lemanio Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Witam, od kilku dni posiadam wodę miejską (wcześniej własna woda ze studni + brak opisywanego problemu) Zauważyłem , że teraz kiedy grzeje wodę , cieknie właśnie z zaworu. Troszkę poczytałem.... czy to jest spowodowane innym ciśnieniem ?? czy można temu jakoś zaradzić ?? < ------ film sensacyjny "Kapiący zawór" :P Pozdrawiam MARCIN
gersik Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Sprawdzić ciśnienie na instalacji i zamontować naczynie przeponowe ZWU.
irys2580 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #3 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Wymień zawór i będzie ok. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Przemyslaw85 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 W swojej starej instalacji miałeś niższe ciśnienie. Teraz majac miejska ciśnienie z sieci wzroslo np do poziomu 3 barów. A woda ma to do siebie że wraz że wzrostem temperatury wzrasta jej objętość. Zainstaluj zbiornik przeponow i wymień zawór bezpieczeństwa jeśli ten jest za słaby. Pierw sie dowiedz jakie jest ciśnienie wody w instalacji miejskiej. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Jest zawór zwrotny na dopływie z sieci ?
Gość jacek61 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 U mnie niedawno przy okazji wymiany licznika został taki plastikowy zawór zwrotny będący jego elementem (jak wkładka na wejściu czy wyjściu). Tak więc można go nie zauważyć a on jest.
Gość vmilo Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #7 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgadza się. Pewnie będzie krzyk, że herezje rozgłaszam, ale: zamiast montować jakieś przeponowe badziewia, wystarczy wywalić ZZ. Oczywiście zawór bezpieczeństwa być musi, i powinien być sprawny (co pewien czas, należy uruchomić go ręcznie). Jeśli nie był latami ruszany, uszczelnienie mogło ulec zniszczeniu. Czasem pomaga kilkukrotne uruchomienie ręczne - jeśli nie, trzeba wymienić.
krisgie Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Tez się zastanawiałem nad wywaleniem ZZ bo mam własny zbiornik wodny grawitacyjny ale w sumie nie wiem czy to dobry pomysł bo woda z bojlera cofnie się na nitkę ZW i pojdzie w kran co samo w sobie może nie będzie tragedią ale gorzej bo jak pójdzie w instalację miejską czy nawet z powrotem w mój zbiornik to wodomierz chyba sie nie przekręci do tyłu a potem naliczy tą samą wodę. Ale jakie to mogą być ilości wody/kasy to trudno policzyć, może nie warte większej uwagi.
Gość vmilo Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #9 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 No tak, woda się cofnie i *** wodociąg :). To jak pogilać żarówkę, żeby się w elektrowni śmiali ;)
krisgie Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #10 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Albo sąsiadom mogą cieknąć ZB ale wtedy to ich problem :)
sambor Opublikowano 19 Sierpnia 2017 #11 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 No tak, woda się cofnie i *** wodociąg :).O konieczności montażu zaworu zwrotnego za wodomierzem mówią przepisy wykonawcze inst wodociągowych. Często dodatkowo do tego dochodzi zawór antyskażeniowy
Gość vmilo Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #12 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Nie masz wrażenia, że niektóre przepisy są - delikatnie mówiąc - durne ?
Jockey Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #13 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Montowanie zaworu zwrotnego przed bojlerem nie jest durne, ale akurat logiczne i konieczne. Zabezpiecza przed cofaniem się gorącej wody do instalacji przy podgrzewaniu CWU, a w przypadku braku wody przed cofką i opróżnieniem bojera, czyli stratą podgrzanej wcześniej wody. A w przypadku instalacjj klejonych np. Nibco, zawór zwrotny zabezpiecza przed uszkodzeniem rur doprowadzających zimną wodę do bojlera, które są przeznaczone do wody o temperaturze poniżej 45 stopni...
lemanio Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor #14 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Wymień zawór i będzie ok. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Zawór jest ok.... wymiana na taki sam , raczej nic nie da....
hamis Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #15 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Przede wszystkim sprawdź na jakie ciśnienie masz ten zawór. Powinien być na 6 bar. Jeśli woda z wodociągu ma 3-4 bary (u mnie ma 3,8) i ogrzewasz ją kotłem (lub grzałką, bez różnicy) to zwiększa swoją objętość=ciśnienie. Jeśli nie masz naczynia przeponowego to zawór musi kapać, żeby obniżyć ciśnienie...
lemanio Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor #16 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 ok,dzięki wszystko już wiem... :)
Gość vmilo Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #17 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Montowanie zaworu zwrotnego przed bojlerem nie jest durne, ale akurat logiczne i konieczne. Zabezpiecza przed cofaniem się gorącej wody do instalacji przy podgrzewaniu CWU, a w przypadku braku wody przed cofką i opróżnieniem bojera, czyli stratą podgrzanej wcześniej wody. A w przypadku instalacjj klejonych np. Nibco, zawór zwrotny zabezpiecza przed uszkodzeniem rur doprowadzających zimną wodę do bojlera, które są przeznaczone do wody o temperaturze poniżej 45 stopni... Robi się ładny meander, i po sprawie.
Andriuun Opublikowano 29 Grudnia 2017 #18 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Witam. Oby nie mnożyć tematów zwracam się z zapytaniem. Mam podobny problem z zaworem bezpieczeństwa - podczas podgrzewania wody popuszcza. 1) Obecnie nie wykorzystuję cyrkulacji c.u.w. czy dobrym pomysłem jest dołożenie w tym miejscu zbiornika przeponowego??? 2) Jak dołożyć zbiornik przeponowy jak jednak będę chciał podpiąć pompkę cyrkulacji. W załączeniu fota . Pozdrawiam. Andrzej
elfuczi Opublikowano 29 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Bez zaworu antyskarzeniowego nie odbiorą instalacji wod-kan. Zawór bezpieczeństwa z jakiego wam kapie też ma wbudowany zawór zwrotny. Reduktor też by był mile widziany bo ciśnienie w nocy lubi podskoczyc. Naczynie przeponowe powinno być aby nie niszczyc emalii w zbiorniku bo zbiornik sie odkształca, emalia pęka i ruda atakuje. Jeżeli wywalicie zawór antyskarzeniowy i zawór zwrotny to będziecie kompensować swoja przepona cała sieć wodociągowa. Wodociągi będą wdzięczne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.