Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ceny Węgla Na 2017R

domelo27

Rekomendowane odpowiedzi

A jak ze spalaniem tej czarnej perły? Część osób zadowolona, część narzeka. Szukam czegoś na przyszłą zimę. Dotychczas paliłem Iskrą Żółtą z Kareny, ale ostatnio cena poleciała w kosmos, a jakość spadła. Planuję zakup ok. 2 ton Retopalu i tony czegoś innego. Warto zaryzykować Czarną Perłę?

Myślę że możesz kupić 1t CP, porównasz ją z retopalem i na przyszłość staniesz się ekspertem od dylematu "retopal czy CP" :P

Ja paliłem CP w dolniaku kupioną za bodajże 645 pln/t i miałem do porównania wesołą od Gwoździa za podajże 800-820 pln/t i powiem tak:

- wbrew oczekiwaniom bardziej spiekała się CP, 

- wydajność była lekko wyższa wesołej, wesoła wypadła gorzej w stosunku do oczekiwań

- popiołu było nieco mniej wesołej, wesoła wypadła sporo gorzej w stosunku do oczekiwań.

także jakbym miał wybrać wesoła od Gwoździa czy CP wybrałbym CP przy obecnej różnicy cenowej.

Tylko to było w dolniaku, gdzie w porównaniu do retorty to inny świat....

Dodam, że chętnie kiedyś porównam wesołą od Gwoździa do retopala i wcale się nie zdziwię jak się okaże ze to "podobny" (lub ten sam) opał :D

Damdam, ignorancie. W zeszłym roku Węglokoks wyeksportował 4mln ton węgla i w tym roku ma wyeksportować tyle samo. Większość tego węgla pochodzi z PGG. To są kontrakty zawarte wcześniej, priorytetowe, które trzeba zrealizować niezależnie od wszystkiego. Rynek krajowy, to energetyka i przemysł, a odbiorcy indywidualni sa na końcu, o czym świadczą śmieszne limity dobowe sprzedaży węgla na kopalniach.

Nie wiem co zamierzasz osiągnąć powyższym wpisem poza obrażaniem swojego rozmówcy? Dla mnie powyższy argument nic nie wnosi bo nie mam danych ile procent z węgla eksportowanego, dla energetyki i przemysłu nadaje się dla odbiorcy indywidualnego, w domyśle dla gospodarstw domowych, mowa tutaj o węglach typu 31.2/32.1 generalnie nadających się do większości kotłów domowych. Limity dobowe sprzedaży mogą być spowodowane czym innym (już o tym pisałem)

Kończąc tą dyskusję bo staje się już niesmaczna wklejam obecne ceny pgg, porównamy je za jakiś czas i  zobaczymy komu los przyzna rację ....

post-35032-0-49750500-1498599292_thumb.jpg

Po wizycie na jednym z większych składów w okolica woj małopolskie, orzech bobrek dwa m-ce temu 690t,piast 650t, dziś bobrek 710,piast 690, po południu ma być nowy transport wegla, oraz nowe wyższe ceny. Osobiście watpie w obniżkę cen, poza tym skład zawsze pekal w szfach od ilośći Wegla, obecnie Góra 2-3 wanny z danego rodzaju węgla, jedynie Sobieskiego hałda po niebiosa ale wygląda on bardzo źle, jakby zlasowany, miękki, rozsypujacy się w rękach, dużo przerostu obecnie cena orzech 560 lecz osobiście nie kupiłbym go.

Rok temu kupiłem 3 tony orzecha II po 710 zł, ale tylko teoretycznie, bo w praktyce zapłaciłem za niego po 750 zł za tonę! Jak to możliwe, a no tak, zamiast 3 tony było 2860 kg. Węgiel kupowałem po dwu tygodniowym upale, był suchy jak przysłowiowy pieprz! Poświęciłem dużo czasu, aby go zważyć dokładnie. Jest to nie pierwszy raz, gdyż wcześniej też podejrzenia co do ilości były z mojej strony. Gdy im zwróciłem uwagę, to powiedzieli że na małej wadze będą  wskazania inne niż na dużej! Okej, tylko dlaczego to działa zawsze w jedną stronę?

Hmm ważąc w domowych warunkach zawsze trzeba wziąść jakiś margines błędu, ważąc to na wadze (bez homologacji itp,itd) dzieląc to na kilkadziesiąt porcji, uzbiera się troszkę, osobiście te różnice podzielilbym na pół i te 70 kg z trzech ton jest do zaakceptowania . Albo inaczej, było by pięknie gdyby na wszystkich składach byli tak dokładni.

Kończąc tą dyskusję bo staje się już niesmaczna wklejam obecne ceny pgg, porównamy je za jakiś czas i  zobaczymy komu los przyzna rację ....

attachicon.gifpgg_27_06_2017.JPG

27 czerwca były ceny jak wkleiłeś, a 1 lipca miałeś kolejne podwyżki cen węgla. Nie ma się co przejmować, to tylko taka zagrywka marketingowa. Przyjdzie sezon i ceny na pewno polecą w dół, na łeb, na szyję, albo ludzie nie kupią węgla na zimę i kopalnie pójdą z torbami. Ja tak myślę, mnie słuchajcie  ;)

Jeżeli trend się utrzyma to w sezonie ceny mogą być wyższe nawet o około 50 zł/t od obecnych, a około 80 zł/t od majowych. Podejrzewam, że obecna sytuacja nie skłania do śmiechu nawet składy i przy sprzedaży będą kombinacje, o których się filozofom nie śniło. Pożyjemy, zobaczymy.

27 czerwca były ceny jak wkleiłeś, a 1 lipca miałeś kolejne podwyżki cen węgla. Nie ma się co przejmować, to tylko taka zagrywka marketingowa. Przyjdzie sezon i ceny na pewno polecą w dół, na łeb, na szyję, albo ludzie nie kupią węgla na zimę i kopalnie pójdą z torbami. Ja tak myślę, mnie słuchajcie  ;)

tak zgadza się, ceny wzrosły średnio o 10pln/t... a to już taka jest mega podwyżka, że przez to będziesz zmuszony do palenia kartonami z pod marketu? i na pewno tłumaczy podwyżki różnych pośredników o 50-75 pln /t  

i wcale nie pisałem że w sezonie zimowym ceny spadną... (ot taki mały szczegół)

Zauważ, że cena  miałów i retopalu w sprzedaży internetowej się nie zmieniła chociaż mogła być podwyższona, bo cena retopalu w pgg jest najtańsza. Jak jesteś taki do przodu to podaj przykład retopalu (lub odpowiednika ekogroszku o podobnych parametrach) u pośrednika, który jest tańszy od tego z pgg i to boli firmy trudniące się handlem opałem - bo w dłuższej perspektywie jednak większość klientów będzie kupować eko-groch bezpośrednio u producenta 

Być może kartony spod marketów będą cieszyć się w tym sezonie dużym wzięciem, kto wie? :) Proszę bez spinki, nasz wpływ na ceny jest żaden, więc szkoda nerwów i naszego zdrowia. Obserwujemy ceny, trendy, śmiejemy się z naszych prognoz, chybionych i trafnych w 10-tkę, tyle w temacie. Kto ma rację wskazują cenniki. Można zaklinać rzeczywistość na miarę partii rządzącej i wskazywać, że podwyżki cen o 10 zł co miesiąc to nie są żadne podwyżki, a nawet obniżki, bo gdzieś kiedyś ktoś zażyczył sobie więcej, a po obecnych podwyżkach jest taniej, niż tam, więc jak jest taniej to jest obniżka ceny.

Swoją drogą ciekawa prognoza, że składy i dystrybutorzy w dłuższej perspektywie pójdą z torbami, bo ludzie będą kupować bezpośrednio z kopalni :) Jest to jakieś małe pocieszenie, jakaś sprawiedliwość dziejowa. 

już na wakacjach opał raczej nie zdrożeje, wbrew opinii tutaj piszącej większości  :D

Aha ;)

Być może kartony spod marketów będą cieszyć się w tym sezonie dużym wzięciem, kto wie? :) Proszę bez spinki, nasz wpływ na ceny jest żaden, więc szkoda nerwów i naszego zdrowia. Obserwujemy ceny, trendy, śmiejemy się z naszych prognoz, chybionych i trafnych w 10-tkę, tyle w temacie. Kto ma rację wskazują cenniki. Można zaklinać rzeczywistość na miarę partii rządzącej i wskazywać, że podwyżki cen o 10 zł co miesiąc to nie są żadne podwyżki, a nawet obniżki, bo gdzieś kiedyś ktoś zażyczył sobie więcej, a po obecnych podwyżkach jest taniej, niż tam, więc jak jest taniej to jest obniżka ceny.

Swoją drogą ciekawa prognoza, że składy i dystrybutorzy w dłuższej perspektywie pójdą z torbami, bo ludzie będą kupować bezpośrednio z kopalni :) Jest to jakieś małe pocieszenie, jakaś sprawiedliwość dziejowa. 

Aha ;)

piszesz o spince, a sam po jedno-miesięcznej 10 złotowej podwyżce spinasz się dając do zrozumienia, że takowa będzie co miesiąc, zobaczymy... 

Druga kwestia jakże istotna, przypuśćmy następujący scenariusz: PGG podwyższa ceny na wszystkie asortymenty poza retopalem oraz eko-miałem powiedzmy o 25% per rok, jak myślisz czy tylko chęć zysku stoi za takim posunięciem?, ile procent indywidualnych odbiorców taką podwyżką zostanie dotknięte w sezonach 2017/2018, 2018/2019 itd... Czy tenże procent będzie wzrastał?, to może inaczej naprowadzę Cię na "trend podwyżek" o ile przez ostatnie pół roku wzrosła cena retopalu/eko-miału w pgg? 

A odnośnie pośredników wszelkiej maści handlu opałem to wcale nie twierdzę że pójdą z torbami... tylko zaznaczam że w stosunku do lat ubiegłych wielcy producenci włączają się aktywnie na rynku odbiorcy indywidualnego (nie tylko pgg ale tauron też) co powoduje że pośrednicy muszą się spinać podnosząc jakość i bacząc też na cenę bo na kombinowaniu daleko nie zajadą... Co w perspektywie kilkuletniej spowoduje zadowolenie klienta końcowego

Nie spinam się damdam, to błędna diagnoza, u mnie pełen luzik. Kupiłem 4 tony po cenach majowych (posty parę stron wstecz), a więc o 40 zł/t taniej od obecnych. Na 2 lata mam spokój ;) Oczywista oczywistość też, że 40 zł/t w 2 m-ce to żadna podwyżka...

kolego form, pomyliłeś fora. To nie forum GW, tylko https://forum.info-ogrzewanie.pl

Napisałem ogólnie, miałem na myśli każdej. Chodziło mi o ich generalną przypadłość.

Tak dumam, że powoli zbliża się granica tzw. "Krytyczna" ceny zakupu węgla. Gdybym miał kupić opał do swojego podajnikowca powyżej 900zł/tona, to przejdę na gaz, który mam podłączony. Zakup na zimę Skarbek Bobrek 750zł/t , świetny opał. Na wiosnę kupiłem miał Janina 19Mj, wyglądał jak ekogroszek, dokupiłem w czerwcu. Pierwsza cena to 320zł, w maju 335zł, obecnie już 360zł. Przywoziłem ze składu osobiście na przyczepce, wysuszony na naszym polskim słońcu. Pali się rewelacyjnie na palniku pancerpol obrotowy. W zimie mój Kocioł 19kw przy temp. zewnętrznej -28,5st pracował na 100% mocy na Bobrku, więc podejrzewam że na w/w miale ogarnie do -5stC - max -10stC.  Ta opcja jest bardzo opłacalna w ogólnym bilansie finansowym. Ten sam miał w tamtym roku kosztował 270zł/t, więc w tym roku jest szaleństwo cenowe. Może jest to spowodowane też nagonką na węgiel z zagranicy, ostatnio tak oczerniany, aby nakręcić koniunkturę cenowa na nasz rodzimy węgiel.

Ceny węgla na świecie też rosną

http://gornictwo.wnp.pl/notowania/ceny_wegla/

Nie zapominajcie, że to ceny w walutach a u nas dodatkowo waluty też drożeją.

A "rusek" też pewnie pójdzie w górę, choć wg niektórych ma stanieć, podobnie jak węgiel w kopalniach. ;)

Na rynkach światowych węgiel podrożał średnio w ciągu roku o 1/3 - z 58 do 82$/ tonę, ale wg myślicieli to malutka podwyżka.

Inne paliwa też drożeją - np pellet średnio w stosunku do poprzedniego  o ok 10%/t.

Wg prognoz rządowych gaz też podrożeje, szczególnie że jest problem z gazem z Kataru, a amerykański będzie drogi, za to dużo lepszy od rosyjskiego.

Sambor - naiwni są ci co sądzą, że w pełni sezonu węgiel będzie tańszy niż jest to teraz obecne (dla młodych adeptów ciemnej strony mocy - komunikat "jesteśmy przed rozpoczęciem sezonu o kilkanaście tygodni a podwyżki już są o +10 zł z vatem;-) ) a co będzie później to trzeba sobie już samemu dośpiewać

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Gość berthold61

Ja mam okazję kupić talony na węgiel w cenie 550 zł trzy tony , więc biorę , pozostało mi tylko poszukać kogoś co mi to dowiezie z kopalni tylko waham się czy Bielszowice 56 km czy Marcel ok 50 km

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.