Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pierwszy Sezon Z Ogrzewaniem Gazowym

worldwar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przede mną pierwszy sezon z ogrzewaniem gazowym i przyznam szczerze, że jestem lekko zagubiony.

Moja konfiguracja to: ACV Kompakt HR 24 + zasobnik 130L + sterownik pokojowy st292v2 + czujnik pogodowy + zawór mieszający (nie do końca wiem jaka jest jego rola w całym układzie). Woda w zasobniku podgrzewana jest od końca maja. Wczoraj dostaliśmy rozliczenie zużycia gazu i wyszło trochę ponad 400m3... chyba trochę za dużo co nie ?

Piec miałem ustawiony następująco:
- woda w grzejnikach 70 stopni
- woda bieżąca 65 stopni

Czy to nie za dużo ? Tak mi się wydaję więc obie wartości ustawiłem wczoraj na 45 stopni.
Nie mam pojęcia jak ustawić ten piec by był maksymalnie ekonomiczny.
Metraż domu to ok. 100 m2, ocieplony, nowe okna i drzwi.
Sterownik jest obecnie ustawiony następująco: dzień 21 stopni, noc 20, histeraza 0,4.
Mogę liczyć na jakieś porady co do ustawień temp wody na piecu / sterowniku ? Obecnie wygląda to tak, że grzejniki włączają się co jakiś czas - grzeją fest do zadanej temperatury, następnie się wyłączają (stygną) i za jakiś czas powtórka.

Opublikowano

co do tej wody to dobrze zrobiłeś 70 stopni to dużo za dużo !! Przyznam szczerze że dziwne zachowanie grzejników może spróbuj trochę zmniejszyć temperaturę i zobacz jak się będą zachowywać 

Opublikowano

Z mojej strony:

- masz kocioł kondensacyjny, czyli nie może iść na grzejniki więcej niż ok. 60*C, powyżej tej wartości nic nie ma z kondensacji, ja mam 45*C gdy na zewnątrz pow. 0*C im niżej tym zwiększam nawet do 55*C,

- woda bieżąca wg. uznania i doświadczenia, czy wystarczy dla mieszkańców, ja zauważyłem że, czy 50*C czy 55*C ustawione to nie widać różnicy na rachunkach, a zawsze więcej ciepłej jbc,

- od maja 400m3 to dużo, ale powiem że mój kolega też miał tak dziwnie ustawiony kocioł (70*C na obieg co) i za dwa dni przy zew. 10*C zeżarło mu 27m2, więc jak coś grzałeś na takich ustawieniach to mogło tyle nakręcić, jak tylko na CWU to dużo.

Opublikowano

Logan dobrze prawi - gazowy powinno się ustawiać tak aby pracował cały czas przy jak najmniejszej mocy.

Więc obniż temp. co na tyle ile uda się aby w domu nie było zimno.

Opublikowano

Według mnie za wysoka temp miałeś ustawione.

Ja też jadę pierwszy sezon gazem . Przy obecnych temp. mam ustawione na grzejniki 37 st. A wodę bieżącą 47 st.

Temp mam dzień 22 st dzień od 6.00 do 23.00.

A noc 23 .00 do 6.00 21 st.

Do tej pory zuzylem 46 m3 gazu w ciągu 10 dni.

Dom 190m z lat 60 -tych.

Ocieplony styropian 8 cm. .

Myślę że nie jest źle z zużyciem gazu. Kocioł mam Buderus GB 062 sterownik pokojowy.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z mojej strony:

- masz kocioł kondensacyjny, czyli nie może iść na grzejniki więcej niż ok. 60*C, powyżej tej wartości nic nie ma z kondensacji, ja mam 45*C gdy na zewnątrz pow. 0*C im niżej tym zwiększam nawet do 55*C,

- woda bieżąca wg. uznania i doświadczenia, czy wystarczy dla mieszkańców, ja zauważyłem że, czy 50*C czy 55*C ustawione to nie widać różnicy na rachunkach, a zawsze więcej ciepłej jbc,

- od maja 400m3 to dużo, ale powiem że mój kolega też miał tak dziwnie ustawiony kocioł (70*C na obieg co) i za dwa dni przy zew. 10*C zeżarło mu 27m2, więc jak coś grzałeś na takich ustawieniach to mogło tyle nakręcić, jak tylko na CWU to dużo.

thx za rady. Piec już ustawiony na 45 stopni. Zużycie gazu faktycznie za duże... biorąc pod uwagę, że mamy zmywarkę więc ciepła woda idzie praktycznie na 2 prysznice dziennie i mycie rąk. Zobaczymy jak na nowych ustawieniach.

Regulowałeś temperaturę zasilania krzywą grzewczą, czy w jaki sposób?

krzywą się nie bawiłem, znajdę chwilę to zagłębie się w sposób działania. Póki co 21-20 + histeraza 0,4

Według mnie za wysoka temp miałeś ustawione.

Ja też jadę pierwszy sezon gazem . Przy obecnych temp. mam ustawione na grzejniki 37 st. A wodę bieżącą 47 st.

Temp mam dzień 22 st dzień od 6.00 do 23.00.

A noc 23 .00 do 6.00 21 st.

Do tej pory zuzylem 46 m3 gazu w ciągu 10 dni.

Dom 190m z lat 60 -tych.

Ocieplony styropian 8 cm. .

Myślę że nie jest źle z zużyciem gazu. Kocioł mam Buderus GB 062 sterownik pokojowy.

thx - będę testował codziennie spisując pobór gazu. W końcu pewnie dojdę do najlepszego ustawienia.

Dzięki za pomoc chłopaki, utwierdziłem się w przekonaniu ze temp na wodę i grzejniki była za wysoko ustawiona - tak ustawił instalator tłumacząc, że zawór mieszający i tak sobie to wyrówna.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie (nie mogę edytować poprzedniego posta).

Czy sposób montażu termostatów może niekorzystnie wpływać na działanie kaloryferów ? 2 termostaty mam skierowane w dół zamiast jak pozostałe - poziomo. Niestety mam wąski korytarz i ze względów bezpieczeństwa - by ich nie zahaczyć, uszkodzić instalatorzy tak je "skierowali". Słyszałem, że może być przez to problem. Mam też wrażenie, że kaloryfery słabo reagują na zmiany ustawień - na 0-1-2 są zimne, od 2.5 robią się ciepłe i niezależnie czy jest to 2,5 czy 6 - temp ciągle taka sama.

Opublikowano

Obecnie wygląda to tak, że grzejniki włączają się co jakiś czas - grzeją fest do zadanej temperatury, następnie się wyłączają (stygną) i za jakiś czas powtórka.

jak już popalisz trochę w ten sposób i będziesz miał rozeznanie ile idzie gazu na np. tydzień - potem spróbuj tak - (przez ok tydzień)

- ustaw kociołek na pracę ciągłą

- temperaturę wody na grzejniki ok. 40* ( jak za zimo będzie ustaw więcej np. 45* itp...)

- ustaw sterownik pokojowy tak aby nie wyłączał kotła ( np. 25*  )

Po tygodniu sprawdź czy aby nie wyjdzie płacić tyle samo - ale komfort będzie zupełnie inny.

Dlaczego tak? - np.

- jedziesz samochodem np. 500km cały czas 60km/h - ile spalisz?

- jedziesz samochodem 500km - 60km/h ale co 30 km zatrzymujesz się i znów rozpędzasz się do 60km/h - ile spalisz?

Opublikowano

Bardo dobrze to wyjaśnił z tym autem.

Lepiej cały czas grzać ale niższa tempa. Ja mam ustawione 37 st. A jeszcze też mi się piec czasem wyłączy.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Powiem Wam, że różnica jest kolosalna.

Wodę w grzejnikach mam obecnie ustawioną na 37 stopni, w kranie 45.

Temperatura ustawiona 21 dzień, 20 noc i grzejniki praktycznie nonstop są ciepłe (nie gorące), a zużycie w ciągu ostatnich 3 dni wyniosło ok. 9m3 ! Dla mnie bomba, zobaczymy co będzie jak przyjdą mrozy.

pzdr

Opublikowano

Tak się powinno ustawiać piec kondensacyjny. Niska temp na zasilaniu. Też tak miałem ale dziś ustawiłem temp z 37 na 35 bo mi się wyłączal jeszcze piec .

Moje spalanie 5 m3 na dobę dom 200 m2..

Temp mam ustawione 22.5 dzień i 21.5 noc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na gazie gotujemy, podgrzewamy wodę i ogrzewamy dom. Z obecnych obserwacji wynika, że zużycie mam na poziomie ~200m3 miesięcznie, no ale jeszcze nie ma zimy... Temperatura w dzień 22, w nocy 21.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Rok używania gazu za mną. Dom jak pisałem lekko ponad 100m2. W piątek dostałem rozlicznie za okres 09-2017 - 09.2018 i do zapłaty wyszło lekko ponad 3000zł więc wychodzi średnio 250zł miesięcznie. Jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

U mnie wyszło za cały rok dom ok 200 m2
4900 zł gotowanie na dwie kuchnię i grzanie wody wszystko razem. Spalił gazu za cały rok 2450 m3.
Jestem z tego wyniku zadowolony.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.