4slawek Opublikowano 6 Marca 2017 #1 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Cześć Mam kilka wątpliwości. Planuje instalację CO kociołek DS 14KW z buforem 1000l, 160m2 podłogówki - 14 pętli na 2 rozdzielaczach plus 125 litr cwu na wężownicy plus 5 grzejników na rozdzielaczu. Sterowanie ST409n, schemat Bilbo z poprawkami Sambora i Heinekena wygląda przyzwoicie i stanowi bazę dla planowanego układu. 1. Podłączenie rozdzielaczy do bufora robić osobno - każdy, czy komasować. Jestem w trakcie zamawiania bufora i planuję osobne podejścia. 2. Obwód Kotłowy będzie na 2 calach, choć 3D do niego i pompa zapewnie juz nie. Mysle o grawitacji na wypadek braku prądu- Robić obejście pompy kotlowej na powrocie? 3. Naczynie 5% pojemności instalacji wystarczy czy lepszy zapas? 4. Zawory klapowe na we i wy obwodu kotłowego przy buforze- spełnią swoja rolę? 5. Naczynie na wysokości 3,2m , 0,7m nad buforem -będzie ok? 6. Pompy obiegowe 25/40, co do wysokości i mocy będą ok? Policzone Przepływy na każdym z 2 rozdzielaczy podłogowych na poziomie 700l/h, petle prócz łazienek wszędzie 80m pex. Rurki do rozdzielaczy 1calowe 7. Salon 42m2,prawie w kwadracie 7x6.Tam 4 pętle - robić dylatacje miedzy pętlami? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 6 Marca 2017 #2 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 ad.7) Wg poradnika ogrzewania podłogowego Purmo powierzchnia płyty grzejnej >40m2 powinna mieć dylatację (patrz załącznik) Jak zrobisz OP na osobnych wyjściach z bufora to będą potrzebne dwa zawory 3D + 2pompy do nich(większy koszt) podczas gdy mozna to zrobić na jednym zaworze i jednej pompie.Chyba że mają być dwie strefy grzewcze.Zależy też jaki będzie rodzaj zaworu(rów) 3D czy termostatyczny czy z siłownikiem (sposób sterowania stałotemperaturowy czy pogodowy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 6 Marca 2017 #3 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 ad 5) liczy się wysokość naczynia nas najwyższym punktem instalacji CO, jeżeli jest nim bufor to OK ad 7) bez przesady , to zależy od kształtu pomieszczenia, jak zbliżony do kwadratu to może być i więcej. PS @odpowietrznik z czego robisz te dylatacje , ostatnio popsuł mi się dostawca i szukam innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4slawek Opublikowano 7 Marca 2017 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 2 rozdzielacze podłogowe z faktu ze to 2 mieszkania w jednym domku i w jednym M będzie czasami grzał kominek, drugie M często będzie puste. Sterowanie z ST409n ma być pogodowe. Dajcie proszę znac co z reszta moich pytań. Co powiecie na zawory 3D herz z siłownikami. Tak -bufor będzie prócz Naczynia wzb. najwyższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolczaczko Opublikowano 7 Marca 2017 #5 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Herz dobra firma, też zastanawiałem sie nad ich siłownikiem ale kupiłem okazjonalnie esbe (roczny) z zaworem 4d za 200. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 7 Marca 2017 #6 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 ad 5) liczy się wysokość naczynia nas najwyższym punktem instalacji CO, jeżeli jest nim bufor to OK ad 7) bez przesady , to zależy od kształtu pomieszczenia, jak zbliżony do kwadratu to może być i więcej. PS @odpowietrznik z czego robisz te dylatacje , ostatnio popsuł mi się dostawca i szukam innego. Sor ale raczej nie podpowiem.Nie robię instalacji na co dzień.Jak ostatnio robiłem to chyba zamawiałem w Oninenie i nie zwracałem uwagi na cenę bo raptem potrzebowałem kilka mb) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4slawek Opublikowano 10 Maja 2017 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 ad 5) liczy się wysokość naczynia nas najwyższym punktem instalacji CO, jeżeli jest nim bufor to OK ad 7) bez przesady , to zależy od kształtu pomieszczenia, jak zbliżony do kwadratu to może być i więcej. PS @odpowietrznik z czego robisz te dylatacje , ostatnio popsuł mi się dostawca i szukam innego. Piec i bufor się robi u Przemysława. Zdecydowałem zmniejszyć zasilanie kotłowe z 2" na 1,5" - za twoją radą Sambor (poza tym będzie tanie)j. Planuję poskładać to na czarnej stali, podobnie jak podejścia z bufora - na rozdzielacze, by w razie modyfikacji nie było żadnych problemów (kto wie kiedy wymyślą żeby palić w 5 klasie). Mi się nie nie śpieszy z wykonaniem, na razie sobie ołówkiem rozrysowałem jak to poskładam z hydraulikiem - starszej daty. Co o tym sądzicie? ee odlewnia zawiercie będą "mocne" ? Zawór różnicowy na powrocie kotłowym planuję położyć w poziomie, producent tech-pola to dopuszcza - nie będzie z tym problemu? Jakiego producenta zawory kulowe polecacie ? (KFA?) , a może część założyć z grzybkiem zamiast kulowych? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommyp2 Opublikowano 10 Maja 2017 #8 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 ad 5) liczy się wysokość naczynia nas najwyższym punktem instalacji CO, jeżeli jest nim bufor to OK ad 7) bez przesady , to zależy od kształtu pomieszczenia, jak zbliżony do kwadratu to może być i więcej. PS @odpowietrznik z czego robisz te dylatacje , ostatnio popsuł mi się dostawca i szukam innego. Takie pytanko mam pom. 9x5 salon+kuchnia czy trzeba robić dylatację oprócz przy ścianie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 10 Maja 2017 #9 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Dylatacja powinna być przez środek - czyli 2 płyty po 4,5x5m Wyjątkiem jest wylewka anhydrytowa, wtedy nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek92 Opublikowano 10 Maja 2017 #10 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Odlewnia Zawiercie to co najwyzej nadaje sie do przetapiania zlomu. 90% ksztaltek jest po prostu krzywa. Zdecydowanie lepiej wypada Opal z Onninena albo po prostu Gebo, ale ciezko to dorwac w internecie. Zawory kulowe bez roznicy, byle z dlawikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommyp2 Opublikowano 10 Maja 2017 #11 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Dylatacja powinna być przez środek - czyli 2 płyty po 4,5x5mWyjątkiem jest wylewka anhydrytowa, wtedy nie potrzeba. Dzięki za odpowiedź :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4slawek Opublikowano 10 Maja 2017 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Odlewnia Zawiercie to co najwyzej nadaje sie do przetapiania zlomu. 90% ksztaltek jest po prostu krzywa. Zdecydowanie lepiej wypada Opal z Onninena albo po prostu Gebo, ale ciezko to dorwac w internecie. Zawory kulowe bez roznicy, byle z dlawikami. Ok, ale przecież producenci mają swoje normy :) . Co do zaworów to czytałem że co niektóre z dławikiem tez potrafią cieknąć (chyba valvex) - chciałbym tego uniknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 10 Maja 2017 #13 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Odlewnia Zawiercie to co najwyzej nadaje sie do przetapiania zlomu. 90% ksztaltek jest po prostu krzywa. Zdecydowanie lepiej wypada Opal z Onninena albo po prostu Gebo, ale ciezko to dorwac w internecie. Zawory kulowe bez roznicy, byle z dlawikami. Opal jest marką własną Onninena, robi dla nich Huta ( odlewnia) Zawiercie, jedyny producent tego asortymentu w kraju. Kiedyś jeszcze był Radom - Podkanów, ale to już historia. Z resztą Onninen też prowadzi sprzedaż wysyłkową http://www.onninen.com/poland/produkty/onnshop/Pages/Default.aspx Valvex się ostatnio poprawił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4slawek Opublikowano 10 Maja 2017 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Sambor, czyli EE Zawiercie nie takie złe- wierzę w polską tradycję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 11 Maja 2017 #15 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Dylatacja powinna być przez środek - czyli 2 płyty po 4,5x5m Wyjątkiem jest wylewka anhydrytowa, wtedy nie potrzeba. Proste jest wyznaczenie dylatacji przez środek gdy pomieszczenie ma regularny kształ kwadratu lub prostokąta ale gdy ma kształt np.L-ki czy Z-tki to już wygląda to inaczej.U kol.Tommyp2 sugerowałbym dylatacje jak w załączniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommyp2 Opublikowano 11 Maja 2017 #16 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 W sumie za bardzo uprościłem pytanie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.