ryszardl Opublikowano 22 Listopada 2018 #51 Opublikowano 22 Listopada 2018 Problem rozwiązany. Przyczyną był przetarty jeden przewód od czujnika.
ryszardl Opublikowano 30 Listopada 2018 #52 Opublikowano 30 Listopada 2018 Panowie, Który parametr w multifun odpowiada za nawęglenie palnika? Jak bym nie ustawiał ciągle mam płasko na retorcie... Piec: Sas Solid 19kW, ogrzewane ok. 180 m2, tylko grzejniki, na palniku Retopal, aktualne zużycie przy temp. -5 na zewnątrz: 25 kg
rudobrody1 Opublikowano 30 Listopada 2018 #53 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zaawansowane - kocioł - czujnik żaru - korekta czujnika żaru....
ryszardl Opublikowano 30 Listopada 2018 #54 Opublikowano 30 Listopada 2018 Ile sugerujesz ustawić? Dam 25% i zobaczę co i jak. W popiele takie spieki: Czy retortę obrotową się jakoś uszczelnia? Zdaje się @Animus coś kiedyś pisał...
rudobrody1 Opublikowano 30 Listopada 2018 #55 Opublikowano 30 Listopada 2018 Ja mam korektę czujnika żaru na - 5.Korekta wiele zależy też od ustawienia samego czujnika względem retorty.Co do uszczelnienia retorty, to w przypadku pancerpola duo nie jest wymagane. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę... :)
ryszardl Opublikowano 30 Listopada 2018 #56 Opublikowano 30 Listopada 2018 Po ustawieniu korekty na: -30% jest poprawa, jednak... będę jeszcze obserwował. Może powinienem skorygować położenie czujnika żaru? @rudobrody1 ile wynosi u Ciebie temp. żaru? Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki, chętnie posłucham
jarrek Opublikowano 30 Listopada 2018 #57 Opublikowano 30 Listopada 2018 A to ciekawe. Zwiększanie ujemne korekty ma obniżać poziom nawęglania, u Ciebie jest odwrotnie? Zwiększanie dodatnie ma podnosić. U mnie jest tak ( przy korekcie -45%) i pali się jak poniżej. Akurat cwu szarpnęło.
Animus Opublikowano 1 Grudnia 2018 #58 Opublikowano 1 Grudnia 2018 13 godzin temu, ryszardl napisał: Czy retortę obrotową się jakoś uszczelnia? Zdaje się @Animus coś kiedyś pisał... Tak pod tym stałym talerzem, a obudową zewnętrzną fajki, miałem uszczelkę z koca gaśniczego wyciętą. Teraz mam już inny palnik, tamten rozsprzedałem na części, resztę zużytych elementów wywaliłem na złom.
ryszardl Opublikowano 1 Grudnia 2018 #59 Opublikowano 1 Grudnia 2018 @jarrek no właśnie nie wiem. Też mi się wydawało, że korekta na plus powinna podnosić poziom paliwa... Poobserwuję jeszcze @Animus dzięki. W wolnej i cieplejszej chwili się za to wezmę
ryszardl Opublikowano 1 Grudnia 2018 #60 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Albo ja głupi jestem, albo.... Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
robinet Opublikowano 1 Grudnia 2018 #61 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Korekta żaru da Ci efekt, ja kocioł będzie pracował około max mocy. Przy tak niskich mocach pracy koryguj podawaniem lub wentylatorem.
ryszardl Opublikowano 1 Grudnia 2018 #62 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Czyli sugerujesz ustawić np. tak?
robinet Opublikowano 1 Grudnia 2018 #63 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Dokładnie, ale małymi kroczkami i obserwacja.
ryszardl Opublikowano 1 Grudnia 2018 #64 Opublikowano 1 Grudnia 2018 A może winne jest to że jadę na Pid Turbo?? Jakie powinny być ustwienia? Obecnie mam: - przyrost mocy 5% -spadek mocy 15%
robinet Opublikowano 1 Grudnia 2018 #65 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Ogólnie przy trudnym węglu, wysokokalorycznym, ustawia się niskie wartości przyrostu i spadku mocy. Tak mi kiedyś tłumaczyli, jak pamiętam.
ryszardl Opublikowano 1 Grudnia 2018 #66 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Na palniku mam Retopal - chyba trudny nie jest... Mam jeszcze Skarbka z Piekar, ale jak czytam mogą być z nim problemy... Tak więc...
krisgie Opublikowano 1 Grudnia 2018 #67 Opublikowano 1 Grudnia 2018 7 godzin temu, robinet napisał: Ogólnie przy trudnym węglu, wysokokalorycznym, ustawia się niskie wartości przyrostu i spadku mocy. Tak mi kiedyś tłumaczyli, jak pamiętam. Jak jeszcze paliłem na Multifun to najlepiej działały u mnie ustawienia 15/25 przyrost/spadek dla dwóch rodzajów węgla oraz wyłączonym cz. żaru. Szybciej się zbierał i temp mu za dużo nie spadała więc i za wysoko nie wchodził. Chociaż do ciągłej pracy nadal było mu daleko ;) Jak się komuś chce to może też sprawdzić zmniejszenie mocy kotła poprzez dużą korektę paliwa w dół oraz odpowiednią korektę powietrza tak by umownie podnieść zakres modulacji na wyższe zakresy %. Może zacznie płynniej pracować, nie zejdzie do mocy min i się nie odstawi. Ale nie gwarantuję, tak mi przyszło do głowy, może sam kiedyś sprawdzę ;)
Animus Opublikowano 2 Grudnia 2018 #68 Opublikowano 2 Grudnia 2018 W dniu 1.12.2018 o 07:58, ryszardl napisał: Albo ja głupi jestem, albo....Ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Może to być wina komina, który grawitacyjnie dodatkowo wypala to co zostaje na palniku. Wróć do ustawień fabrycznych i koryguj wentylatorem.
ryszardl Opublikowano 2 Grudnia 2018 #69 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Przyznam, że też nad tym myślałem. Sądzę, że sprawę poprawiłby montaż RCK. Pytanie: w którym miejscu? Komin mam systemowy fi 200 mm. Wysokość ok 10 m
robinet Opublikowano 2 Grudnia 2018 #70 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Załóż sobie np. taki na rurę do komina: https://www.darco.com.pl/oferta-produktowa/art,553,rcr-regulator-ciagu-wersja-na-rure.html
slawekry Opublikowano 2 Grudnia 2018 #71 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Witam kolegę ryszardl rok temu miałem ten sam problem też z retopalem i różne cuda w ustawieniach robiłem,na małej mocy koniec był praktycznie zawsze taki sam jak na twoim zdjęciu.Czujnik żaru szaleje i efekt jest jaki jest, jeśli bardzo chcesz żeby czujnik był włączony to ja miałem ustawienia korekta paliwa od +7 do+9 ,przyrost mocy 15,spadek mocy 35 wiatr od 0 do -2 i w miarę to wyglądało na palniku.
jarrek Opublikowano 2 Grudnia 2018 #72 Opublikowano 2 Grudnia 2018 22 godziny temu, krisgie napisał: Jak się komuś chce to może też sprawdzić zmniejszenie mocy kotła poprzez dużą korektę paliwa w dół oraz odpowiednią korektę powietrza Tak właśnie mam ( dzięki temu pid standard nie odstawia palnika). Korekta żaru na -55%. Nadmuch co prawda +20%, ale mam talerz retorty nieoryginalny ( wiesz jaki) i tam trzeba więcej dmuchać.
krisgie Opublikowano 2 Grudnia 2018 #73 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Szkoda że wykresów nie można obejrzeć :( , dużo przeciąga?
ryszardl Opublikowano 2 Grudnia 2018 #74 Opublikowano 2 Grudnia 2018 U mnie aktualnie tak: Czujnik żaru wyłączony. Korekta paliwa palenie +20%, moc kotła w serwisowych: 25kW Solid. Pompa cwu włączona na stałe. Chodzi non stop, raz przez ostatnią dobę się odstawił. Na zdjęciu "z falami" - grzał bojler 220l - duży rozbiór, wiadomo: wanna. W zasadzie tak mogłoby zostać. Gdyby jeszcze udało się spalanie zmniejszyć....
krisgie Opublikowano 3 Grudnia 2018 #75 Opublikowano 3 Grudnia 2018 12 godzin temu, ryszardl napisał: Gdyby jeszcze udało się spalanie zmniejszyć.... A co to za paliwo? Bo dość czysto w kociołku :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.