Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duże Zużycie Gazu - Buderus Logamax U0044/dom 180M2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też tyle wrzucałem przed termomodernizacją. 25 kW polecam. Przemyśl wybór.

Opublikowano

A po termomodernizacji ile wrzucasz ??

Przemyśl wybór, co mam przez to rozumieć ??

Opublikowano

Po ociepleniu domu zużycie opału spadło o połowę tzn ok. 35 kg przy największych mrozach. Teraz grzeję gazem . Maksymalne zużycie ok 15m3 gazu. Pisałem żebyś przemyślał gaz w domu bez ocieplenia.

Opublikowano

No tak, tylko koszt ocieplenia mojego klocka to 40 tys. tyle dał sąsiad.

Opublikowano

Ja płaciłem tyle za ocieplenie, okna i rynny 6 lat temu.

Opublikowano
  • Autor

widze, ze moj temat zszedl na inne tory..

Wracajac do tematu. Moj wynik na cieplowlasciwie.pl to:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/28c6

Uspokoilem sie. To znaczy, ze aktualnie moje spalanie jest zupelnie w normie jak na ten bydynek.. Od kilku dni prowadze dziennik spalania i rzeczywiscie wychodzi 15-16 metrow na dobe.

Na 100% na wiosne ocieplam strop piwnicy, bo podajac ten parametr w obliczeniach- moj dom wskakuje na wyzszy poziom energooszczednisci, czyli z aktualnego D na C ;) no i spalanie ma spasc dzieki temu do sredniej 11 metrow na dobe.

To juz zadowalajacy mnie wynik.

Ggy mojemu Buderusoei skonczy sie gwarancja- pomysle o piecu kondensacyjnym.To tez piwinno cos dac.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Po ostatnich kilku tygodniach kontroli spalania i zapisywania wyników mogę stwierdzić, że najekonomiczniej ten kocioł atmosferyczny działa przy zadanej temp. CO ~ 75 stopni Celsjusza. W tych samych warunkach pogodowych (obserwacja kilka dni pod rząd) przy tej temp. spala ok. 10 metrów 3 gazu na dobę, natomiast gdy zniżyłem temperaturę zasilania na 60 stopni Celsjusza spalał ok. 15 metrów. Przy temperaturach pośrednich (65-70 stopni) spalał ok. 12 - 13 metrów.

Czyli wynika z tego, że ma zupełnie inną zasadę "ekonomiki" spalania niż kondensacyjny.

Wygląda na to, że atmosferyk spala mniej gazu "taktując" niż działając cały czas z niską temp. zasilania.

Może powodem jest duża minimalna moc grzania ( u mnie najniższa to 7,8 kW, a kondensaty mają po 2 - 3 kW)