Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termet Ecocondens Gold Plus & Silver

Kniaziu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowanie Gold Plus,posiadam od października 2016 roku. Bardzo nowoczesna konstrukcja, a co bardziej istotne, oszczędna. Różnice pomiędzy Golden,a Silverem znajdziesz w opisach na stronie www Termetu. Istotne widać gołym okiem.

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat. Stoję na etapie wyboru kotła termeta. Dwu funkcyjny, przepływowy Gold Plus lub Silver. Silver deczko tańszy i komunikacja open therm, ale czy ona coś mi da więcej niżeli odczyt parametrów kotła na wyświetlaczu regulatora pokojowego? Na co zwrócić uwagę? Nie bardzo mam pojęcie.

Opublikowano

Czy któryś z tych kotłów po osiągnięciu temperatury pokojowej na sterowniku np. 22*C się nie wyłącza, a podtrzymuje temperaturę czynnika w instalacji modulując palnikiem? Stary Termet atmosferyczny po osiągnięciu temp. się wyłączał, w rezultacie woda w instalacji stygła i po ponownym uruchomieniu startował z pełną mocą, a i czasu trzeba było do jej rozgrzania. Chodzi mi konkretnie o rozwiązania jak w Vailancie,

jego regulatory powieszone w pomieszczeniu mogą pracować z dwoma różnymi trybami pracy: termostat (po osiągnięciu ustawionej temp. w pomieszczeniu kocioł się wyłącza) lub korekta (w momencie osiągania zadanej temp. w pomieszczeniu kocioł płynnie obniża parametry pracy instalacji, bo wie że nie musi tak mocno grzać, ale nie przerywa swojej pracy, to tak jak jechać samochodem płynnie,a nie gaz/hamulec).

W kotle Gold Plus termostat pokojowy działa załącz/wyłącz, ale nie wiem jak w Crystalu opentherm?

Znalazłem takie coś w opisie regulatora ST-292 do kotła Gold Plus:

Regulator pokojowy ST-29 2 ma za zadanie utrzymywać zadaną temperaturę pokoju przesyłając sygnał do urządzenia grzewczego(rozwarcie styku) z informacją o dogrzaniu pomieszczenia. Po otrzymaniu takiego sygnału urządzenie grzewcze wyłącza się (w przypadku podłączenia do sterownika kotła po otrzymaniu sygnału o dogrzaniu kocioł przechodzi w tryb podtrzymania).

i coś takiego do kotła Silver z regulatorem Easy Remote:

Typy termoregulacji:

0-On/Off

1-Modulacja na czujniku temperatury pomieszczenia

2-Modulacja na czujniku zewnętrznym temperatury

3-Modulacja na czujnikach pomieszczenia i zewnętrznym

4-Wyłączone

Opublikowano

Termostaty pokojowe w większości sterują on/off - przez zwarcie/ rozwarcie styku .

Takie sterowanie ze zmniejszeniem mocy bez wyłączenia wymaga sterownika dedykowanego pod dany kocioł.

Opublikowano

Sambor, a który z tych kotłów byś polecił? Czytam te ich parametry i są zbliżone do siebie, jeśli nie takie same. Może chodzi o podzespoły, z których są wykonane?

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Posiadam Gold Plus. Tak piecyk chodzi "głośno" w porównaniu do np. MCR HOME De Dietricha. Sprawdź sobie gwarancje jest wiele "kruczków" w Termecie . Minus to zdalne sterowanie przez np. komputer czy smartfona . W zasadzie brak. Próbowałem Salusa i Techa i lipa. :( Ponoć działają z evoHome... no ale gwarancji na to nie ma. Plus to układ kominowy z tworzywa. Tańszy o połowę niż z nierdzewki. Ważne nie kupuj kotła przewymiarowanego.

Opublikowano

Czy któryś z tych kotłów po osiągnięciu temperatury pokojowej na sterowniku np. 22*C się nie wyłącza, a podtrzymuje temperaturę czynnika w instalacji modulując palnikiem? Stary Termet atmosferyczny po osiągnięciu temp. się wyłączał, w rezultacie woda w instalacji stygła i po ponownym uruchomieniu startował z pełną mocą, a i czasu trzeba było do jej rozgrzania. Chodzi mi konkretnie o rozwiązania jak w Vailancie,

W kotle Gold Plus termostat pokojowy działa załącz/wyłącz, ale nie wiem jak w Crystalu opentherm?

Znalazłem takie coś w opisie regulatora ST-292 do kotła Gold Plus:

i coś takiego do kotła Silver z regulatorem Easy Remote:

Dla mnie osobiście regulacja On/Off w dzisiejszych czasach to kpina. Zostaje Ci tylko Crystal i Silver. Silver to moim zdaniem kocioł, którego głównym zadaniem jest bycie najtańszym. 

Przypominam uprzejmie, że układ spalinowy wykonany z tworzywa jest nielegalny w świetle polskiego prawa :-).

Jest legalny, o ile pochodzi od producenta kotła (atestowanie itd.).

Opublikowano

Przypominam uprzejmie, że układ spalinowy wykonany z tworzywa jest nielegalny w świetle polskiego prawa :-).

Wkłady kominowe dymowe z tworzyw sztucznych określa i dopuszcza norma  PN -EN 14471:2013+A1:2015  Kominy – Systemy kominowe z kanałami wewnętrznymi z tworzyw sztucznych -- Wymagania i badania.

Poprzednie normy z roku 2005 i 2007 zostały wycofane.

Czyli plastik w kominie jest OK, pod warunkiem, że spełnia w/w normę.

Opublikowano

Dokładnie. Przed zamontowaniem sprawdziłem w normach, u kominiarza i u technika uruchamiającego piec. Sam się zdziwiłem jak mi Termet to zaproponował. W zasadzie jak góra nie zostanie "zżarta" przez UV to moim zdaniem rura pociągnie nawet 30 lat. Czyli więcej niż Inox.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podłącze się pod temat. Chodzi o piec Termet ecodens gold plus 2f. Została wykryta usterka dotycząca grzania ciepłej wody. Polega na tym, że temperatura może się czasami wąchać o 1-2 stopnie na wejściu. Należy wymienić płytkę sterująca z wgranym nowym oprogramowaniem. Wymiana jest robiona na gwarancji. Jeśli ma ktoś taki problem to zgłaszać się do swojego serwisu. Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.