Marychna Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła z podajnikiem (jestem zupełnie zielona w tym temacie i nie mam nikogo kto by mógł mi doradzić). Powierzchnia do ogrzania to ok 70 m2, jest to stary nieocieplony dom, zawilgocony i zagrzybiony (bez izolacji od wilgoci) . Rozważałam piec firmy Stalmark (ślimakowy )-jednak po przeczytaniu niekorzystnych opinii zrezygnowałam, oraz Heinztechnik -(tu też doczytałam się niepochlebnych opinii). I jestem narazie bez pomysłu. Może Bawaria seko? Koleżanka ma w domu u siebie Bawarię seko (20 kw) i nie narzeka, ja musiałabym wziąć mniejszy ale też nie wiem ile czy 11 czy 15? A może zdecydować sie na piec niefirmowy np z Pleszewa? Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek opinie sugestie lub rady co do firmy, mocy lub konkretnego modelu
856218 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A to dobre - " piec niefirmowy z Pleszewa " :) :) :)
radik81 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ja bym proponował Skam-Premium 7kw lub Skam-Plus 7kw. Kotły mogą pracować nawet na większej mocy nawet do 10-11 kw. Jak konieczny klasy V-ej to Skamp-PV 12. Kolega Pieklorz z tego forum zajmuje się tymi kotłami.
karoka65 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 A w opolskim u karoki możesz taki obejrzeć :)
Slapek1409 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Wita mam podobny dylemat dom 80m2 nie ocieplony podpiwniczony na piętrze osobne mieszkanie indywidualnie ogrzewane + klatka schodowa + dwa boilery po 140l i zastanawiam się nad dwoma piecami DEFRO KOMFORT EKO DUO PZ 12KW i bardzo podobny DEFRO KOMFORT EKO DUO 12KW oba mają ten sam sterownik K1Pv4 różnią się jedynie palnikami i mianowicie mam dylemat co wybrać który polnik jest mniej "awaryjny" i bardziej się sprawdzi na tak małej powierzchni ?
Gość vmilo Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jak do grochu, to bez PZ. Jak do grochu i miału, to PZ. Aaa.. sprawdź sobie warunki gwarancji DEFRO, bo może się okazać że ich nie spełnisz ;)
Slapek1409 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Cena między nimi to ok 600 zeta chodzi mi o to który się lepiej sprawdzi i o żywotność no i jeszcze wielu odradza ruszt wodny ?! dlaczego ?
Gość vmilo Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Do grochu lepsza faja, ruszt wodny trochę przeszkadza w paleniu, ale bez przesady.
broda1301 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #10 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ruszt wodny powoduje szybsze ochladznie spalin i nie wszystkie czesci lotne sie dopalaja co powoduje szybsze zarastanie kotla sadzą a tym samym spadek sprawnosci i czeste czyszczenie. Na forum znajdą sie tacy co ruszt wodny chwala i tacy co twierdza ze to samo zlo.
SUSPENSER Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #11 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Bardzo proszę o pomoc w wyborze kotła z podajnikiem (jestem zupełnie zielona w tym temacie i nie mam nikogo kto by mógł mi doradzić). Powierzchnia do ogrzania to ok 70 m2, jest to stary nieocieplony dom, zawilgocony i zagrzybiony (bez izolacji od wilgoci) . Rozważałam piec firmy Stalmark (ślimakowy )-jednak po przeczytaniu niekorzystnych opinii zrezygnowałam, oraz Heinztechnik -(tu też doczytałam się niepochlebnych opinii). I jestem narazie bez pomysłu. Może Bawaria seko? Koleżanka ma w domu u siebie Bawarię seko (20 kw) i nie narzeka, ja musiałabym wziąć mniejszy ale też nie wiem ile czy 11 czy 15? A może zdecydować sie na piec niefirmowy np z Pleszewa? Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek opinie sugestie lub rady co do firmy, mocy lub konkretnego modelu Polecam firmowy z Pleszewa Skam-P, sporo już takich działa w Opolu i okolicach.
Marychna Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor #12 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 A to dobre - " piec niefirmowy z Pleszewa " :) :) :) Co w tym jest śmiesznego ...?
Marychna Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor #13 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 A w opolskim u karoki możesz taki obejrzeć :) To znaczy gdzie konkretnie?
Marychna Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor #14 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ruszt wodny powoduje szybsze ochladznie spalin i nie wszystkie czesci lotne sie dopalaja co powoduje szybsze zarastanie kotla sadzą a tym samym spadek sprawnosci i czeste czyszczenie. Na forum znajdą sie tacy co ruszt wodny chwala i tacy co twierdza ze to samo zlo. A jakiej ogólnie firmy byś polecał piec? Bo ja bym chciała opinii obiektywnej a nie osób które są na tym forum po to aby sprzedać swoje (lub sprzedawane przez siebie ) produkty ...
Marychna Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor #15 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Cena między nimi to ok 600 zeta chodzi mi o to który się lepiej sprawdzi i o żywotność no i jeszcze wielu odradza ruszt wodny ?! dlaczego ? Slapek i na jaki zdecydowaleś się ostatecznie? Czy można z Tobą nawiązać jakiś kontakt poza forum? Telefonicznie najlepiej. Kurcze pilnie potrzebuję tego pieca, bo już jesien przychodzi a moje stare ustrojstwo nie działa, a tu nadal nic nie wiem, tylko każdy sprzedawca wciska swoje...Ech...liczyłam że na takim forum się coś dowiem a tu guzik wielki :(
856218 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 #16 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ja bym brał Skama P to jest sprawdzona od lat konstrukcja , tylko jak będziesz się dłużej zastanawiała to w końcu kupisz to co w sklepie będzie bo na np. Skama trzeba parę ładnych tygodni czekać a jak się zrobi zimno to chyba nie spodoba Ci się perspektywa oczekiwania w chłodzie.;-)
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2017 #17 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Moc max 10 -12kW a resztę to dobierz wg zasady : ma mój znajomy, kolega , sąsiad. Nie idź w konstrukcje no name.
papasmurfek Opublikowano 22 Sierpnia 2017 #18 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ech...liczyłam że na takim forum się coś dowiem a tu guzik wielki :(Bo się dowiesz. W cenie skam-a niczego lepszego nie dostaniesz.Konstrukcji na rynku dużo lecz większość nie warta pieniędzy które sprzedawcy za nie krzyczą. Wejdź na http://ranking.czysteogrzewanie.pl/ Coś na pewno Ci wpadnie w oko. Wystrzegaj się prostych konstrukcji z najtańszym sterownikiem dwustanowym i palnikiem fajkowym. To są konstrukcje dla wprawnych "palaczy".
Jefcik Opublikowano 22 Sierpnia 2017 #19 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Cześć wszystkim Chciałbym się dowiedzieć jakiej marki najlepszy piec wybrać dla domu o pow 70 m 2 , dom jest nieocieplony . Pozdrawiam
papasmurfek Opublikowano 22 Sierpnia 2017 #20 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Najpierw wypełnij: Cieplowlasciwie.pl/start i wtedy szukaj co Ci odpowiada. Marka kotła ma dla Ciebie drugorzędne znaczenie.
SUSPENSER Opublikowano 22 Sierpnia 2017 #21 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Cześć wszystkim Chciałbym się dowiedzieć jakiej marki najlepszy piec wybrać dla domu o pow 70 m 2 , dom jest nieocieplony . Pozdrawiam Jeśli na ekogroszek to taki, który ma wysoką sprawność przy niskiej mocy np. Skam-PV 13 przy 3,9 kW ma sprawność 93,8%
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.