Tigeer Opublikowano 22 Lutego 2017 #1 Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam, w zwiazku z planowanym wykonaniem dosc pogmatwanej instalacji, bardzo proszę o opinię czy zamysł zadziała w rzeczywistości... a mianowicie: Budynek: - dom 390m2, 3 kondygnacje (parter: garaże, kotłownia, pralnia, pomieszenia gospodarcze itp 110m2, I piętro: mieszkanie nr 1, II piętro: mieszkanie nr 2) - ogrzewanie piecem pelletowym (Ecovarm Ecofire) - 6 oddzielnych obiegów grzewczych plus wspólne CWU – jedna kotłownia i piec Ogrzewanie: A. Parter – grzejniki + podłogówka na wspólnej klatce B. Mieszkanie 1 – grzejniki + podłogówka C. Mieszkanie 2 – grzejniki + podłogówka Instalacja: - parter ogrzewany wspólnie (razem z podłogówka na klatce) - mieszkania rozliczane oddzielnie - CWU rozliczanie oddzielnie - trzy kondygnacje sterowane niezależnie od siebie - do rozliczania kosztów będą liczniki ciepła (ale to tak na marginesie) 1. Planowane jest zrobienie krótkiego obiegu kotła z zaworem 4D i sprzęgłem hydraulicznym. 2. Do obiegów grzewczych wykorzystane będą prefabrykowane grupy pompowe Afriso PrimoTherm 180-2 DN25 z zaworami mieszającymi, siłownikami i pompkami, które będą pobierały ciepło ze sprzęgła. 3. Do sterowania krótkim obiegiem (pompa kotła, pompa cwu, zawór mieszający z siłownikiem) wykorzystany będzie sterownik pieca, natomiast do sterowania resztą instalacji sterownik Techa 409n obsługujący wszystkie zawory mieszające instalacji grzewczej. Poprzez ten sterownik będzie można skonfigurować ogrzewanie indywidulanie dla parteru i dwóch mieszkań z osobna (temperatura, okresy grzania, itp). Moje pytanie brzmi czy obieg kotłowy z zaworem 4D przed sprzegłem jest prawidłowo zaplanowany i czy obieg CWU jest prawidłowo zaplanowany przed zaworem 4D czy powinien być jednak za sprzęgłem? Chodzi o poprawne zabezpieczenie temperatury powrotnej.... W schemacie pieca jest zawór termovar 55 stopni zamiast 4D (mam juz 4D bo kiedys kupiłem) i ogrzewanie jak i CWU jest za tym zaworem jednak nie mam schematu ze sprzegłem... W załączeniu przesyłam narysowaną w uproszczeniu instalacje.... Bradzo proszę o opinie lub korekte!
sambor Opublikowano 22 Lutego 2017 #2 Opublikowano 22 Lutego 2017 To co przedstawiłeś na pewno nie zadziała. Trzeba dać zaw 3-D na powrocie oraz sprzęgło. Sprzęgło ok 60-70kW. Zaw 4-D na półkę. PS A na grzejniki do mieszkań nie wystarczą same pompy + głowice na grzejnikach?
Tigeer Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 22 Lutego 2017 Masz na mysli dodatkowe sprzeglo na obieg CWU? Zawor 3D zamiast tego 4D na powrocie przed planowanym sprzeglem CO? Na grzejniki planowane sa zestawy pomp z mieszaczami poniewaz planujemy zaprogramowac okresy grzania na czas kiedy domownicy sa w pracy lub poza domem kilka dni (temperatura obnizona) i czas kiedy juz jest sie w domu (temperatura odpowiednio wczesniej wraca do docelowej)... Mozna byloby zastosowac pompki ale one musialyby rozlaczac i zalaczac calkowicie grzejniki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tigeer Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #4 Opublikowano 22 Lutego 2017 No chyba, ze nie ma sensu obnizac temperatury na grzejnikach tylko lepiej calkiem je rozlaczac...?
Gość Digitrax Opublikowano 22 Lutego 2017 #5 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zawór 4D zbędny, zamiast niego winien tam być 3D TZM. Czy potrzeba aż tyle mieszaczy do podłogówki ? jeden z większym zaworem i mocniejsza pompa załatwi sprawę. Moim zdaniem za sprzęgłem winny być 3 obiegi: - grzejnikowy z zaworem 3D - podłogowy z zaworem 3D - grzanie CWU
Tigeer Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #6 Opublikowano 22 Lutego 2017 Masz racje odnosnie trzech obiegow ale do ogrzania sa 2 mieszkania (grzejniki + podlogowka w kazdym), ktore niezaleznie od siebie chca ustawiac sobie temperature (bo jedni wola cieplej a inni chlodniej) jak i okresy grzania poniewaz czesto jedna rodzina wyjezdza na pare dni sluzbowo podczas gdy drudzy sa w domu... Pomieszczenia gospodarcze sa wspolnie grzane od rana do poznego wieczora (jest tam m.in biuro gdzie przebywa sie w godzinach pracy)...
Tigeer Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #7 Opublikowano 22 Lutego 2017 A obieg CWU przed sprzeglem czy za sprzeglem?
Tigeer Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 22 Lutego 2017 Dołączam poprawiony schemat. Proszę o opinie czy instalacja będzie działała poprawnie za co z góry dziękuje!
sambor Opublikowano 22 Lutego 2017 #10 Opublikowano 22 Lutego 2017 Teraz jest ok Tylko pamiętaj o zaworach zwrotnych
Tigeer Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #12 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam, Odświeżam temat ze względu na pewne problemy instalacji. Wracam do tematu z małym zapytaniem a mianowicie w połowie drugiego sezonu grzewczego zaczyna wariować zawór termostatyczny 55 stopni zamontowany na powrocie. Piec na pellet działa w zakresie 58-75 stopni temperatury zasilania (rozpala się przy 58 a wygasza przy 75). Zawór termostatyczny zaczyna chyba zbyt wcześnie zamykać się na grzanie powrotu (podobno te termostaty tak czasami mają) i mam problem z nagrzaniem wszystkich obiegów przy nagłym dużym zapotrzebowaniu na ciepło (poprzedni sezon było OK). Jak instalacja cała się rozgrzeje to jest dobrze ale jak nagle załączy się CWU i obieg grzejnikowy w poniedziałek rano po weekendzie (jeden z moich obiegów działa tylko w dni pracy) to zaczyna się wszystko wychładzać ponieważ za mało zasilania idzie na obiegi i powroty nagle załączonego CWU oraz tego jednego obiegu grzejnikowego wychładzają pozostałe obiegi i całą instalację za sprzęgłem. Dodam jeszcze, że piec moduluje moc od 1 do 5 i jak się już rozpali i temperatura wody zaczyna wzrastać to praktycznie chodzi na 1-2 stopniu mocy ze względu na to, ze na instalację za sprzęgłem idzie mało zasilania tzn. zasilanie wchodzącę do sprzęgła jest bardzo gorące a zasilanie za sprzęgłem już letnie a nawet czasem chłodne. Jest to spowodowane być może tym, że sprzęgło zostaje schłodzone tymi powrotami ale jak zrobić żeby dać więcej zasilania na sprzęgło (bo piec ma w duży zapas mocy i czy jak wymontuję zawór termostatyczny zamontowany na powrocie zostawiając pompę kotłową zamontowaną na powrocie to zadziała to jako podmieszanie powrotu i piec będzie bezpieczny? Załączam ponownie uproszczony schemat instalacji i bardzo dziękuję za podpowiedzi!!!
shogunzlasa Opublikowano 4 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Po pierwsze jak się montuje zawór ochrony powrotu to najlepiej z wymienną wkładką do czyszczenia + odcięcia lub filtry bo to jest dosyć newralgiczne miejsce, które daje po tyłku jak coś się stanie. Po drugie - jak się nie ma bufora to się nie szufluje zapotrzebowaniem. Więc nie odcinaj obiegu bo to i tak nie ma sensu tylko obniż jego temp. (jak jest taka opcja). Bojler dogrzewaj w priorytecie jak zapotrzebowanie jest małe (tutaj czasowo pasuje to wysterować).
Tigeer Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #14 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Dzięki za odpowiedź. Dowiedziałem się już, że mogę mieć jakiegoś paprocha w zaworze bo nie mam filtra przed nim ale mimo wszystko jutro z hydraulikiem zaslepiam rure która idzie od rury zasilającej do zaworu i wyciągam wkładke. Wten sposób będę miał krótki obieg przez sprzęgło do pieca z pompką jako zabezpieczenie temp powrotu (takie sprzegło podobno zadziala wtedy jak zawor 4D) i sprawdze czy wtedy pojdzie wiecej zasilania na instalacje z jednoczesnym zabezpieczeniem powrotu... no chyba, że się okaże zawór całkiem zasyfiony jak go rozbierzemy...
Charon Opublikowano 4 Stycznia 2019 #15 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Przy tylu obiegach grzewczych powinien być zamontowany zbiornik buforowy. Jesli masz miejsce to wstaw zamiast sprzegła taki zbiornik https://www.hewalex.pl/oferta/wyposazenie-dodatkowe-pomp-ciepla-do-co/zasobnik-buforowy-nad-100-v1.html. Koszt ok 1000 zł.
mironw Opublikowano 4 Stycznia 2019 #16 Opublikowano 4 Stycznia 2019 MOŻLIWE że zawór się zastał , ale i tak filtr do pompy +zawory przed i za pompą do jej czyszczenia , a zamiast demontować 3D to dał bym zawór kulowy 1'' między zasilaniem a3D
mironw Opublikowano 4 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 4 Stycznia 2019 a jaki dokładnie ten CTV bo 55 to temperatura otwarcia jeśli to ten https://www.ceneo.pl/1643697
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2019 #18 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Rok temu była wstępna rozmowa na ten temat i podałem że sprzęgło musi być min 60-70kW. Do tego sprzęgła należało dopasować osprzęt czyli rury 5/4" takie same zawory , filtry i pompę 32/40 - jak inst w obrębie kotła została wykonana na rurach i osprzęcie 1" to będzie duży problem z pociągnięciem instalacji odbiorczej - minimalny paproch, lekkie przytkanie zaworu niszczy całą sprawę. A na dobrą sprawę nie wiadomo co naprawdę tam jest
Tigeer Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #19 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Sprzęgło 60KW, obiegi do sprzęgła i do zaworu temperaturowego (ATV 335, 55%) wykonane w rozmiarze 1” ponieważ zarówno wejscia i wyjscia ze sprzegla oraz zasilanie i powrot z pieca sa o takim rozmiarze, pompa kotlowa 25/40. Swego czasu hydraulik powiedzial, ze nie ma sensu dawac na ten krotki obieg grubszych rur poniewaz z pieca wychodzi i tak 1”... Jezeli chodzi o bufor to ten sam fachowiec rzekl wtedy, ze sprzedlo jest wystarczajace duze (wsumie 60kw do pieca 24kw) i powinno funkcjonowac jako taki swego rodzaju bufor... Albo sie mylil albo jest paproch;)
Tigeer Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #20 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Tak to ustrojstwo wyglada... kotlownia jeszcze w fazie kafelkowania;)
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2019 #21 Opublikowano 4 Stycznia 2019 To trzeba mocno gonić pompą kotłową , ona musi odebrać moc grzewczą z kotła i przekazać ją na sprzęgło.
Tigeer Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #22 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jutro napisze czy odciecie tego krotszego obiegu z zaworem ATV i zostawienie tylko krotkiego obiegu przez sprzeglo dalo pozytywne efekty... Moze przyda sie ta informacja i zaoszczedzi komus kosztow w przyszlosci:)
gmaj22 Opublikowano 4 Stycznia 2019 #23 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Czy pomiędzy pompą kotłową a króćcem powrotu wpięty jest do czwórnika powrót CWU? To pod pompą powinien być zawór zwrotny. Zwłaszcza jeśli grzejesz CWU latem.
Tigeer Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #24 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Nie tam jest wpięte naczynie wzbiorcze CO a CWU mam podpięte za sprzęgłem do rozdzielacza zasilania tak jak poszczególne obiegi grzewcze. Moge w sterowniku wybrac opcje grzania rownoleglego wszystkich pomp (CO+CWU) lub priorytet CWU i wtedy pomy CO się na ten czas rozlaczaja...
gmaj22 Opublikowano 4 Stycznia 2019 #25 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jeśli to świadomy wybór, to OK. Masz jeszcze jedno zakorkowane wyjście ze wspomnianego czwórnika. Na wypadek, gdyby naszła Cię ochota zmiany zasilania CWU przed sprzęgłem? ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.