Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Multifun Opinie Porady

pawelh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Który parametr w multifun odpowiada za nawęglenie palnika? Jak bym nie ustawiał ciągle mam płasko na retorcie...

Piec: Sas Solid 19kW, ogrzewane ok. 180 m2, tylko grzejniki, na palniku Retopal, aktualne zużycie przy temp. -5 na zewnątrz: 25 kg 

P_20181130_104103.jpg

P_20181130_104145.jpg

Opublikowano

Ja mam korektę czujnika żaru na - 5.
Korekta wiele zależy też od ustawienia samego czujnika względem retorty.
Co do uszczelnienia retorty, to w przypadku pancerpola duo nie jest wymagane.
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę... :)

Opublikowano

Po ustawieniu korekty na: -30% jest poprawa, jednak... będę jeszcze obserwował. Może powinienem skorygować położenie czujnika żaru?

@rudobrody1 ile wynosi u Ciebie temp. żaru? 

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki, chętnie posłucham

P_20181130_181057.jpg

Opublikowano

A to ciekawe. 

Zwiększanie ujemne korekty ma obniżać poziom nawęglania, u Ciebie jest odwrotnie? 

Zwiększanie dodatnie ma podnosić. 

U mnie jest tak ( przy korekcie -45%) i pali się jak poniżej. Akurat cwu szarpnęło.

IMAG2389.jpg

IMAG2391.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, ryszardl napisał:

Czy retortę obrotową się jakoś uszczelnia? Zdaje się @Animus coś kiedyś pisał...

Tak pod tym stałym talerzem, a obudową zewnętrzną fajki, miałem uszczelkę z koca gaśniczego wyciętą.  

Teraz mam już inny palnik, tamten rozsprzedałem na części,  resztę zużytych elementów wywaliłem na złom.

Opublikowano

Korekta żaru da Ci efekt, ja kocioł będzie pracował około max mocy. Przy tak niskich mocach pracy koryguj podawaniem lub wentylatorem.

Opublikowano

Dokładnie, ale małymi kroczkami i obserwacja.

Opublikowano

Ogólnie przy trudnym węglu, wysokokalorycznym, ustawia się niskie wartości przyrostu i spadku mocy. Tak mi kiedyś tłumaczyli, jak pamiętam.

Opublikowano

Na palniku mam Retopal - chyba trudny nie jest...

Mam jeszcze Skarbka z Piekar, ale jak czytam mogą być z nim problemy...

Tak więc...

Opublikowano
7 godzin temu, robinet napisał:

Ogólnie przy trudnym węglu, wysokokalorycznym, ustawia się niskie wartości przyrostu i spadku mocy. Tak mi kiedyś tłumaczyli, jak pamiętam.

Jak jeszcze paliłem na Multifun to najlepiej działały u mnie ustawienia 15/25 przyrost/spadek dla dwóch rodzajów węgla oraz wyłączonym cz. żaru. Szybciej się zbierał i temp mu za dużo nie spadała więc i za wysoko nie wchodził. Chociaż do ciągłej pracy nadal było mu daleko ;) 

Jak się komuś chce to może też sprawdzić zmniejszenie mocy kotła poprzez dużą korektę paliwa w dół oraz odpowiednią korektę powietrza tak by umownie podnieść zakres modulacji na wyższe zakresy %. Może zacznie płynniej pracować, nie zejdzie do mocy min i się nie odstawi. Ale nie gwarantuję, tak mi przyszło do głowy, może sam kiedyś sprawdzę ;) 

Opublikowano
W dniu 1.12.2018 o 07:58, ryszardl napisał:

Albo ja głupi jestem, albo....Ktoś wie dlaczego tak się dzieje? 

Może to być wina komina, który grawitacyjnie dodatkowo wypala to co zostaje na palniku. 

Wróć do ustawień fabrycznych i koryguj wentylatorem.

Opublikowano

Przyznam, że też nad tym myślałem.

Sądzę, że sprawę poprawiłby montaż RCK.

Pytanie: w którym miejscu?

Komin mam systemowy fi 200 mm. Wysokość ok 10 m 

P_20181202_152934.jpg

P_20181202_153210.jpg

Opublikowano

Witam kolegę ryszardl rok temu miałem ten sam problem  też z retopalem i różne cuda w ustawieniach robiłem,na małej mocy koniec był praktycznie zawsze taki sam  jak na twoim zdjęciu.Czujnik żaru szaleje i efekt jest jaki jest, jeśli bardzo chcesz żeby czujnik był włączony  to ja miałem ustawienia korekta paliwa od +7 do+9 ,przyrost mocy 15,spadek mocy 35 wiatr od 0 do -2 i w miarę to wyglądało na palniku.

Opublikowano
22 godziny temu, krisgie napisał:

Jak się komuś chce to może też sprawdzić zmniejszenie mocy kotła poprzez dużą korektę paliwa w dół oraz odpowiednią korektę powietrza

Tak właśnie mam ( dzięki temu pid standard nie odstawia palnika). Korekta  żaru na -55%. Nadmuch co prawda +20%, ale mam talerz retorty nieoryginalny ( wiesz jaki)  i tam trzeba więcej dmuchać.

Opublikowano

Szkoda że wykresów nie można obejrzeć :(  , dużo przeciąga? 

Opublikowano

U mnie aktualnie tak: 

Czujnik żaru wyłączony. Korekta paliwa palenie +20%, moc kotła w serwisowych: 25kW Solid. Pompa cwu włączona na stałe.

Chodzi non stop, raz przez ostatnią dobę się odstawił.

Na zdjęciu "z falami" - grzał bojler 220l - duży rozbiór, wiadomo: wanna.

W zasadzie tak mogłoby zostać. 

Gdyby jeszcze udało się spalanie zmniejszyć.... 

P_20181202_220206.jpg

P_20181202_220027.jpg

P_20181202_220039.jpg

P_20181202_220050.jpg

P_20181202_221120.jpg

P_20181202_220107.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, ryszardl napisał:

Gdyby jeszcze udało się spalanie zmniejszyć.... 

A co to za paliwo? Bo dość czysto w kociołku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.