Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wężownica - Odpowietrzenie

gulgulq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę przerobić instalację bo mam problem z zapowietrzoną wężownicą.

Troszkę udało się poprawić pracę po przestawianiu kotła gazowego w tryb ciągłej pracy pompy i odpowietrzenia ale nie jest to ideał.

Obecnie mam zasobnik wiszący odwrócony i schemat w uproszczeniu wygląda tak:

post-59156-0-67721500-1488458066_thumb.jpg

Chcę wstawić trójnik z automatycznym zaworem odpowietrzającym oraz drugi z zaworem spustowym (tak na przyszłość bo obecnie spuszczenie wody to chlapanie po całej kotłowni).

Pytanie tylko czy będzie to prawidłowe i zgodnie ze sztuką.

post-59156-0-80994100-1488458191_thumb.jpg

Opublikowano

A jaki to kocioł i jaki podgrzewacz? Problem polega na tym że większość podgrzewaczy gazowych jest przystosowanych do montażu pod kotłem i tych w ogóle nie można montować inaczej. Piszesz "odwrócony" czyli zamontowany błędnie ich odwracać nie wolno. Ale żeby to potwierdzić podaj model kotła i podgrzewacza.

Opublikowano

Prosto napisać przerób.

Tylko że nie mam miejsca na przeróbki.

Zbiornik musi wisieć odwrócony. Producent dopuszcza taką możliwość, aczkolwiek nie udostępnia schematu podłączeniowego wężownicy.

b03071c363274116med.jpg

Większość producentów ma takie zasobniki w ofercie i montaż odwrócony nie jest problemem. 

5024401110148768med.jpg

Stąd moje pytanie czy wstawienie zaworu wg  mojego schematu będzie zgodne ze sztuką.

Ewentualnie czy będzie jakaś różnica pomiędzy zaworem wstawionym na zasilaniu a na powrocie z wężownicy?

Opublikowano

Jestem bardziej niz pewien, ze jest to model zasobnika, ktory nie jest przeznaczony do montazu do gory nogami. Nawet jesli jest podobny do takiego to jest to zapewne troche inna konstrukcja.

Analogiczna sytuacja jest w przypadku zbiornikow CWU, ktore dla Immergasa produkuja Czesi. Zbiornik do montazu wiszacego wizualnie wyglada identycznie jak ten stojacy, ale rozni sie delikatnie konstrukcja wezownicy. Nie jest zreszta nawet dostepny w handlu w Polsce.

Zrob tak jak na rysunku, ale szykuj sie na zmudne i czasochlonne odpowietrzanie. Pamietaj, zeby wode do ukladu napuszczac bardzo powoli i na biezaco uzupelniac uklad w trakcie odpowietrzania. Podejrzewam, ze dokladne odpowietrzenie zajmie przynajmniej kilka dni, ale coz - cierpliwosc jest cnota :-).

Opublikowano

To trzeba odpowietrzać , aż nie będzie powietrza, albo wstawić separator gazów, ale to strzelanie z armaty do wróbla.

Natomiast spotkałem się z zasobnikiem podobnej konstrukcji, który jako opcję miał wstawianą w króciec powrotu specjalną cienką rurkę w celu odpowietrzania wężownicy.

Rurka sięgała do samej góry i dodatkowym kranikiem spuszczało się powietrze z wężownicy.

Nie pamiętam producenta, ale to był polski produkt 

Opublikowano

Teoretycznie separator Flamco 3/4'' kosztuje raptem 200 pare zlotych a oszczedzilby autorowi multum roboty. Lepiej chyba, zeby nawet byl z lekka kryza wzgledem przekroju rur do wymiennika, wiec jesli zasilanie pociagniete jest cu 22 to pokusilbym sie o separator 1/2''.

Fakt faktem, strzelanie do muchy z armaty, ale efekt ten sam - muchy nie ma.

Opublikowano

Natomiast spotkałem się z zasobnikiem podobnej konstrukcji, który jako opcję miał wstawianą w króciec powrotu specjalną cienką rurkę w celu odpowietrzania wężownicy.

Rurka sięgała do samej góry i dodatkowym kranikiem spuszczało się powietrze z wężownicy.

Nie pamiętam producenta, ale to był polski produkt 

Ale przypomniałem sobie - to był Elektromet, wyglądało to tak jak na rys poniżej 

post-18578-0-63977300-1488956455_thumb.jpg

Opublikowano

Zbiornik jest do montażu odwróconego.

Jak rozmawiałem przez telefon z majstrem to powiedział że są takie zawory odpowietrzające z rurką którą się wkłada do wężownicy. Google na hasła kluczowe pokazuje wynik:

odpowietrznik wężownicy Elektromet - ale asortymentu lub schematu brak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.