Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Optymalne Rozwiązanie Instalacji Dla Kotła Z Podajnikiem Na Ekogroszek.

wodkan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie. Staram się stworzyć optymalny  schemat instalacji  dla kociołka 10 kw z podajnikiem na ekogroszek.

Instalacja podłogówka rozprowadzona na całości domu oprócz garażu.

Instalacja grzejnikowa w garażu,łazienkach (drabinki), wystawione podejścia  pod grzejniki  w pozostałych pomieszczeniach.

Zasobnik cwu. stojący.

Moje wstepne założenia są takie:

Układ podniesienia temp. powrotu- pompa kotła, zawór ATV Afriso, sprzęgło.

Rozdzielacz kotłowy(grzejniki, podłogówka), cwu wpieta przed sprzęgłem- czy może za rozdzielaczem?

post-74827-0-36850400-1508342471_thumb.png

A może zamiast zaworu ATV zwykły zawór trójdrożny?

Czy może lepiej sprzęgło-rozdzielacz np: elterm SKE 40 http://allegro.pl/elterm-ske-40-sprzeglo-kolektor-moc-max-40-kw-gda-i6918627089.html

+ ATV i pompa lub zawór trzydrożny i pompa?

proszę o ocenę i sugestie

Opublikowano

Jeśli sprzęgło i pompa to zaworów bym już nie dawał. Ewentualnie zawór 3d za sprzęgłem do obniżenia podlogowki. CWU przed sprzęgłem.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Schemat jest ok ale warto dołożyć zawór 3D z siłownikiem przed pompą CO aby regulować temperaturę obiegu grzejników. Do tego wykorzystać sterownik pogodowy i niechaj automatyka działa do czego stworzona została.

Opublikowano

post-58435-0-61415300-1508351840_thumb.png

Zobacz tu. Schemat kolegi ODPOWIETRZNIK, chyba nie ma nic przeciwko. Układ zamknięty.

Opublikowano

A czy nie zastanawiałeś się nad buforem ciepła w Twojej instalacji (najlepiej zbiornik w zbiorniku + ewentualnie wężownica)

Opublikowano

Ja właśnie taki robię, tylko że układ otwarty.

Sprzęgło wziąłem od kolegi KLAUDIUSZ wrzuć na YT zobaczysz jak to chodzi.

Opublikowano

Chyba gdzieś było na forum.

Opublikowano

U ciebie grzejniki+podłogówka więc schemat ze sprzęgłem jak w załączniku#1.Do obiegu grzejnikowego też można dołożyć zaw.3D ewentualnie bez 3D wtedy pompa z autoadapt 25/40 +termostaty na grzejnikach. Można zastosować zamiast zaworu VTC ESBE 511 lub ATV Afriso zawór ESBE VTC 422 może być stosowany do kotłów o mocy do 40kW różni się tym że posiada możliwość regulacji temp.w zakresie 50-70st.Zawór zwrotny za VTC musi być bo w obiegu pracuje druga pompa od zasobnika CWU(za nią też zwrotny)Sprzęgło-rozdzielacz fajna rzecz)Będzie działać zarówno na Eltermie jak i na kol.Klaudiusza.Na plus sprzęgła-rozdzielacza "cesarza" jest to że wykonane z nierdzewki

Można też wykonać instalację wg.załącznika #2 

post-32948-0-41682000-1508366620_thumb.jpg

post-32948-0-01465700-1508366697_thumb.png

Opublikowano

To zależy co ma ciepłomierz mierzyć.

Jak całe ciepło wytworzone przez kocioł i pobrane przez odbiory - czyli CO, podłoga i CWU to zaraz na wyjściu kotła.

Jak ciepło potrzebne dla instalacji to zaraz na wyjściu sprzęgła.

Opublikowano

chcę opomiarować energię potrzebną do ogrzania budynku i na cele cwu.

czy muszę zostawić trójnik za sprzęgłem na zasileniu i za sprzegłem na powrocie? A jak wepnę zasilenie cwu bezpośrednio za kotłem a przed sprzęgłem to wówczas mi nie policzy potrzebnej energii do podgrzania cwu.

Jeśli wepnę cwu za sprzęgłem wówczas zaburzę pracę instalacji?

Liczę sobie te koszty kotłowni i włos mi sie jeży na głowie od kosztów- może lepiej trzeba było wejść w pompę ciepła?

Opublikowano

Ciepłomierz montujesz przelotowo na jednej rurze a na drugiej montujesz trójnik na pomiar temperatury, tam dwa trójniki nic nie dadzą.

A gdzie wstawiasz trójnik od czujnika ciepłomierza zależy od rodzaju tego ciepłomierza - są ciepłomierze do montażu na zasilaniu lub na powrocie.

Jak chcesz się bawić w ciepłomierze to powinny być o przepustowości ok 2m3 lub więcej i przyłączach najlepiej 1" lub więcej.

Poczytaj temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21888-ciep%C5%82omierz-w-instalacji-grzewczej-co-wydzielony-z-tematu-jaka-moc-pieca-oepm-czy-mo%C5%BCe-oe/, w poście 8 są moje ciepłomierze + instrukcje do nich.

PS

Pamiętaj, że ciepłomierz stawia dość duży opór przepływającej wodze i trzeba to przewidzieć przy doborze pomp.

Opublikowano

Sprzęgło-rozdzielacz fajna rzecz)Będzie działać zarówno na Eltermie jak i na kol.Klaudiusza.Na plus sprzęgła-rozdzielacza "cesarza" jest to że wykonane z nierdzewki

Można też wykonać instalację wg.załącznika #2 

Odnośnie sprzegłorozdzielacza kolegi Klaudiusza- czy on może pracować gdy ustawimy go poziomo czyli zasilenie i powrót górą, a wyjścia na instalację dołem?Oczywiście należy wspawać króćce na odpowietrznik i zaw.spust. I jaka jest różnica wpięcia cwu bezpośrednio za kotłem, a za sprzęgłem?

Opublikowano

A co powiesz Sambor o sprzęgle afriso blh 70kw, ma w sobie jakieś sitko (widać na filmie instruktarzowym youtube. Czy ono ma za zadanie dobrze wymieszać zasilenie z powrotem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.