julo23 Opublikowano 23 Listopada 2017 #51 Opublikowano 23 Listopada 2017 To jest chyba do 85% z tym ze jak wezme kalulator do ręki to przy pompie ciepła nie ma 85%. Byc moze doliczaja za montaz itp
Vlad24 Opublikowano 23 Listopada 2017 #52 Opublikowano 23 Listopada 2017 Po co ci bufor, czy miałeś na myśli zasobnik cwu?
daves Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #53 Opublikowano 23 Listopada 2017 To jest chyba do 85% z tym ze jak wezme kalulator do ręki to przy pompie ciepła nie ma 85%. Byc moze doliczaja za montaz itp Nie doliczają za montaż :). Wszystko jest w cenie, natomiast po Twojej stronie jest 15% wkładu własnego + podatek Vat od całej instalacji.
daves Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #54 Opublikowano 23 Listopada 2017 Po co ci bufor, czy miałeś na myśli zasobnik cwu? Dokładnie tak. Naczytałem się o buforach i teraz myśląc zbiornik cwu z rozpędu piszę bufor.
elfuczi Opublikowano 23 Listopada 2017 #55 Opublikowano 23 Listopada 2017 Bufor zawsze się przydaje, bo zajmuje miejsce w domu, kosztuje też sporo, czasem się jednak przydaje aby zgrmadzić trochę ciepła , działa jak duże sprzęgło , ciepło jest pobierane z bufora jak pompa powietrzna się rozmarza ale ja się nie znam na tym.
Vlad24 Opublikowano 23 Listopada 2017 #56 Opublikowano 23 Listopada 2017 Dokładnie tak. Naczytałem się o buforach i teraz myśląc zbiornik cwu z rozpędu piszę bufor.Tylko dopilnuj byś dostał odpowiedni bufor.Z odpowiednim przepływem i powierzchnią wymiany, typowy pod PC, a nie kocioł, czy solary.
radoslavus Opublikowano 23 Listopada 2017 #57 Opublikowano 23 Listopada 2017 Dzisiaj dostałem odpowiedź od firmy doradczej która monitoruje ten projekt. Zapytałem czy pompy będą miały zintegrowany zbiornik na cwu. Dostałem odpowiedź że będą 2 osobne zbiorniki jeden do cwu a drugi do co czyli pewnie chodzi o bufor. Mam pytanie jakie parametry powinien mieć taki bufor do pomp. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
elfuczi Opublikowano 9 Grudnia 2017 #58 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Bufor to trzeba policzyć.zasobinik cwu to tylko ładowany przez wymiennik płytowy pracujący w przeciwprądzie. Powietrzna pompa sie odszrania więc w tym czasie nie grzeje a ciepło pobierane jest z bufora. Ale ja sie nie znam koledzy sie wypowiedzą. Ide szydełkować bo tak mi doradzają L.G
vr5 Opublikowano 11 Grudnia 2017 #59 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zrezygnowałem z gruntowej pompy ciepła na rzecz pompy powietrze-woda + fotowoltaika Chyba najtrafniejsza decyzja! Miałem na dachu solary od 2010 roku i je w tym roku zlikwidowałem. W to miejsce zamontowałem PV. ZE wymieniło mi licznik 02.08.2017 r. na licznik dwustronny. W dzień, czy to słońce, czy to deszcz inwertery "pompują" prąd. Inwertery mają moc 5 kW. Mimo, że w deszczu tej mocy jest tylko kilka procent, to jak słoneczko się uśmiechnie, to człowieka radość bierze...
kmuap Opublikowano 12 Grudnia 2017 #60 Opublikowano 12 Grudnia 2017 .... Całkowita kwota inwestycji 46621zł w tym wkład własny 20720zł. Myślę, że jest to opłacalne. Dotacja wynosi 60%. Tutaj ktoś pisze, że u niego 85%. Ciekawe, że wniosek pisze ta sama firma, a są takie różnice w wysokości dotacji. Do kwoty całkowitej najprawdopodobniej będzie jeszcze doliczony vat (chyba 8% - jeżeli fotowoltaika montowana na dachu domu ). Jedni mają obiecane 85% a inni 60%, to zależy z jakiego województwa są. I najważniejsze, jeżeli jest to projekt wysyłany do województwa na konkurs to wcale nie jest pewne, że ta inwestycja dojdzie do skutku.
vr5 Opublikowano 12 Grudnia 2017 #61 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Większość dochodzi do skutku, bo to się opłaci... dla banku, wykonawcy, dla Budżetu (nie tylko VAT, ale i PIT roczny), córki leśniczego i czasem coś skapnie dla Inwestora..
jedlica Opublikowano 13 Grudnia 2017 #62 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Podatku od darowizny nie trzeba płacić? Karol
vr5 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #63 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Trzeba wykazać w PIT rocznym jako przychód, a to jest podatek... Są podobno nieliczne wyjątki. Gmina powinna wiedzieć z jakiego funduszu jest dofinansowanie i czy jest zwolnione z podatku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.