sambor Opublikowano 9 Października 2017 #26 Opublikowano 9 Października 2017 Niestety tylko tak - pełna moc kotła + pełny odbiór ciepła, ale nie martw się to najlepsze palenie, wtedy jest największa sprawność układu.
PostępowyRolnik Opublikowano 9 Października 2017 Autor #27 Opublikowano 9 Października 2017 Wiem,że to najlepsze palenie bo największa sprawność najmniejsza emisja i wszystko się spali,nic się nie zawiesi. Mój obecny kocioł DS ma 20 lat i to jest bardzo dużo jak na kocioł stalowy,w niektórych miejscach blacha ma pewnie 2mm,kocioł jest totalnie zakamieniony bo wiecznie się woda podgotowuję. Więc zastanawiam się co zakupić bo będzie problem jak w środku zimy kocioł się skończy. Biorę po uwagę: MPM DS 12-14KW (tylko ten ma 5 klasę?) chociaż może być i 8-10KW-Czytałem,że brakuje PW przy mocnym grzaniu. Kocioł Wery 8KW-Olbrzymia przestrzeń pod wiszącym palnikiem Kocioł P2Ar 8KW-Mało informacji Najlepiej aby kocioł miał szamotową komorę zasypową bo nie ma smoły i opał się nie wiesza.
sambor Opublikowano 9 Października 2017 #28 Opublikowano 9 Października 2017 Aby się kocioł zakamienił to trzeba ciągle do niego dolewać świeżej wody, a tak się nie powinno robić.
PostępowyRolnik Opublikowano 9 Października 2017 Autor #29 Opublikowano 9 Października 2017 No co dwa miesiące a w zimie nawet co miesiąc się dolewa bo wiecznie jej ubywa. W tym roku też brakowało wody gdzieś przez lato zniknęła.
h3nio Opublikowano 22 Marca 2018 #30 Opublikowano 22 Marca 2018 Niebawem w ofercie Defro pojawi się kocioł Optima DS - 5 klasa oraz ECOdesign. Można go zobaczyć na poniższym filmiku od 00:16
tajne Opublikowano 22 Marca 2018 #31 Opublikowano 22 Marca 2018 Coś mi tu śmierdzi tym,że to będzie podobne do Eko Wery.
djbuzer Opublikowano 23 Marca 2018 #32 Opublikowano 23 Marca 2018 Dzień dobry. Proszę zerknąć również na firmę Jastef mają zasypowy ds 5 klasy. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
Panstan Opublikowano 23 Marca 2018 #33 Opublikowano 23 Marca 2018 Jastef to kocioł Eko Wery,tak samo jak Eko Wery porodukowane przez firmę Kuga z Żywca. Różnią sie kolorem: żółty i zielony. Tu ma miejsce konflikt rodzinny o patent. Zresztą o Jastefie już było.
h3nio Opublikowano 27 Marca 2018 #34 Opublikowano 27 Marca 2018 Napisałem maila do Defro odnośnie tego nowego kotła DS, ale odpisali, że jeszcze nic nie wiedzą na ten temat.
Ryszard Opublikowano 27 Marca 2018 #35 Opublikowano 27 Marca 2018 Witam, Posty nie na temat wydzielono do nowego tematu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/26286-wydzielone-z-tematu-spis-kot%C5%82%C3%B3w-dolnego-spalania-5-klasy/
h3nio Opublikowano 7 Kwietnia 2018 #36 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Wspomniany wcześniej Defro Optima DS pojawił się w ofercie: https://www.defro.pl/p,180,optima-ds.html Niektórzy narzekali na cenę MPM DS, a tutaj 6k zł za 14 kW, do tego jeszcze trzeba doliczyć koszt bufora. PS. Schemat kotła znajduje się w DTR.
Panstan Opublikowano 7 Kwietnia 2018 #37 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Nic sie nie bój,mpm tez bedzie kosztował 6k,nie dlatego,ze te kotły mpm,defro tyle są warte,tylko ze wzgledu na przepisy.
okoniny28 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 #38 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Mnie ciekawi jak on by sie sprwowal na drewnie..
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2018 #39 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Kiepsko i klasy też by nie trzymał.
Gość berthold61 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 #40 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Wspomniany wcześniej Defro Optima DS pojawił się w ofercie: https://www.defro.pl/p,180,optima-ds.html Niektórzy narzekali na cenę MPM DS, a tutaj 6k zł za 14 kW, do tego jeszcze trzeba doliczyć koszt bufora. PS. Schemat kotła znajduje się w DTR. Interes po zbóju , dobry interes to ja zrobiłem kupując kocioł podajnikowy zębiec 10kw nowy tylko po testach za 3 tys złotych , taniej niż zasypowiec a wygoda powinna być bo jeszcze nie zamontowany :D
SONY23 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #41 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Mnie ciekawi jak on by sie sprwowal na drewnie.. Po wyjęciu pionowego rusztu komora załadowcza pozostaje trochę ciasna i w dodatku ta "rura wezyra" jeszcze dodatkowo ją zmniejsza. Gdyby i ją dało się zdemontować to dałoby się całkiem sensownie palić drewnem, tylko szczapy musiałyby być odpowiednio drobniej porąbane. Sam mam prawie identycznie to wiem co piszę. Jeżeli demontaż odpada, to i drewno w szczapach odpada, co najwyżej zrębka. Ale najważniejsze, że i w zasypowcu 5 klasa jest możliwa. A cena z czasem spadnie. Tylko ta waga kotła to jakaś podejrzana. Chyba go ołowiem dociążaja...
okoniny28 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #42 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 No wlasnie najwazniejsze ze jest ta 5 klasa w ds. a ja musze miec 5 a nie 4 jak mpm. a z tym czy uda sie zwiekszyc ta komore to trzeba na zywo zobaczyc. podajnikowca nie chce drewno to jest drewno troche trzeba sie na robic ale cos za cos
sambor Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #43 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Waga kotła wynika z powierzchni wymiennika i samej konstrukcji i tu raczej nie ma dużych wątpliwości. sam mam DS-a o podobnej konstrukcji wymiennika i podobnej mocy - waga na sucho 410kg. Tylko mój jest do drewna, więc szamotu więcej.
SONY23 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #44 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Ruszt pionowy figuruje w dtr jako odzielny element więc się wyjmuje. A kanał powietrzny "rura wezyra" raczej jest punktowo przyspawany do ścianki i bez cięcia spawów się nie obędzie. Gdyby było inaczej to świetny kocioł, tylko cena chwilowo zazabija sens kupna.
okoniny28 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #45 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Pytanie czy mozna by bylo zamowic bez wezyra. ale pewnie wtedy zmienila by sie konstrukcja i teoretycznie nie mial by 5klasy
sambor Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #46 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Może jednak Defro zrobi kocioł do spalania drewna oparty na tej konstrukcji - czyli z większą komorą zasypową i innym palnikiem, chociaż rynek zbytu na takie kotły jest mały.
SONY23 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #47 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Moim zdaniem wystarczy minimalne usprawnienie tej kontrukcji i spokojnie da radę dla drewna. Fakt, że grubych szczap tu się nie włoży i dokładanie co 2-3 godziny ale dla wielu to nie problem. No i zasyp z góry byłby zdecydowanie lepszy. A tak na marginesie, to inżynierowie z defro chyba jednak czytają nasze fora, bo widać sporo podpatrzonych patentów, chociażby wizjerek...
SONY23 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 #48 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Wspomniany wcześniej Defro Optima DS pojawił się w ofercie: https://www.defro.pl/p,180,optima-ds.html Niektórzy narzekali na cenę MPM DS, a tutaj 6k zł za 14 kW, do tego jeszcze trzeba doliczyć koszt bufora. PS. Schemat kotła znajduje się w DTR. Pierwsze koty za płoty... Jest w sprzedaży ale cena jeszcze wygórowana, chociaż niższa niż prognozy...https://www.google.pl/search?q=defro+optima+ds&client=tablet-android-lenovo&tbm=shop&prmd=ivsn&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwiD9ruAr8HaAhXFKiwKHSR2BAYQ_AUIESgD&biw=1280&bih=800&dpr=1.5
makra Opublikowano 17 Kwietnia 2018 #49 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Tylko czy komora w tym kotle musi się tak zwężac? 259mm góra, a dół 164mm w 14 kilowatowym. Ciekawe jak to się bedzie spisywac.
SONY23 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 #50 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Podejrzewam, że warstwa żaru będzie dość gruba, zapewne na wysokość zamocowania rusztu pionowego. Tam gdzie żar zawieszania być nie powinno. W dodatku część powietrza ma iść nad zasyp. Wszystko okaże się w praniu... Mam nadzieję, że taka firma robiła jakieś testy długodystansowe...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.