Oliwier Opublikowano 5 Lutego 2017 #1 Opublikowano 5 Lutego 2017 Witam. W piatek podlaczylem gaz do nieruchomosci,przez cala zime nie bylo grzane. Temperatura w piatek przy podlaczaniu gazu wynosila 3 stopnie w domu. Wczoraj okolo godziny 13 bylo 12 stopni. Teraz jest ich 14. Na zewnatrz -1. Kaloryfery sa zimne, wszystkie odpowietrzone. Grzanie na dole jest podlogowka. Piec w zasadzie chodzi caly czas grzejac kaloryfery i podlogowke. Pompy ktore wstawilem na zdjeciu chodza. Czy dom o powieszchni 120m2 moze sie tyle rozgrzewac? Gdzie moge szukac problemu? Wstawilem zdjecie instalacji przy piecu moze ktos cos zobaczy
olinek Opublikowano 5 Lutego 2017 #2 Opublikowano 5 Lutego 2017 To raczej normalne zwłaszcza w nowym budynku ( chociaż grzejniki powinny być raczej ciepłe ), - tutaj potrzeba cierpliwości , u mnie jak ruszyłem z gazem startowałem z temperatury 12 st. przez pierwszą dobę kocioł nie wyłączył się ani razu , do temperatury 21,5 st. dogrzewał jakieś 26 godz.
Oliwier Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 5 Lutego 2017 Myslalem ze cos sie moglo zapowietrzyc. Patrzac na te termometry niska jest temperatura.
olinek Opublikowano 5 Lutego 2017 #4 Opublikowano 5 Lutego 2017 Są na tym forum ludzie ,którzy maja pojęcie o instalacjach , może oni ci coś doradzą , bo faktycznie patrząc na temperaturę zdaną na kotle i temperaturę w instalacji coś tu nie gra , w Twojej instalacji jest chyba wbudowany wymiennik - może coś tu jest poknocone ?
Oliwier Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 5 Lutego 2017 Dlatego licze na to ze jakas osoba to zobaczy ;)
sambor Opublikowano 5 Lutego 2017 #7 Opublikowano 5 Lutego 2017 Pompa grzejników odpowietrzona? Grzejniki tak samo?
kiminero Opublikowano 5 Lutego 2017 #8 Opublikowano 5 Lutego 2017 Wygląda na to, że dom chłonie jak gąbka i trzeba czekać. Jeśli na grzejniki wysyłasz wodę o temp 20 sC, to wydają się zimne, a "winna" jest podłogówka wychładzająca sprzęgło. Prawdopodobnie przepływ sumaryczny pomp za sprzęgłem przewyższa znacząco pompę kotła i stąd efekt. Tragedii nie ma, bo z upływem czasu będzie coraz lepiej. Skoro jak piszesz kocioł pracuje non stop, to po prostu całe wyprodukowane ciepło pompuje w dom. Innej opcji nie ma. Możesz wyłączyć na moment pompę podłogową. Wtedy temperatura na grzejnikach powinna szybko wzrosnąć.
Oliwier Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor #9 Opublikowano 5 Lutego 2017 Pompa grzejników odpowietrzona? Grzejniki tak samo? Grzejniki odpowietrzone. Pompa nie.
Oliwier Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor #10 Opublikowano 5 Lutego 2017 Wygląda na to, że dom chłonie jak gąbka i trzeba czekać. Jeśli na grzejniki wysyłasz wodę o temp 20 sC, to wydają się zimne, a "winna" jest podłogówka wychładzająca sprzęgło. Prawdopodobnie przepływ sumaryczny pomp za sprzęgłem przewyższa znacząco pompę kotła i stąd efekt. Tragedii nie ma, bo z upływem czasu będzie coraz lepiej. Skoro jak piszesz kocioł pracuje non stop, to po prostu całe wyprodukowane ciepło pompuje w dom. Innej opcji nie ma. Możesz wyłączyć na moment pompę podłogową. Wtedy temperatura na grzejnikach powinna szybko wzrosnąć. Czyli pozostaje czekac i czekac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.