Możesz jeszcze dorzucić regulator pokojowy, to wtedy będziesz mógł mieć niższą temperaturę w nocy, harmonogramy grzania i inne takie.

Opublikowano

Na kotle nie ustawiasz mocy, tylko temperaturę. Osobno masz regulację ciepłej wody, a osobno CO. 

Kolego nie wpuszczaj innych w maliny ten kocioł ma ustawianie mocy grzania CWU i CO  z poziomu menu!

Poniżej fragment instr

post-18578-0-90632000-1509546788_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.