Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Z Buforem Uklad Otwarty

4slawek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam kilka wątpliwości. Planuje instalację CO kociołek DS 14KW z buforem 1000l, 160m2 podłogówki - 14 pętli na 2 rozdzielaczach plus 125 litr cwu na wężownicy plus 5 grzejników na rozdzielaczu. Sterowanie ST409n, schemat Bilbo z poprawkami Sambora i Heinekena wygląda przyzwoicie i stanowi bazę dla planowanego układu.

1. Podłączenie rozdzielaczy do bufora robić osobno - każdy, czy komasować. Jestem w trakcie zamawiania bufora i planuję osobne podejścia.

2. Obwód Kotłowy będzie na 2 calach, choć 3D do niego i pompa zapewnie juz nie. Mysle o grawitacji na wypadek braku prądu- Robić obejście pompy kotlowej na powrocie?

3. Naczynie 5% pojemności instalacji wystarczy czy lepszy zapas?

4. Zawory klapowe na we i wy obwodu kotłowego przy buforze- spełnią swoja rolę?

5. Naczynie na wysokości 3,2m , 0,7m nad buforem -będzie ok?

6. Pompy obiegowe 25/40, co do wysokości i mocy będą ok? Policzone Przepływy na każdym z 2 rozdzielaczy podłogowych na poziomie 700l/h, petle prócz łazienek wszędzie 80m pex. Rurki do rozdzielaczy 1calowe

7. Salon 42m2,prawie w kwadracie 7x6.Tam 4 pętle - robić dylatacje miedzy pętlami?

Pozdrawiam

ad.7) Wg poradnika ogrzewania podłogowego Purmo powierzchnia płyty grzejnej >40m2 powinna mieć dylatację (patrz załącznik)

Jak zrobisz OP na osobnych wyjściach z bufora to będą potrzebne dwa zawory 3D + 2pompy do nich(większy koszt) podczas gdy mozna to zrobić na jednym zaworze i jednej pompie.Chyba że mają być dwie strefy grzewcze.Zależy też jaki będzie rodzaj zaworu(rów) 3D czy termostatyczny czy z siłownikiem (sposób sterowania stałotemperaturowy czy pogodowy)

post-32948-0-31318900-1488838785_thumb.jpg

ad 5)  liczy się wysokość naczynia nas najwyższym punktem instalacji CO, jeżeli jest nim bufor to OK

ad 7) bez przesady , to zależy od kształtu pomieszczenia, jak zbliżony do kwadratu to może być i więcej.

PS

@odpowietrznik z czego robisz te dylatacje , ostatnio popsuł mi się dostawca i szukam innego.

2 rozdzielacze podłogowe z faktu ze to 2 mieszkania w jednym domku i w jednym M będzie czasami grzał kominek, drugie M często będzie puste. Sterowanie z ST409n ma być pogodowe. Dajcie proszę znac co z reszta moich pytań. Co powiecie na zawory 3D herz z siłownikami.

Tak -bufor będzie prócz Naczynia wzb. najwyższy

ad 5)  liczy się wysokość naczynia nas najwyższym punktem instalacji CO, jeżeli jest nim bufor to OK

ad 7) bez przesady , to zależy od kształtu pomieszczenia, jak zbliżony do kwadratu to może być i więcej.

PS

@odpowietrznik z czego robisz te dylatacje , ostatnio popsuł mi się dostawca i szukam innego.

Sor ale raczej nie podpowiem.Nie robię instalacji na co dzień.Jak ostatnio robiłem to chyba zamawiałem w Oninenie i nie zwracałem uwagi na cenę bo raptem potrzebowałem kilka mb)

• 2 miesiące temu...

PS

Piec i bufor się robi u Przemysława. Zdecydowałem zmniejszyć zasilanie kotłowe z 2" na 1,5" - za twoją radą Sambor (poza tym będzie tanie)j. Planuję poskładać to na czarnej stali, podobnie jak podejścia z bufora - na rozdzielacze, by w razie modyfikacji nie było żadnych problemów (kto wie kiedy wymyślą żeby palić w 5 klasie).

Mi się nie nie śpieszy z wykonaniem, na razie sobie ołówkiem rozrysowałem jak to poskładam z hydraulikiem - starszej daty. Co o tym sądzicie?  ee odlewnia zawiercie będą "mocne" ? Zawór różnicowy na powrocie kotłowym planuję położyć w poziomie,  producent tech-pola to dopuszcza - nie będzie z tym problemu? Jakiego producenta zawory kulowe polecacie ? (KFA?) , a może część założyć z grzybkiem zamiast kulowych?

Pozdrawiam

ad 5) liczy się wysokość naczynia nas najwyższym punktem instalacji CO, jeżeli jest nim bufor to OK

PS

Takie pytanko mam pom. 9x5 salon+kuchnia czy trzeba robić dylatację oprócz przy ścianie?

Odlewnia Zawiercie to co najwyzej nadaje sie do przetapiania zlomu. 90% ksztaltek jest po prostu krzywa. Zdecydowanie lepiej wypada Opal z Onninena albo po prostu Gebo, ale ciezko to dorwac w internecie. Zawory kulowe bez roznicy, byle z dlawikami.

Dylatacja powinna być przez środek - czyli 2 płyty po 4,5x5m
Wyjątkiem jest wylewka anhydrytowa, wtedy nie potrzeba.

Dzięki za odpowiedź :-)

Odlewnia Zawiercie to co najwyzej nadaje sie do przetapiania zlomu. 90% ksztaltek jest po prostu krzywa. Zdecydowanie lepiej wypada Opal z Onninena albo po prostu Gebo, ale ciezko to dorwac w internecie. Zawory kulowe bez roznicy, byle z dlawikami.

Ok, ale przecież producenci mają swoje normy :) . Co do zaworów to czytałem  że co niektóre z dławikiem tez potrafią cieknąć (chyba valvex) - chciałbym tego uniknąć

Opal jest marką własną Onninena, robi dla nich Huta ( odlewnia) Zawiercie, jedyny producent tego asortymentu w kraju.

Kiedyś jeszcze był Radom - Podkanów, ale to już historia.

Z resztą Onninen też prowadzi sprzedaż wysyłkową http://www.onninen.com/poland/produkty/onnshop/Pages/Default.aspx

Valvex się ostatnio poprawił

post-18578-0-97575900-1494439850_thumb.jpg

Sambor, czyli EE Zawiercie nie takie złe- wierzę w polską tradycję

Dylatacja powinna być przez środek  - czyli 2 płyty po 4,5x5m

Wyjątkiem jest wylewka anhydrytowa, wtedy nie potrzeba.

Proste jest wyznaczenie dylatacji przez środek gdy pomieszczenie ma regularny kształ kwadratu lub prostokąta ale gdy ma kształt np.L-ki czy Z-tki to już wygląda to inaczej.U  kol.Tommyp2 sugerowałbym dylatacje jak w załączniku 

post-32948-0-45144800-1494507775_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.