Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Wybrać Kocioł

Marychna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła z podajnikiem (jestem zupełnie  zielona w tym temacie i nie mam nikogo kto by mógł mi doradzić). 

Powierzchnia do ogrzania to ok 70 m2, jest to stary nieocieplony dom,  zawilgocony i zagrzybiony (bez izolacji od wilgoci) .

Rozważałam piec firmy Stalmark (ślimakowy )-jednak po przeczytaniu niekorzystnych opinii zrezygnowałam, oraz Heinztechnik -(tu też doczytałam się niepochlebnych opinii). I jestem narazie bez pomysłu. Może Bawaria seko? Koleżanka ma w domu u siebie Bawarię seko (20 kw)  i nie narzeka, ja musiałabym wziąć mniejszy ale też nie wiem ile czy 11 czy 15?

A może zdecydować sie na piec niefirmowy np z Pleszewa? 

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek  opinie sugestie lub rady co do firmy, mocy lub konkretnego modelu  

Opublikowano

A to dobre - " piec niefirmowy z Pleszewa " :) :) :)

Opublikowano

Ja bym proponował Skam-Premium 7kw lub Skam-Plus 7kw. Kotły mogą pracować nawet na większej mocy nawet do 10-11 kw. Jak konieczny klasy V-ej to Skamp-PV 12. Kolega Pieklorz z tego forum zajmuje się tymi kotłami.

Opublikowano

A w opolskim u karoki możesz taki obejrzeć :)

Opublikowano

Wita  mam podobny dylemat dom 80m2 nie ocieplony podpiwniczony na piętrze osobne mieszkanie indywidualnie ogrzewane + klatka schodowa + dwa boilery po 140l  i zastanawiam się nad dwoma piecami DEFRO KOMFORT EKO DUO PZ 12KW   i bardzo podobny DEFRO KOMFORT EKO DUO 12KW  oba mają ten sam sterownik K1Pv4 różnią się jedynie palnikami i mianowicie mam dylemat co wybrać który polnik jest mniej "awaryjny" i bardziej się sprawdzi na tak małej powierzchni ?   

Opublikowano

Jak do grochu, to bez PZ.

Jak do grochu i miału, to PZ.

Aaa.. sprawdź sobie warunki gwarancji DEFRO, bo może się okazać że ich nie spełnisz ;)

Opublikowano

Cena między nimi to ok 600 zeta chodzi mi o to który się lepiej sprawdzi i o żywotność no i jeszcze wielu odradza ruszt wodny ?! dlaczego ? 

Opublikowano

Do grochu lepsza faja, ruszt wodny trochę przeszkadza w paleniu, ale bez przesady.

Opublikowano

Ruszt wodny powoduje szybsze ochladznie spalin i nie wszystkie czesci lotne sie dopalaja co powoduje szybsze zarastanie kotla sadzą a tym samym spadek sprawnosci i czeste czyszczenie. Na forum znajdą sie tacy co ruszt wodny chwala i tacy co twierdza ze to samo zlo.

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła z podajnikiem (jestem zupełnie  zielona w tym temacie i nie mam nikogo kto by mógł mi doradzić). 

Powierzchnia do ogrzania to ok 70 m2, jest to stary nieocieplony dom,  zawilgocony i zagrzybiony (bez izolacji od wilgoci) .

Rozważałam piec firmy Stalmark (ślimakowy )-jednak po przeczytaniu niekorzystnych opinii zrezygnowałam, oraz Heinztechnik -(tu też doczytałam się niepochlebnych opinii). I jestem narazie bez pomysłu. Może Bawaria seko? Koleżanka ma w domu u siebie Bawarię seko (20 kw)  i nie narzeka, ja musiałabym wziąć mniejszy ale też nie wiem ile czy 11 czy 15?

A może zdecydować sie na piec niefirmowy np z Pleszewa? 

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek  opinie sugestie lub rady co do firmy, mocy lub konkretnego modelu  

Polecam firmowy z Pleszewa Skam-P, sporo już takich działa w Opolu i okolicach.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ruszt wodny powoduje szybsze ochladznie spalin i nie wszystkie czesci lotne sie dopalaja co powoduje szybsze zarastanie kotla sadzą a tym samym spadek sprawnosci i czeste czyszczenie. Na forum znajdą sie tacy co ruszt wodny chwala i tacy co twierdza ze to samo zlo.

A jakiej ogólnie firmy byś polecał piec? Bo ja bym chciała opinii obiektywnej a nie osób które są na tym forum po to aby sprzedać swoje (lub sprzedawane przez siebie ) produkty ...

Opublikowano

Cena między nimi to ok 600 zeta chodzi mi o to który się lepiej sprawdzi i o żywotność no i jeszcze wielu odradza ruszt wodny ?! dlaczego ? 

Slapek i na jaki zdecydowaleś się ostatecznie? Czy można z Tobą nawiązać jakiś kontakt poza forum? Telefonicznie najlepiej. Kurcze pilnie potrzebuję tego pieca, bo już jesien przychodzi a moje stare ustrojstwo nie działa, a tu nadal nic nie wiem, tylko każdy sprzedawca wciska swoje...Ech...liczyłam że na takim forum się coś dowiem a tu guzik wielki :( 

Opublikowano

Ja bym brał Skama P to jest sprawdzona od lat konstrukcja , tylko jak będziesz się dłużej zastanawiała to w końcu kupisz to co w sklepie będzie bo na np. Skama trzeba parę ładnych tygodni czekać a jak się zrobi zimno to chyba nie spodoba Ci się perspektywa oczekiwania w chłodzie.;-)

Opublikowano

Ech...liczyłam że na takim forum się coś dowiem a tu guzik wielki :(

Bo się dowiesz. W cenie skam-a niczego lepszego nie dostaniesz.

Konstrukcji na rynku dużo lecz większość nie warta pieniędzy które sprzedawcy za nie krzyczą. Wejdź na http://ranking.czysteogrzewanie.pl/

Coś na pewno Ci wpadnie w oko. Wystrzegaj się prostych konstrukcji z najtańszym sterownikiem dwustanowym i palnikiem fajkowym. To są konstrukcje dla wprawnych "palaczy".

Opublikowano

Cześć wszystkim

Chciałbym się dowiedzieć jakiej marki najlepszy piec wybrać dla domu o pow 70 m 2 , dom jest nieocieplony .

Pozdrawiam

Opublikowano

Najpierw wypełnij: Cieplowlasciwie.pl/start i wtedy szukaj co Ci odpowiada.

Marka kotła ma dla Ciebie drugorzędne znaczenie.

Opublikowano

Cześć wszystkim

Chciałbym się dowiedzieć jakiej marki najlepszy piec wybrać dla domu o pow 70 m 2 , dom jest nieocieplony .

Pozdrawiam

Jeśli na ekogroszek to taki, który ma wysoką sprawność przy niskiej mocy np. Skam-PV 13 przy 3,9 kW ma sprawność 93,8%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.