Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dyskusja Na Temat Certyfikatów I Klas Kotłów (Wyodrębnione Z Tematu "kocioł Ds Mpm")

kmuap

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I co zrobią z ludźmi którzy powiedzą że ich nie stać na podajnikowca za kilkanaście tysięcy? Tak samo było ze śmieciami a teraz widać że niektórzy wcale nie mają śmieci a zwłaszcza plastiku i nic się nie dzieje - tylko w nocy jakoś dziwnie pachnie :) ;)

Opublikowano

Piec wymienić to żaden problem. Z 5 klasą na rynku jest ich już multum, tylko kwestie finansowe  dla wielu mogą być problemem.

Mi wydaje się jednak, że poważniejszym problemem będzie dopasowanie tradycyjnego komina z cegły, a takich domów jest większość, do wymogów tych kotłów. Znowu dodatkowy koszt.  Ile na rynku jest firm, które frezują kominy i zakładają wkłady ceramiczne? Ile ta usługa za niedługo będzie kosztować?  Chyba że nowy komin przylepiony do domu.

Opublikowano

A co z kominkami , tymi zwykłymi i z płaszczem wodnym , tam też zrobią 5 klasę ? Sporo osób korzysta z nich jako jedynego źródła ciepła w domu .:)

Opublikowano
  W dniu 16.01.2017 o 20:14, MistrzMasarski napisał(a):

Ciekawe skąd wezmą na dotację..

Możliwości jest wiele,wystarczy konsekwencja  działania rządu.

1. Uprościć prawo podatkowe,głównie chodzi o VAT(zlikwidować wszystkie furtki,obejścia na niepłacenie i zwrot,dotyczy wyłudzeń i innych patologii) oraz radykalnie obniżyć koszty pozyskiwania tego podatku.

2. Dobrać się do tyłka wielkim zagranicznym koncernom,korporacjom,które wywożą dziesiątki miliardów w gotówce nie płacąc ani grosza podatku.

3. Zaprzestać finansowania wszelkich fundacji z naszych podatków takich jak Schumana,Batorego i innych wrogich Polsce i Polakom lewackich organizacji.

Sumując to do kupy,nazbiera się kilkadziesiąt miliardów złotych.

Warunek jest 1,trzeba chcieć!!!

Opublikowano
  W dniu 16.01.2017 o 18:38, Juzef napisał(a):

Co mnie najbardziej zastanawia w tym wszystkim: kiedy górniaki zaczną dostawać certyfikaty 5. klasy?  :ph34r:

Przecież o take emisje pyłów dzisiaj retorciarze bezskutecznie niekiedy walczą.

Atest-ekologiczny-Skam-Eko2_jpg_750x750_

Kocioł zasypowy szczególnie palony na naturalnym ciągu będzie miał bardzo dobre parametry na pył, bo pył bierze się z popiołu z silnego nadmuchu lub stałego wzruszania popiołu tak jak w kotłach z podajnikiem.

Paliłem kostką klasycznie od dołu przez wiele lat, zero pyłu w wymienniku a i dymu niewiele. Podajnik wysiada i to bez względu czy pali się dobrym miałem czy ekogroszkiem.

Wracając do certyfikatu,  to poza pyłem już nie jest tak różowo.

Myślę, że rozwiązaniem byłby koks. U mnie na składzie koks Dębieńsko jest po 790 zł a pewno gdyby stał się masowym opałem byłoby taniej.

Ale kto znowu po tylu latach nauczy ludzi tym palić, pewno się nie da. 

Opublikowano

Warto pamiętać, że ichPW w Zabrzu wydawało świadectwo na znak bezpieczeństwa ekologicznego m.in. takim ulepom http://www.kotlyco.pl/produkt/_prod:d13

Ten kocioł akurat nazwywał się inaczej (dokładnie to był Termo tech Stąporków UKN), ale konstrukcja identyczna.W latach jak się nie mylę 2007-2013, z niewielką przerwą m.in w Katowicach na takie kotły można było uzyskać dotację!

Ile takich bubli zostało zamontowanych, ile takich kotłów jest użytkowanych nieświadomie i zatruwa powietrze!? Gdyby już wtedy zakazano całkowice montażu takich kotłow i kotłów górnego spalania,

które jak już ktoś wspomniał mogą być obsługiwane dwojako, to dzisaj z pewnością problem byłby znacznie mniej dotkliwy, a teraz mamy histerię i moim zdaniem słusznie! Mamy XXI wiek, a dla większości czarny dym z komina to nic złego.

Dym z komina to powinna być z automatu kara i wygaszanie natychmiastwe kotła!

To odnośnie tych certyfikatów, miejmy nadzeije, że przy tych nowych rzeczwyiście nie będzie sytuacji, że co innego jest na badaniu, a co innego wychodzi w praktyce podczas normalnego użytkowania.

W dniu 16.01.2017 o 20:12, 856218 napisał(a):

I co zrobią z ludźmi którzy powiedzą że ich nie stać na podajnikowca za kilkanaście tysięcy? Tak samo było ze śmieciami a teraz widać że niektórzy wcale nie mają śmieci a zwłaszcza plastiku i nic się nie dzieje - tylko w nocy jakoś dziwnie pachnie  :)  ;)

Jak cię nie stać, to masz przyzwolenie na trucie innych? Czas z tym razm na zawsze skończyć, nie stać cię to sprzedajesz dom i wyprowadzasz się do bloku. Wiem, że to dyrastyczne,
ale nie wszyscy muszą mieszkac w domku jednorodzinnym. Zresztą często trują ludzie, których z pewnością stać, tylko jest przyzwolenie na kopcenie, nikt nie widzi w tym nic złego, co widać po domach.
Nowy budynek, a w środku kocioł na węgiel, dramat! Jak był ten największy smog jeździłem trochę po śląsku, Tarnowskie Góry, Bytom, Chorzów nie dało się oddychać, a mimo to z większości kominów czarny dym, bo w pozostałych pewnie jeszcze nie rozpalili.
Opublikowano

Ciekawy artykuł na temat nowych kasy emisji http://instalreporter.pl/ogolna/kotly-weglowe-na-5-klasa-w-teorii-i-praktyce/ Czy ogrzewanie węglem będzie jeszcze opłacalne? Już pomijająć to, że wyniki sprawności z pewnością będą wychodzi tylko jednorazowo na stanowisku badawczym...

Komin, kocioł, odpowiedni węgiel, czyszczenie by uniknąć korozji. W moim kotle coś tam się dzieje, gdy temperatura niejednokrotnie przekracza 350 stoopni. Zatsanawiam się czy sprawność wynikająca z temperatury spalin, nie powinna zostać ograniczona, a skupić się na samych parametrach jak zawartość pyłu czy tlenku węgla. Kolejna rzecz czy te parametry jest w stanie osiągnąć kocioł standardowo bez nadzoru i kombinowania, czy znowu będzie się to odbywać w trybie, "zróbmy wszystko", żeby zmieścić się w wymaganiach. Przecież chodzi głównie o czysztość spalania. Wymagajać tak niskiej temperatury spalin fudujemy sobie dodatkowe koszty i szereg problemów, które stawiają przyszłość węgla pod wielkim znakiem zapytania. Wymienniki ze stali nierdzewnej? W tej sytuacji. kupowanie kotła bez minimum 5 lat gwarancji na blachę to proszenie się o wydatki, a przecież są producenci, którzy dają gwarancję tylko na spawy...

Moim zdaniem odbiorów instalacji powinien dokonywać producent bez wyjątku i na tej podstawie wydawać dokument gwarancyjny, dopóki nie wyeliminujemy pseudo instalatorów, bo nie wyobrażam sobie montować tego kotła, bez ochrony powrotu, bez właściwiego komina i z odpowiednio dobraną mocą do zapotrzebowania. Wolę nie myśleć ile będzie kosztowąć montaż nowego kotła czy to z automatcznym podajnikiem, czy to z buforem. Gdy przy byle jakim montażu i kotłach w cenie ~6 tys, instalatorzy potrafili krzyczeć po 10-12 tys., Sami sobie zgotowaliśmy ten los :/

A tutaj taki artykuł już stary, ale warto o tym przypominać, po pierwsze, temperatura spalin nie ma, aż takiego wpływu na sprawność kotła, ma  z kolei na trwałość i jak wygląda sprawność kotła po zaledwie miesiącu eksloiatacji, oraz jak bardzo sterownik nie jest w stanie utrzymać choćby zbliżonych parametrów do tego co osiąga badacz. Fundujemy sobie drogą modernizację, a znowu zrobią nas  idiotów do wyciągania pieniędzy

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/sprawnosc-cieplna/

Badania atestacyjne kotła nowego:

moc 16,5kW; temp.spalin 152°C; sprawność 90,2%; tlen w spalinach 9,0%

Badania po okresie miesiąca eksploatacji (sterowany przez badacza):

moc 24,0kW; temp.spalin 236°C; sprawność 80,0%; tlen w spalinach 6,7%

moc 17,3kW; temp.spalin 178°C; sprawność 80,3%; tlen w spalinach 9,2%

moc 9,0kW; temp.spalin 156°C; sprawność 74,0%; tlen w spalinach 11,1%

Badania po okresie miesiąca eksploatacji (sterowany przez eCoal.pl):

moc 20,5kW; temp.spalin 206°C; sprawność 76,1%; tlen w spalinach 7,3%

moc 16,3kW; temp.spalin 177°C; sprawność 80,1%; tlen w spalinach 10,5%

moc 13,3kW; temp.spalin 167°C; sprawność 75,3%; tlen w spalinach 12,4%

moc 8,7kW; temp.spalin 154°C; sprawność 66,4%; tlen w spalinach 14,3%

moc 7,5kW; temp.spalin 137°C; sprawność 66,0%; tlen w spalinach 14,9%

Opublikowano
  W dniu 16.01.2017 o 18:38, Juzef napisał(a):

Co mnie najbardziej zastanawia w tym wszystkim: kiedy górniaki zaczną dostawać certyfikaty 5. klasy?  :ph34r:

chyba nigdy  :)

http://powietrze.malopolska.pl/pop/eksperci-ostrzegaja-przed-metoda-spalania-od-gory-w-zwyklych-kotlach/

Opublikowano

Żebyś się nie zdziwił :) Wciąż pamiętam jak w 2013-2014 IChPW nauczało, że kocioł węglowy w 5. klasie bez filtrów jest absolutnie niemożliwy.

Coś przecież te wszystkie Pleszewy muszą robić.

Opublikowano
  W dniu 17.01.2017 o 06:59, arthi napisał(a):

Jak był ten największy smog jeździłem trochę po śląsku, Tarnowskie Góry, Bytom, Chorzów nie dało się oddychać, a mimo to z większości kominów czarny dym, bo w pozostałych pewnie jeszcze nie rozpalili.

Smog na Śląsku bierze się z kopcenia i przede wszystkim z zagęszczenia budownictwa.

Tutaj stai chałupa za chałupą i kilometrami się ciągną. W pozostałej części Polski też się kopci i to ostro, ale jest w jednym skupisku kilkadziesiąt czy kilkaset domów i potem przez 20-30 km lasy i pola. To ma się to gdzie rozmyć.

Opublikowano

W wątku o Defro DS jeden z kolegów podał linka do niemieckiej strony z tym a właściwie nowym kotłem tej firmy http://www.defro-heizungen.de/defro-ds-ii-25-festbrennstoffkessel/. O ile dobrze przeczytałem ma on już 5 klasę. Tak sobie pomyślałem, że bogate firmy kotlarskie bez problemu sobie poradzą z uzyskaniem odpowiednich kwitów na swoje kotły... Czy jakość powietrza się w związku z tym poprawi ? Coś zaczynam powątpiewać...

Opublikowano

Tak na pierwszy rzut oka to doszły trzy szamotowe półeczki zamocowane " na mijankę " w pionowym kanale i zawirowywacz w poziomym . Szkoda że Defro nie robi ds-a z mniejszymi mocami :( . Cena tego na niemieckiej stronie to na nasze prawie 8000 zł , sporo jak na zasypowca :(

Opublikowano

Doszedł jeszcze "kompiuter" i wentylator wyciągowy oraz bodajże wyczystka boczna z wizjerem ale te otatnie to tylko domysły. Ale posta napisałem głównie z myślą, że "duży może więcej", szczególnie jeśli chodzi o zdobywanie odpowiednich certyfikatów.

Opublikowano
  W dniu 18.01.2017 o 19:02, SONY23 napisał(a):

W wątku o Defro DS jeden z kolegów podał linka do niemieckiej strony z tym a właściwie nowym kotłem tej firmy http://www.defro-heizungen.de/defro-ds-ii-25-festbrennstoffkessel/. O ile dobrze przeczytałem ma on już 5 klasę. 

Kocioł Defro DS nie ma klasy 5, on w Niemczech spełnia wymagania ichniejszej normy czystości na poziomie podstawowym wg tego rozporządzenia - "Pierwsze rozporządzenie wykonawcze do Ustawy o Kontroli Zanieczyszczeń Federalnej (rozporządzenie w sprawie małych i średnich instalacji spalania - 1. BImSchV)"

https://www.gemashop.de/Heizung/Festbrennstoffkessel/DEFRO-DS-Festbrennstoffkessel.html

Kocioł na paliwo stałe musi mieć poziom emisji pyłów do 90mg/m3 a tlenku węgla nie więcej niż 1000mg/m3

Czyli w porównaniu do Normy PN-EN 303-5 :2012, to w pyle to wartości pomiędzy klasą 3-4 ( kl3 -150 , kl4 -75) . a w tlenku węgla pomiędzy klasą 4 i 5 ( kl4 - 1200 , kl 5- 700)

Całe przepisy są tą tu https://www.gesetze-im-internet.de/bimschv_1_2010/BJNR003800010.html

Natomiast ciekawą sprawą jest to , że przepisy obejmują urządzenia grzewcze od 4kW wzwyż. , więc co robi Defro?

Wprowadza na rynek niemiecki "zabawkę" 3,9kW , wykonaną w klasie 3, lecz nie podlegającą żadnym normom lokalnym

http://www.defro-heizungen.de/defro-optima-komfort-plus-3-9-festbrennstoffkessel/

Opublikowano

Nie twierdzę, że nie masz racji ale dlaczego w tabelce na dole strony w drugiej poziomej kolumnie stoi "Emissionsklasse

EN 303-5 - 5". Zauważ, że dotyczy to nowego modelu Defro DS 2 o mocy 25 KW. Stary model z tego co pamiętam miał klasę 3. A jeszcze jedno co mi się rzuciło w oczy ze zmian, to wlot PP w dolnych drzwiczkach powędrował nad ruszt.

Opublikowano

Ja pisałem o nowym bo stary nie miał w przekroju szamotowych półek i zawirowywaczy ale już nie wiem czy te 1800 euro to u nich za stary czy nowy model?

Opublikowano

O matko ! To ile w takim razie za nowy ?

Opublikowano

To dobrze że cena unijna jest dla tych którzy mają unijne zarobki - plus dla Defro :)

Opublikowano

Bo w naszym kraju od niedawna wszystko jest lepsze , ludziom żyje się lepiej i dębina bardziej kaloryczna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.