thekip Opublikowano 25 Maja 2017 #1 Opublikowano 25 Maja 2017 Witam mam pytanie mam nowy piec był w nim palnik rynnowy ale umnie nie sprawdził sie nagrzewał się mocno w czesci poza piecem przez co w kotłowni miałem za ciepło po walkach z rynna producent założył mi palnik retortowy problem z nagrzaniem kotłowni znikł tyle ze retorta w tym kotle teraz jest tak że nie ma deflektora i płomień wali prosto na ruszt na ruszcie z góry sa poukładane płytki szamotowe efekt na ruszcie mokra smoła osiada poza tym w piecu czysto siwy pyłek Czy może tak być co ewentualnie z tym zrobić
hektoras Opublikowano 25 Maja 2017 #2 Opublikowano 25 Maja 2017 No to do producenta z tą inf. - zobaczysz co odpowie/doradzi/zastosuje?? Jak już będzie coś - wówczas podziel się inf. - wówczas będzie wiele do komentarza i dużo rad.
konopka Opublikowano 26 Maja 2017 #3 Opublikowano 26 Maja 2017 Nagrzewać sie musi skoro jest ogień.Ze zdjęć zauważyłem że miałeś jakąś prototypową rynnę,tylko nie widziałem jak była zamontowana w kotle.Ja mam typową,cała jest w kotle oprócz kołnierza,jak się nagrzewa to ciepło zostaje w piecu.A czemu mają służyć płytki szamotowe na ruszcie?
thekip Opublikowano 26 Maja 2017 Autor #4 Opublikowano 26 Maja 2017 A ja nie wiem zawsze widziałem w piecach coś nad ogniem jakiś reflektor A wracając do rynny to grzała się tak ze na podajniku alarm przy małym zapotrzebowaniu Czyli tylko ciepła woda Zdiecie po wymianie
thekip Opublikowano 26 Maja 2017 Autor #5 Opublikowano 26 Maja 2017 Miało być deflektor A rynna grzała się na zewnątrz pieca do 100 stopni
konopka Opublikowano 26 Maja 2017 #6 Opublikowano 26 Maja 2017 To miałeś ją na zewnątrz?Jeśli dobrze widzę to masz ruszt przesłonięty szamotem i tym samym zablokowany przepływ spalin.Wywal choć jedną cegłę.A deflektora nie ma bardzo gdzie wsadzić,mało miejsca między palnikiem a rusztem.
gilal Opublikowano 26 Maja 2017 #7 Opublikowano 26 Maja 2017 A ja nie wiem zawsze widziałem w piecach coś nad ogniem jakiś reflektor A wracając do rynny to grzała się tak ze na podajniku alarm przy małym zapotrzebowaniu Czyli tylko ciepła woda Zdiecie po wymianie Witam. Oj, z tego co widać na fotkach to nie ma prawie przepływu spalin przez rusza bo są blokowane cegłami szamotowymi. Ja je bym całkiem wyciągnął, wyczyścił ruszt i wtedy zobaczyć jak będzie pracował piec. Myślę, że będzie lepiej szczególnie teraz przy niskich mocach. Potem, jak pozwoli miejsce (odległość palnika od rusztu) to dobrać deflektor. Ale widać jest go mało :( Pozdrawiam.
SUSPENSER Opublikowano 26 Maja 2017 #8 Opublikowano 26 Maja 2017 A ja nie wiem zawsze widziałem w piecach coś nad ogniem jakiś reflektor A wracając do rynny to grzała się tak ze na podajniku alarm przy małym zapotrzebowaniu Czyli tylko ciepła woda Podwieś te płytki pod rusztem wodnym to będą miały szansę działać [najlepiej by go nie dotykały], tyle przelotu po bokach co masz wystarczy, podobnie mam po bokach swojego deflektora z tarczy hamulcowej. Płytki jako deflektor nagrzewają się i dopalają spaliny, ruszt wodny to ich przeciwieństwo bo się nie nagrzewa mocno, gdyż chłodzi go woda - efekt to studzenie spalin i to co może się dopalić na szamocie okleja ruszt.
marcus312 Opublikowano 26 Maja 2017 #9 Opublikowano 26 Maja 2017 Ja bym zostawił tak jak jest tylko pod te płytki coś podłożyć żeby były wyżej nad rusztem , zrobić dodatkową szczelinę przelotową dla spalin :D
Pieklorz Opublikowano 26 Maja 2017 #10 Opublikowano 26 Maja 2017 Coś tu nie gra albo jest zbombane. Na focie widzę żeliwne palenisko retorty fajkowej, jak to Pancerpol pps to go wystawiło w górę albo źle wsadzone albo nie uszczelnione. Chyba ze to jakaś samorobka palnik i ma być tak widać żeliwo.
thekip Opublikowano 26 Maja 2017 Autor #11 Opublikowano 26 Maja 2017 Myśle ze jest coś zrypane nie jest w poziomie
konopka Opublikowano 26 Maja 2017 #12 Opublikowano 26 Maja 2017 A w ogóle co to za palnik?Nie dasz rady zrobić fotki całego ?
bwichlacz Opublikowano 26 Maja 2017 #13 Opublikowano 26 Maja 2017 Az dziwie sie ze ci sie pali w tym palniku. Pierwsza rzecz to wyciagnij ten palnik bo z tego co widac na zdjeciu zeliwo nie jest na swoim miejscu i chyba komora powietrza ci sie rozszczelnila a druga rzecz to moim zdaniem palnik jest zbyt blisko osadzony rusztów wodnych. Musi być deflektor.
thekip Opublikowano 27 Maja 2017 Autor #14 Opublikowano 27 Maja 2017 Producent pieca to zakładał tydzień temu Udało mi się dać taki deflektor Tyle ze palnik jest za blisko rusztu Dzwoniłem ze jest do bani czekam na odzew Piec mam nowy i uważam ze powinien zrobić wszystko producent by śmigał
konopka Opublikowano 27 Maja 2017 #15 Opublikowano 27 Maja 2017 oczywiście, niech zrobią tak zeby było dobrze,za to zapłaciłeś
damianlupsczyk Opublikowano 12 Lipca 2017 #16 Opublikowano 12 Lipca 2017 Witam wszystkich po cierpliwym oczekiwaniu dotarł do mnie nowy palnik założyłem go i jest teraz ok. Zrobił producent jak chciałem retorta poszła niżej jest prosto i szczelna nad palnikiem deflektor z szamotu i problemy rozwiązane Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ryszard Opublikowano 13 Lipca 2017 #17 Opublikowano 13 Lipca 2017 Witam,Wygląda na to, że autor tematu zrezygnował z poinformowania o rozwiązaniu problemu pod własnym nickiem i założył nowe konto. Przydało by się jakieś wyjaśnienie. Pozdrawiam.
thekip Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor #18 Opublikowano 21 Lipca 2017 Niewiem dlaczego zniknął mój nik thekip Jak widać powrócił Powód zalogowałem się przez Facebooka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.