Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Średnica Rury Pp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Będę robić instalacje C.O. I mam mały problem. Pion zasilający jak i odcinek prosty będzie z pp32 i potem mam do ostatniego grzejnika 7 metrów na prosto i potem 50 cm pionu. Czy wystarczy pp20 czy pp25? Dodam że grzejnik to 20 zeberkowy,wywokosc 35cm aluminiowy. Połączenie będzie krzyżowe. Proszę o szybka poradę.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje bardzo za odpowiedź . Tak sądziłem ze pp20 będzie za małe

Opublikowano

Witam. Będę robić instalacje C.O. I mam mały problem. Pion zasilający jak i odcinek prosty będzie z pp32 i potem mam do ostatniego grzejnika 7 metrów na prosto i potem 50 cm pionu. Czy wystarczy pp20 czy pp25? Dodam że grzejnik to 20 zeberkowy,wywokosc 35cm aluminiowy. Połączenie będzie krzyżowe. Proszę o szybka poradę.

20 to aż za duzo ale niech takię bedzie

Opublikowano
  • Autor

Średnica wewnętrzna wynosi 13mm dla pp20 . Wiadomo zawór termostatyczny też ma swój opór. Można uzasadnić dlaczego Pan dałby 20?

Opublikowano
  • Autor

Tez tak może być. Teraz z ciekawości się tylko spytam. Gdybym jednak dał 20 to mogło by niedomagac czy było by na styk? Wiem że moje pytania są banalne ale wolę wiedzieć więcej

Opublikowano

To zależy od wielu czynników - od tego jaka jest pompa i z jakimi nastawami pracuje, jak rozległa jest instalacja - czyli jej opory hydrauliczne, jak dużo jest w niej grzejników.

Ten grzejnik co chcesz zamontować to moc ok 2kW.

Jakby się całą instalację  planowało od nowa to można dokładnie policzyć przekroje i dobrać średnice a tak aby nie poprawiać trzeba dać większy przekrój.

Opublikowano

Średnica wewnętrzna wynosi 13mm dla pp20 . Wiadomo zawór termostatyczny też ma swój opór. Można uzasadnić dlaczego Pan dałby 20?

bo to nie kuznia zeby dawać grube rury ktore sa niepotrzebne ,a dla podanej mocy to i 16 by dała rade ale ze wzgledu na [ewną trudnosc przy zgrzewaniu 20 jest optymalna

Opublikowano
  • Autor

Pompa 4 m podnoszenia i to jest aż za wiele dlatego jest na mniej ustawiona.

Opublikowano
  • Autor

Co do ilości grzejników to przed tym grzejnikiem są dwa grzejniki po 1kw

Opublikowano

Witam. Będę robić instalacje C.O. I mam mały problem. Pion zasilający jak i odcinek prosty będzie z pp32 i potem mam do ostatniego grzejnika 7 metrów na prosto i potem 50 cm pionu.(...)

Będziesz robił układ otwarty czy zamknięty?

Opublikowano
  • Autor

W całym domu znajduje się 11 grzejników.  . Tak układ jest otwarty.

Edytowane przez Volumne

Opublikowano
  • Autor

A więc tak. Mam 2 osobne piony. W jednym pionie są podłączone dwa grzejniki na dwóch piętrach. Każdy ma moc 1kw. Drugi pion znajduje się 10 metrów od pieca. (wszystko 32mm włącznie z pionem). Za pionem prowadzona jest rura 32mm na odległość 3 metry. W tym miejscu jest trójnik który idzie do łazienki i do pokoju. Łączna moc grzejników na tym wprowadzeniu jest 3kw. Idąc dalej od trójnika zostaje mi poprowadzenie przez garaż 7 metrów rury do ostatniego grzejnika. Aby go podłączyć muszę przebić się z garażu do pokoju i tutaj jest 50cm pionu i od tego pionu gałązka 1m do podłączenia grzejnika.  Prosty schemat :

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/f160c105d7a9f4d8

Przepraszam nie jestem fachowcem w robieniu schematów ,ale mam nadzieje że obrazuje to co napisałem

Edytowane przez Volumne

Opublikowano

Układ ma być zamknięty czy otwarty ? Sprawdź w instrukcji kotła.

Opublikowano
  • Autor

Dodam też ,że na odcinku trójnik a ostatni grzejnik nie powstanie nigdy żaden dodatkowy odbiornik . Reszta domu jest na osobnym pionie zasilającym.

Dziękuje za informacje. Temat zostawiam otwarty wrazie "w" czy też ktoś by chciał coś napisać

Opublikowano
  • Autor

Układ ma być zamknięty czy otwarty ? Sprawdź w instrukcji kotła.

otwarty

Opublikowano

Jeżeli układ jest otwarty to w jaki sposób jest podłączone naczynie otwarte i gdzie ono się znajduje ?

Opublikowano
  • Autor

Naczynie znajduje się na strychu. Strych nieocieplony ale zbiornik tak i jest blisko podłogi. Naczynie jest podłączone praktycznie pionowo. Od pieca 3 metry w bok i potem prosto na strych.

Opublikowano

Jaka to rura jest pomiędzy kotłem a naczyniem.

Opublikowano
  • Autor

Rura calowa.  Woda ciepła jest jako przelew (najwyższy punkt w zbiorniku ) woda zimna najniższy punkt .

Dodam ,że w tym momencie jest jeszcze jeden grzejnik podłączony na odcinku piec a zbiornik  ,ale zostanie on wyłączony z instalacji .

Opublikowano

Narysuj te połączenia pomiędzy kotłem a naczyniem otwartym.

Lub zrób fotę.