lemanio Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #1 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Witam, od kilku dni posiadam wodę miejską (wcześniej własna woda ze studni + brak opisywanego problemu) Zauważyłem , że teraz kiedy grzeje wodę , cieknie właśnie z zaworu. Troszkę poczytałem.... czy to jest spowodowane innym ciśnieniem ?? czy można temu jakoś zaradzić ?? < ------ film sensacyjny "Kapiący zawór" :P Pozdrawiam MARCIN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gersik Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #2 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Sprawdzić ciśnienie na instalacji i zamontować naczynie przeponowe ZWU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irys2580 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #3 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Wymień zawór i będzie ok. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyslaw85 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #4 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 W swojej starej instalacji miałeś niższe ciśnienie. Teraz majac miejska ciśnienie z sieci wzroslo np do poziomu 3 barów. A woda ma to do siebie że wraz że wzrostem temperatury wzrasta jej objętość. Zainstaluj zbiornik przeponow i wymień zawór bezpieczeństwa jeśli ten jest za słaby. Pierw sie dowiedz jakie jest ciśnienie wody w instalacji miejskiej. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #5 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Jest zawór zwrotny na dopływie z sieci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek61 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #6 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 U mnie niedawno przy okazji wymiany licznika został taki plastikowy zawór zwrotny będący jego elementem (jak wkładka na wejściu czy wyjściu). Tak więc można go nie zauważyć a on jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #7 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgadza się. Pewnie będzie krzyk, że herezje rozgłaszam, ale: zamiast montować jakieś przeponowe badziewia, wystarczy wywalić ZZ. Oczywiście zawór bezpieczeństwa być musi, i powinien być sprawny (co pewien czas, należy uruchomić go ręcznie). Jeśli nie był latami ruszany, uszczelnienie mogło ulec zniszczeniu. Czasem pomaga kilkukrotne uruchomienie ręczne - jeśli nie, trzeba wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisgie Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #8 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Tez się zastanawiałem nad wywaleniem ZZ bo mam własny zbiornik wodny grawitacyjny ale w sumie nie wiem czy to dobry pomysł bo woda z bojlera cofnie się na nitkę ZW i pojdzie w kran co samo w sobie może nie będzie tragedią ale gorzej bo jak pójdzie w instalację miejską czy nawet z powrotem w mój zbiornik to wodomierz chyba sie nie przekręci do tyłu a potem naliczy tą samą wodę. Ale jakie to mogą być ilości wody/kasy to trudno policzyć, może nie warte większej uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #9 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 No tak, woda się cofnie i *** wodociąg :). To jak pogilać żarówkę, żeby się w elektrowni śmiali ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisgie Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #10 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Albo sąsiadom mogą cieknąć ZB ale wtedy to ich problem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #11 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 No tak, woda się cofnie i *** wodociąg :).O konieczności montażu zaworu zwrotnego za wodomierzem mówią przepisy wykonawcze inst wodociągowych. Często dodatkowo do tego dochodzi zawór antyskażeniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #12 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Nie masz wrażenia, że niektóre przepisy są - delikatnie mówiąc - durne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jockey Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #13 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Montowanie zaworu zwrotnego przed bojlerem nie jest durne, ale akurat logiczne i konieczne. Zabezpiecza przed cofaniem się gorącej wody do instalacji przy podgrzewaniu CWU, a w przypadku braku wody przed cofką i opróżnieniem bojera, czyli stratą podgrzanej wcześniej wody. A w przypadku instalacjj klejonych np. Nibco, zawór zwrotny zabezpiecza przed uszkodzeniem rur doprowadzających zimną wodę do bojlera, które są przeznaczone do wody o temperaturze poniżej 45 stopni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemanio Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Wymień zawór i będzie ok. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Zawór jest ok.... wymiana na taki sam , raczej nic nie da.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamis Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #15 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Przede wszystkim sprawdź na jakie ciśnienie masz ten zawór. Powinien być na 6 bar. Jeśli woda z wodociągu ma 3-4 bary (u mnie ma 3,8) i ogrzewasz ją kotłem (lub grzałką, bez różnicy) to zwiększa swoją objętość=ciśnienie. Jeśli nie masz naczynia przeponowego to zawór musi kapać, żeby obniżyć ciśnienie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemanio Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor #16 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 ok,dzięki wszystko już wiem... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vmilo Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #17 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Montowanie zaworu zwrotnego przed bojlerem nie jest durne, ale akurat logiczne i konieczne. Zabezpiecza przed cofaniem się gorącej wody do instalacji przy podgrzewaniu CWU, a w przypadku braku wody przed cofką i opróżnieniem bojera, czyli stratą podgrzanej wcześniej wody. A w przypadku instalacjj klejonych np. Nibco, zawór zwrotny zabezpiecza przed uszkodzeniem rur doprowadzających zimną wodę do bojlera, które są przeznaczone do wody o temperaturze poniżej 45 stopni... Robi się ładny meander, i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andriuun Opublikowano 29 Grudnia 2017 #18 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Witam. Oby nie mnożyć tematów zwracam się z zapytaniem. Mam podobny problem z zaworem bezpieczeństwa - podczas podgrzewania wody popuszcza. 1) Obecnie nie wykorzystuję cyrkulacji c.u.w. czy dobrym pomysłem jest dołożenie w tym miejscu zbiornika przeponowego??? 2) Jak dołożyć zbiornik przeponowy jak jednak będę chciał podpiąć pompkę cyrkulacji. W załączeniu fota . Pozdrawiam. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elfuczi Opublikowano 29 Grudnia 2017 #19 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Bez zaworu antyskarzeniowego nie odbiorą instalacji wod-kan. Zawór bezpieczeństwa z jakiego wam kapie też ma wbudowany zawór zwrotny. Reduktor też by był mile widziany bo ciśnienie w nocy lubi podskoczyc. Naczynie przeponowe powinno być aby nie niszczyc emalii w zbiorniku bo zbiornik sie odkształca, emalia pęka i ruda atakuje. Jeżeli wywalicie zawór antyskarzeniowy i zawór zwrotny to będziecie kompensować swoja przepona cała sieć wodociągowa. Wodociągi będą wdzięczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.