Krzysztof77 Opublikowano 21 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Witam posiadam piec KWPD M 17 KW, sterownik expert pid dynamic 4D. Dom ma 140m2, grzejniki zwykłe żeliwne. Bojler 120 litrów. Instalacja CO pompka na 2 biegu, CWU pompka na 1 biegu. Piec dobrze pali utrzymuje zadaną temperaturę. Dom jak zmniejszam temperaturę zadaną na noc do 18 stopni to rano jak wstaje i tak jest 21 czyli ciepło nigdzie nie ucieka. Podłączony regulator pogodowy na północnej ścianie budynku juz skalibrowany. Panelu pokojowego brak. Zawór czterodrogowy bez siłownika i sterownika ustawiony na 5tke. Płomień żółty, robią się spieki. Ekogroszek prawie suchy 28,2 kaloryczności i tak ustawione mam w sterowniku. Czopuch przymknięty na 80%, przysłona wentylatora uchylona na 3 cm. Działam w automacie jedyne co mam zmienione w ustawieniach to kaloryczność opału i temperaturę załączenia pomp na 35 stopni. Martwi mnie to, że według sterownika spalanie mam od dwóch do trzech kilogramów na godzinę. Jak ktoś by był tak miły i mi pomógł w ustawieniach żeby tyle nie spalał to będę bardzo wdzięczny. Jestem laikiem piec mam od w sumie 5 dni i prosiłbym krok po kroku co mam zrobić.
sati Opublikowano 21 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Więcej informacji jest potrzebne podawanie,przestój,nadmuch, jaka temp na piecu ile idzie na dom i moc z jaką pracuje piec.
Krzysztof77 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Parametry podtrzymania podawanie 18s przerwa 10min Nadmuch podtrzymania czas nadmuchu 0s moc nadmuchu 0% Wydajność podajnika 8,5 kg/h Histereza cwu 5 Moc dmuchawy moc minimalna 23% Parametry pracy min. podawanie 1s długość cyklu 72/s Piec moc sam ustawia jak widze sobie w/g pogodowego Maksymalna moc kotłą 70% Korekcja powietrza 0% Aktualnie ustawiłem temperature na dom 18 stopni już na noc, to sterownik obliczył sam zadaną temp z automatu na 47 stopni
RobertGr Opublikowano 22 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Przy braku sterownika w domu, oraz przy sterowaniu pogodowym kocioł niestety nie nie będzie pracował ekonomicznie. Ogrzewanie pracuje w takim przypadku przez cały czas nie wyłącza się jedynie zmniejsza temperaturę na obieg c.o., a w przypadku gdy nie masz siłownika to tylko w niewielkim stopniu reguluje temperaturę kotła.
poltowski2000 Opublikowano 22 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 22 Stycznia 2017 http://cieplowlasciwie.pl/ masz stronkę , wypełnij i napisz co ci wyszło -masz termostaty na grzejnikach możesz zrobić zdjęcia popiołu i palnika podczas pracy
Krzysztof77 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor #6 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Nie mam termostatów na grzejnikach. A to mi wyszło http://cieplowlasciwie.pl/wynik/230z Zdjęcia zrobię za chwilkę
poltowski2000 Opublikowano 22 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Termostaty pomoga zmniejszyc spalanie. Teraz poprzykrecaj zawory na grzejnikach w pomieszczeniach molo uzywanych tak by woda leciala minimalnie. Mozesz jeszcze zmniejszac moc max kotla w ustawieniach do momentu ze bedzie za zimno i wtedy wiesz ze przegioles. A tak naprawde chcesz malego spalania to ociepl dom i tyle.
Krzysztof77 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor #9 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Logiczne, że powinienem ocieplić dom. Po prostu chciałem się dowiedzieć czy przy zmianach w ustawieniach mogę na te warunki co mam obecnie zmniejszyć zużycie opału.
poltowski2000 Opublikowano 22 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Spalanie wyglada poprawnie. Izolowanie rur,termostaty, regulacja zaworo to mozesz zrobic i troche pomoze cos ok 20-30% ale na cuda nie licz. Dom ma takie zapotrzebowanie i tyle. Na teraz, tak na szybko to termostaty choc przy mrozach izolacja jest najwazniejsza
sati Opublikowano 22 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Jeśli przy tych parametrach dobrze ci spala opał to nie ma co ich ruszać, widzę tam trochę spieków to możesz troche wiatru zdjąć i zobaczysz czy się się mniej spieka, jeśli nie to znaczy że to wina opału. Za bardzo ze spalaniem już nie zejdziesz jak nie ocielisz domu, ja z początku sezonu też tak walczyłem jak ty żeby mniej spalać, z marnym skutkiem dom też nie ocieplony i połyka dożo ciepła i nic z tym nie zrobie na razie. Dopiero jak ocieple to będę miał lepiej.
Krzysztof77 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor #12 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Okej dzięki za podpowiedzi koledzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.