Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dlugo Rozgrzewajacy Sie Dom

Oliwier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W piatek podlaczylem gaz do nieruchomosci,przez cala zime nie bylo grzane.

Temperatura w piatek przy podlaczaniu gazu wynosila 3 stopnie w domu. Wczoraj okolo godziny 13 bylo 12 stopni. Teraz jest ich 14. Na zewnatrz -1.

Kaloryfery sa zimne, wszystkie odpowietrzone. Grzanie na dole jest podlogowka. Piec w zasadzie chodzi caly czas grzejac kaloryfery i podlogowke.

Pompy ktore wstawilem na zdjeciu chodza.

Czy dom o powieszchni 120m2 moze sie tyle rozgrzewac?

Gdzie moge szukac problemu?

Wstawilem zdjecie instalacji przy piecu moze ktos cos zobaczy

post-72290-0-72096400-1486284516_thumb.jpg

post-72290-0-81856400-1486284534_thumb.jpg

post-72290-0-23196100-1486284555_thumb.jpg

post-72290-0-34433000-1486284571_thumb.jpg

post-72290-0-58559900-1486284587_thumb.jpg

post-72290-0-62483500-1486284611_thumb.jpg

Opublikowano

To raczej normalne zwłaszcza w nowym budynku ( chociaż grzejniki powinny być raczej ciepłe ),  - tutaj potrzeba cierpliwości , u mnie jak ruszyłem z gazem startowałem z temperatury 12 st. przez pierwszą dobę kocioł nie wyłączył się ani razu , do temperatury 21,5 st. dogrzewał jakieś 26 godz.

Opublikowano

Są na tym forum ludzie ,którzy maja  pojęcie o instalacjach , może oni ci coś doradzą , bo faktycznie patrząc na temperaturę zdaną na kotle i temperaturę w instalacji coś tu nie gra , w Twojej instalacji jest chyba wbudowany wymiennik - może coś tu jest poknocone ?

Opublikowano

Wygląda na to, że dom chłonie jak gąbka i trzeba czekać. Jeśli na grzejniki wysyłasz wodę o temp 20 sC, to wydają się zimne, a "winna" jest podłogówka wychładzająca sprzęgło. Prawdopodobnie przepływ sumaryczny pomp za sprzęgłem przewyższa znacząco pompę kotła i stąd efekt.

Tragedii nie ma, bo z upływem czasu będzie coraz lepiej. Skoro jak piszesz kocioł pracuje non stop, to po prostu całe wyprodukowane ciepło pompuje w dom. Innej opcji nie ma.

Możesz wyłączyć na moment pompę podłogową. Wtedy temperatura na grzejnikach powinna szybko wzrosnąć.

Opublikowano

Wygląda na to, że dom chłonie jak gąbka i trzeba czekać. Jeśli na grzejniki wysyłasz wodę o temp 20 sC, to wydają się zimne, a "winna" jest podłogówka wychładzająca sprzęgło. Prawdopodobnie przepływ sumaryczny pomp za sprzęgłem przewyższa znacząco pompę kotła i stąd efekt.

Tragedii nie ma, bo z upływem czasu będzie coraz lepiej. Skoro jak piszesz kocioł pracuje non stop, to po prostu całe wyprodukowane ciepło pompuje w dom. Innej opcji nie ma.

Możesz wyłączyć na moment pompę podłogową. Wtedy temperatura na grzejnikach powinna szybko wzrosnąć.

Czyli pozostaje czekac i czekac

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.