Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Górnego Spalania Uks-N A Sterownik Pid Z Czujnikiem Spalin - Za I Przeciw

Jaroslaw2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj wiem, że to brak wiedzy doprowadził mnie do obecnego rozwiązania sterowania kotłem.

Kupując przed 12 laty  nowy kocioł nabyłem również dmuchawę i sterownik, bardzo prosty, bez PID,

po kilku, może więcej, próbach złożyłem broń, nie mogłem palić, chociaż nadmuch ustawiałem na najmniejszy,

dym szedł z każdego złącza nowego przecież kotła, uznałem, że uszczelnienie kotła to lipa i zacząłem kombinować z klapką.

Jakiś czas temu przypadkowo chcąc pomóc tu na forum, użytkownik ów uświadomił mi jak precyzyjnie musi być regulowana

dmuchawa, moje 10 nastaw nijak się miało do 100 lub więcej na które on liczył. Kiedyś się przemogłem, przysłoniłem wlot w

prawie 80% ustawiłem najmniejszy parametr nadmuchu i kocioł sobie zaczął spokojnie palić, bez dymów na kotłowni, itd., ale już mi się

nie chce wracać, zaraz trzeba będzie się przecież rozstać z tym zabytkiem.   

Opublikowano

To normalne bo przy dmuchawie moc ustawiana procentowo daje odpowiednie ciśnienie na przykład żeby przedmuchać warstwę miału natomiast wydajność dmuchawy steruje się przesłoną właśnie.

Opublikowano

Może przydatny będzie podwieszony wątek o ustawianiu i regulacji wszelkich miarkowników.Elektroniczny wiadomo że musimy ustawić,gorzej jest z mechanicznymi.Instrukcja wkręć,zawieś i działa ma się podobnie jak przykręć,podłącz i włącz.W obu przypadkach nieznajomość podstaw pracy miarkowników,skutkuje rzucaniem mięsem pod ich adresem,często bezzasadnym.

Opublikowano

To normalne bo przy dmuchawie moc ustawiana procentowo daje odpowiednie ciśnienie na przykład żeby przedmuchać warstwę miału natomiast wydajność dmuchawy steruje się przesłoną właśnie.

Może nie kumam albo źle rozumuję, ale czy to nie to samo? Skoro obroty czyli moc nadmuchu jest zmienna i płynna, to i wydajność się zmniejsza lub zwiększa, reguluje to PID i klapka wewnątrz wentylatora. Ja bym stosował przesłonę wówczas , gdy nie mamy takiej klapki wewnątrz oraz brak PID-u i wentylator kręci praktycznie dużą mocą z nadmiarem podawanego PP.

Opublikowano

Musisz czytać szerzej, wtedy zrozumiesz na co, komu i po co wogóle odpowiadasz :)

Opublikowano

Witek-nie masz racji.Dla zobrazowania,dmuchając dużym wentylatorem nawet na 1% mocy możesz wywiać opał z kotła.Gdy zrobisz przysłonę,wtedy nawet wentylator z odrzutowca będzie poprawnie pracować.Miarkownik elektroniczny i mechaniczny powinien sterować w jak najwęższym zakresie potrzebnej regulacji i po to też stosuje się dopasowane przekroje lub przesłony.

Opublikowano

Tok naszego rozumowania chyba się mija, nie chcę być niegrzeczny Miki, choć mnie szczypiesz. Masz rację że moc wytwarza ciśnienie, a wydajność zależy od przesłony którą stosujemy wg mnie tylko i wyłącznie  w przypadku dmuchawy zwykłej bez PID. Jeśli nie ma PID-u, przysłaniając wlot zmniejszamy wydajność i wszystko jest OK. Natomiast jeśli wentylator działa na zasadzie płynnych obrotów z PID, czyli na małej mocy, to chyba oczywiste jest że i wydajność musi się zmniejszać.  Innymi słowy, na czorta jeszcze go dławić przysłoną? Nie mówią o wentylatorach o metrowej średnicy tylko o naszych maluchach.

Czyli zwykła dmuchawa potrzebuje przysłony ale dmuchawa z PID nie. Tak trudno  to pojąć? Sama funkcja PID robi za taką przysłonę rozumując abstrakcyjnie.

Miki, w życiu nie paliłeś miałem więc nie masz o tym pojęcia. Miał spalamy od góry, inaczej się nie da , więc nie ma potrzeby stosowania dużych mocy do jakiegoś tam przedmuchania warstwy miału. Bzdura wierutna. Wybacz ale mnie sprowokowałeś.

Opublikowano

Dyskusja rozpoczeła się od miarkownika elektronicznego a skończyła na dmuchawce.

Witek-elektronika przy kotle zasypowym nie jest złem ,złem jest dmuchawa.Nie wiem czy zauważyłeś że większość osób które siedzą w temacie kotłów zasypowych,uważa dmuchanie w kocioł za bezsens.Inna sprawa to miarkownik elektroniczny o którym tutaj wywiązała się dyskusja.

Opublikowano

Cenię w Tobie wyważone opinie, mimo że czasem mamy różne zdanie. Natomiast nie toleruję sytuacji gdy ja staram się być w porządku a ktoś nie zna tematu ale próbuje mnie ośmieszyć dwuznacznymi postami. Ale dajmy spokój. Dziś po pracy poszedłem do kotłowni i zrobiłem mały filmik. Miało być początkowo od momentu rozpalania no ale wyszło jak wyszło. W obróbce takich filmików nie mam doświadczenia, nie wiem czy nie nagrało się np. do góry nogami czy z jakąś inną wadą, ale zobaczymy. Jutro dam film, tylko prośba, nie smiejcie się jak coś się nie uda.

Opublikowano

Też myślałem żeby wrzucić dla uzupełnienia coś odnośnie miarkownika mechanicznego.Tylko nie wiem po co,gdyż rozpalam kociołek,zasypuję rozpalone kawałki drewna węglem,ustawiam na miarkowniku potrzebną mi temperaturę i wychodzę.Nie czekam aż kocioł nabierze temperatury,gdyż nabierze jej bez mojej obecności,miarkownik będzie przymykał powietrze do momentu osiągnięcia temperatury i dalej kocioł idzie na minimalnej szczelinie,która jest tak dobrana,żeby nie dusić kotła a jednocześnie żeby nie rozpędzał się.

Opublikowano

Jak zwykle carinus, "najmądrzejszy chłop we wsi " - w mojej lodówce i każdym temacie. Pisałem Ci już wyhamuj trochę, bo nie masz zielonego pojęcia o spalaniu w górniaku przy pomocy sterownika z czujnikiem temperatury i funkcją PID, a brniesz w dyskusję pouczając innych. Paliłem x lat na śrubce, potem parę lat na miarkowniku, następnie dwa sezony na TECHU z PID i czujnikiem temperatury, wrócilem na sezon do miarkownika, teraz palę ponownie na sterowniku z pseudo PID bez czujnika temperatury, a czasami na śrubce i nie wymądrzam się, że wiem co jest dla kogoś najlepsze, ale Ty jak zwykle omnibus w każdym temacie.

No chłopie, opanuj się trochę, idź na spacer, a jak już musisz pisać na siłę, to może sbróbuj popisać na jakimś forum o szydełkowaniu, gancarstwie czy coś w tym rodzaju.

Witku, nie pękaj. W porządku gość z Ciebie  ;).

Tu sobie w wolnym czasie można poczytać:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17791-sterownik-pid-i-nadmuch-w-kot%C5%82ach-g%C3%B3rnego-spalania/

Opublikowano

Dokładnie tak jak pod twoją kopułką następuje utylizacja myśli, które potem przenosisz na klawiaturę.

Opublikowano

Jestem po kilku dniach testu i teraz na tym pid osiągam ok 8godzin palenia na 10kg węgla. Jedyne co to bardzo wolno dochodzi do zadanej bo aż 1.5 godziny ( do całkowitej zadanej)

Ale za to powoli się też wygasza:)

Nie to co na zwykłym sterowniku pół godziny i wygaszony:)

Ja jestem bardzo zadowolony. Jedyne co to pojawia mi się sadza ale podejrzewam jak zwiększy mu temperaturę na 60 stopni to powinna zniknąć ( mam 56 ustawione )

Opublikowano

Tylko że mi się spala wszystko. Palilem ekogroszkiem groszkiem orzechem . Najlepiej na orzechu. Kostki nie testowalem.

Ale spała się do końca . Przegarniam popiół i jadę dalej z koksem;)

Opublikowano

Mi również się spala wszystko.

Mam groszek,orzech,miał,trociny,zrembkę.

Ekogroszku u mnie brak na składzie.

Kostka droga i mi by to kotła drzwiczkami nie weszłą takie tołpy mają na skłądzie.

Chodziło mi,że w GS nie wszystkie gazy się spalą i jest sadza.

Opublikowano

Jak zwykle carinus, "najmądrzejszy chłop we wsi " - w mojej lodówce i każdym temacie. Pisałem Ci już wyhamuj trochę, bo nie masz zielonego pojęcia o spalaniu w górniaku przy pomocy sterownika z czujnikiem temperatury i funkcją PID, a brniesz w dyskusję pouczając innych. Paliłem x lat na śrubce, potem parę lat na miarkowniku, następnie dwa sezony na TECHU z PID i czujnikiem temperatury, wrócilem na sezon do miarkownika, teraz palę ponownie na sterowniku z pseudo PID bez czujnika temperatury, a czasami na śrubce i nie wymądrzam się, że wiem co jest dla kogoś najlepsze, ale Ty jak zwykle omnibus w każdym temacie.

No chłopie, opanuj się trochę, idź na spacer, a jak już musisz pisać na siłę, to może sbróbuj popisać na jakimś forum o szydełkowaniu, gancarstwie czy coś w tym rodzaju.

Nikt Cię nie zmusza do czytania i udzielania się.Sam bardzo dużo wniosłeś swoją wypowiedzią i jeżeli chcesz robić personalne wycieczki w moim kierunku to zapraszam na PW.Tutaj nie musisz wylewać swoich żali,nikogo to nie interesuje.

Opublikowano

Tok naszego rozumowania chyba się mija, nie chcę być niegrzeczny Miki, choć mnie szczypiesz. Masz rację że moc wytwarza ciśnienie, a wydajność zależy od przesłony którą stosujemy wg mnie tylko i wyłącznie  w przypadku dmuchawy zwykłej bez PID. Jeśli nie ma PID-u, przysłaniając wlot zmniejszamy wydajność i wszystko jest OK. Natomiast jeśli wentylator działa na zasadzie płynnych obrotów z PID, czyli na małej mocy, to chyba oczywiste jest że i wydajność musi się zmniejszać.  Innymi słowy, na czorta jeszcze go dławić przysłoną? Nie mówią o wentylatorach o metrowej średnicy tylko o naszych maluchach.

Czyli zwykła dmuchawa potrzebuje przysłony ale dmuchawa z PID nie. Tak trudno  to pojąć? Sama funkcja PID robi za taką przysłonę rozumując abstrakcyjnie.

Miki, w życiu nie paliłeś miałem więc nie masz o tym pojęcia. Miał spalamy od góry, inaczej się nie da , więc nie ma potrzeby stosowania dużych mocy do jakiegoś tam przedmuchania warstwy miału. Bzdura wierutna. Wybacz ale mnie sprowokowałeś.

Dowcip polega na tym, że rozmawiasz sam ze sobą i swoimi urojeniami :) Sam sobie odpowiadasz i dyskutujesz ze swoimi teoriami, nie sądzisz, że to chore?

Skąd ty możesz wiedzieć o czym ja mam pojęcie skoro sam nawet przeczytać uważnie nie umiesz co inni piszą? :)

Opublikowano

Kiedyś napisałem że widząc specyficzny avatar,mam obawy co do jego właściciela.Moja ocena była trafna i teraz gościu mnie nie trawi.Będzie wszystkich pouczał co mogą,a czego nie,mając wielkie g...o do powiedzenia.Nie karmić trolla.

Opublikowano

Dowcip polega na tym, że rozmawiasz sam ze sobą i swoimi urojeniami :) Sam sobie odpowiadasz i dyskutujesz ze swoimi teoriami, nie sądzisz, że to chore?

Skąd ty możesz wiedzieć o czym ja mam pojęcie skoro sam nawet przeczytać uważnie nie umiesz co inni piszą? :)

Miki, Pogrążasz się i po co? Piszesz głupoty o wentylatorach, miarkownikach, spalaniu miału w grubej warstwie, i o czym tam jeszcze nie wiem, bo nie śledzę Twojego udziału na forum.Ja potrafię się przyznać że strzeliłem gafę albo że ktoś inny ma rację. Ale skoro nie uznajesz niczego innego jak tylko miarkownik i swoje wywody wynosisz na szczyty jedynie słusznego spalania to cóż....dziwisz się że usiłuję wbić Ci do głowy inne spojrzenie na niektóre aspekty wiedzy o spalaniu? Sam masz problemy ze zrozumieniem pewnych kwestii i toku myślenia bardziej ogarniętych w tematyce, więc odpisuję Ci jak dziecku a Ty dalej uparcie trzymasz się swoich teorii. Pisanie inwektyw jest głupie i świadczy o Twoim poziomie intelektualnym. Jak mawia mój kolega z forum Wojtekkowal a co mi przypadło do gustu to powiem Ci że na tym skończmy i koniec quizu.

Opublikowano

Jestem po kilku dniach testu i teraz na tym pid osiągam ok 8godzin palenia na 10kg węgla. Jedyne co to bardzo wolno dochodzi do zadanej bo aż 1.5 godziny ( do całkowitej zadanej)

Ale za to powoli się też wygasza:)

Nie to co na zwykłym sterowniku pół godziny i wygaszony:)

Ja jestem bardzo zadowolony. Jedyne co to pojawia mi się sadza ale podejrzewam jak zwiększy mu temperaturę na 60 stopni to powinna zniknąć ( mam 56 ustawione )

Czas spalania jest OK . Przede wszystkim nastaw się na wygodę i ekologię , dopiero na końcu na oszczędności. Sadza może być wynikiem spalania mocniejszego węgla. Występuje niedopał? Podaj jakie masz ustawienia, te podstawowe, czyli temp. spalin przy rozpalaniu, temp. spalin  podczas palenia, siłę nadmuchu.

Opublikowano

Czas spalania jest OK . Przede wszystkim nastaw się na wygodę i ekologię , dopiero na końcu na oszczędności. Sadza może być wynikiem spalania mocniejszego węgla. Występuje niedopał? Podaj jakie masz ustawienia, te podstawowe, czyli temp. spalin przy rozpalaniu, temp. spalin  podczas palenia, siłę nadmuchu.

Witku w tym modelu nie ma ustawień temp spalin przy rozpalaniu, on sobie sam dobiera . Jest tylko temp spalin max. 

mam ustawione 200 stopni

dmuchawa mam  na 30%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.