mirekp2109 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1 Opublikowano 24 Lutego 2017 mam problem wyrzuca wode po jakimś czasie z naczyńka nie wiem dlaczego może naczynie nie w tym miejscu podłączone bo jest na pierwszym biciu a potem reszta instalacji idzie na grzejniki i bojler prosze po pomoc ?
odpowietrznik Opublikowano 24 Lutego 2017 #2 Opublikowano 24 Lutego 2017 Do naczynia powinna iść od kotła na zasilaniu osobna rura stal 1" lub Cu 28 bez żadnych zaworów na niej a samo naczynie przy pompie na zasilaniu ma być min 0,3m nad najwyższym grzejnikiem.Teraz masz układ niebezpieczny
czoper75 Opublikowano 24 Lutego 2017 #3 Opublikowano 24 Lutego 2017 naczynie podłącz przed obejściem,a po drugie jest za nisko
mirekp2109 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor #4 Opublikowano 24 Lutego 2017 mam problem wyrzuca wode po jakimś czasie z naczyńka nie wiem dlaczego może naczynie nie w tym miejscu podłączone bo jest na pierwszym biciu a potem reszta instalacji idzie na grzejniki i bojler prosze po pomoc ? Do naczynia powinna iść od kotła na zasilaniu osobna rura stal 1" lub Cu 28 bez żadnych zaworów na niej a samo naczynie przy pompie na zasilaniu ma być min 0,3m nad najwyższym grzejnikiem.Teraz masz układ niebezpieczny to czy mógłby pan narysowac na kartce jak to ma wyglądać ? bo tam jest mało miejsca zeby dac naczynie wyżej i czy na naczyniu dać zawór ten co odpowietrza na górze to mam dać osobną rurę od pieca czy przed pompą redukcja i osobna rura a tą co jest teraz jak idzie naczyńko zaślepić bo tam było wcześniej od zasilania z pieca szła rura prosto do naczyńka a z naczyńka szły trzy wyloty zasilania na prawą strone mieszkania oraz lewą i baniak
Bodzio1975 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Witam mój problem polega na tym że co jakiś czas zapowietrzają się dwa kaloryfery na górze oraz słychać dźwięk przelewanej wody oraz temperatura na piecu zaczyna wzrastać od zadanej około 12 stopni i pracza pompki jest znacznie głośniejsza. dodam że rura zasilająca to fi 28
odpowietrznik Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Na rurze do naczynia nie wolno montować zadnej armatury
Bodzio1975 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Dziękuje za odpowiedz najwidoczniej hydraulik który mi to montował zrobił mnie w konia. Zgłaszając mu powyższe usterki twierdził że może to być wina odpowietrzników automatycznych zamontowanych na listwie rozdzielającej i trzeba je wymienić na manualne
papasmurfek Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Naczynie podłączone jest źle dlatego "wywala" wode. @odpowietrznik podał jak być powinno.
Plumpi Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 W rysunku kolegi Odpowietrznik jest błąd, który będzie powodował dokładnie ten sam efekt wyrzucania wody z instalacji.Polega on na tym, że brakuje napowietrzenia naczynia.Prawdopodobnie Twój problem polega na tym, że Twoje naczynie nie posiada tego napowietrzenia. Bez niego będzie się tworzył tzw. lewar wodny, który będzie wyciągał wodę z instalacji. To napowietrzenie to kawałek otwartej rury wyprowadzonej powyżej naczynia.
Gość mak Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 mam problem wyrzuca wode po jakimś czasie z naczyńka nie wiem dlaczego może naczynie nie w tym miejscu podłączone bo jest na pierwszym biciu a potem reszta instalacji idzie na grzejniki i bojler prosze po pomoc ? WOooowwww ale odlot! Zapłaciłeś za to czy sam to sfabrykowałeś?
Bodzio1975 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #12 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Instalacja była zrobiona w stanie deweloperskim
Gość mak Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #13 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 "......w stanie deweloperskim....." To był marny deweloper . Zatrudnił partacza bo trudno tego co to robił nazwać instalatorem. Chociaż jak spojrzeć przez kieszeń "dewelopera" to może i słuszne podejście "tanio zrobione drogo sprzedane". A na poważnie to nie powinieneś odbierać takiej instalacji. Niech "deweloper" doprowadzi ją do stanu zgodnego z przepisami, oczywiście na własny koszt
Bodzio1975 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #14 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Nie jestem fachowcem w tej kwestii co A doprowadzenie instalacji do stanu zgodnego z przepisami masz na myśli taki::
sambor Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #15 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Coś w ten deseń, ale przewyższenie naczynia nad pozostałą instalacją wg normy wystarczy 0,3m, nie jest potrzebny aż 1m.
papasmurfek Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #16 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Pod warunkiem zamontowania naczynia po stronie ssawnej pompy. Teraz jest po stronie tłocznej, dlatego wyrzuca wodę.
sambor Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #17 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Mówmy nie o tym co jest a o tym co ma być, wg rys z postu 14 naczynie jest na stronie ssawnej pompy czyli 0,3 m przewyższenia jest OK.
Plumpi Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #18 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Sambor ma rację. W takim układzie jak na rysunku, wystarczy 0,3m
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.