Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzanie Się Układu Otwartego W Instalacji Z Wymiennikiem Ciepła

Jarii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przypuszczam, że temat był już poruszany ale nie mogę znaleźć odpowiedzi która by mi pomogła.

Mam w domu (pow ok 180mkw) ogrzewanie w dwóch obiegach na dwóch sterownikach temperaturowych (parter i piętro) oraz podłogówka w łazienkach oraz cwu. To wszystko w zamkniętej instalacji i każdy obieg sterowany osobną pompką. Po drugiej stronie wymiennika ciepła kocioł heiztechnik Q pellet duo 25kw. i instalacja otwarta ze zbiornikiem wzbiorczym w kotłowni. Z tą otwartą instalacją mam od jakiegoś czasu problem. Przez pierwsze 2 sezony grzewcze nie było żadnych problemów wszystko super hulało teraz natomiast kocioł zapowietrza się. gdy Kocioł pracuje w automacie ustawiona temp srednia 60stC. Gdy kocioł nagrzeje sie do ok 70 st instalacja się zapowietrza, słychać chlupanie i powietrze w pompce, która nie odbiera ciepła z kotła i nie podaje na wymiennik. Wodę do instalacji dolewam i odpowietrzam pompkę kilka razy dziennie. Odkamieniałem  wymiennik ciepła, ale to nie pomogło.

Proszę o pomoc co może być problemem czy możliwe jest ze zbiornik wzbiorczy jest za nisko, czy powinienem zainstalować jakieś automatyczne odpowietrzniki w instalacji otwartej. Proszę pomóżcie!!

Załączam zdjęcia i uproszczony schemat by zrozumieć post-71567-0-81416500-1483947744_thumb.png 

post-71567-0-44933100-1483948066_thumb.jpg

post-71567-0-48569600-1483948156_thumb.jpg

post-71567-0-26351700-1483948222_thumb.jpg

Opublikowano

Kocioł ustawiony na 60 stC + / - 10 wiec odpala sie przy 50 a odstawia przy 70

Opublikowano

Brakuje odpowietrznika automatycznego za pompą na obiegu pierwotnym. Winien być bezpośrednio nad wymiennikiem.

Zbiornik CWU powinien być wpięty bezpośrednio do kotła a nie za wymiennikiem.

Opublikowano

Czyli CWU wpięty w instalacje otwartą? 

Też mi się wydalało, że tak byłoby bardziej efektowne (ekonomiczne) często zdarza się, że kocioł pracuje tylko żeby zagrzać wodę w zbiorniku. Czy mogę prosić o jakiś uproszczony schemat? czy potrzebny byłby zawór 3d lub 4d? potrzebuje jakiś dokładnych info żeby przekonać mojego instalatora który twierdzi ze wszystko jest ok, a nie jest bo spędzam w kotłowni za dużo czasu, która miała działać w automacie.

Opublikowano

Uważacie, że odpowietrznik automatyczny powinien być pomiędzy pompką a wymiennikiem ciepła?? Czy odpowietrznik może zaciągać powietrze??

Opublikowano

Schemat poniżej, tylko wtedy za pompami wymiennika i CW trzeba zawory zwrotne.

Ponadto przyjrzałbym się pompie przed wymiennikiem - 2 sezony dla skośnookiej może być za dużo.

post-18578-0-26933200-1483951387_thumb.png

Opublikowano

Dzięki za schemat czyli tylko przelutowanie pompki i powrotu bez zaworów 3d lub 4d? Sorki za takie pytania, nie jestem specjalistą z hydrauliki (jak już pewnie zauważyliście).

Odpowietrznik wpięty gdzieś tutaj??

post-71567-0-02660300-1483951711_thumb.jpg

Opublikowano

Wcale się nie upieram, im prościej tym lepiej.

A wracając do zapowietrzania czy odpowietrznik automatyczny pomiędzy pompa a wymiennikiem rozwiąże problem?

Opublikowano

3-D za wymiennikiem to czasem śliska sprawa- jak nie potrzeba to dobrze

Odpowietrznik jest przydatny, ale może nie rozwiązać tego problemu

Spróbuj podmienić pompę np z CW

Opublikowano

A może znacie jakiegoś dobrego instalatora z Koszalina / Słupska który mógłby mi pomóc??

Opublikowano

Ad zawór 3D + siłownik za wymiennikiem: w moim przypadku bardzo się przydał (precyzja sterowania, jest też możliwość wykorzystania pogodówki); samymi biegami pomp nie byłem w stanie uzyskać oczekiwanych temp.; w zasadzie to wszyscy posiadacze mieszacza za wymiennikiem chwalą sobie to rozwiązanie.

Ad zasobnik cwu to już pisali koledzy, żeby przepiąć na układ otwarty - sterownik umożliwia pracę w trybie lato, więc wystarczy praca tylko jednej pompy ładującej cwu (chyba, że w sterowniku będziesz miał opcję "wymiennik ciepła" na TAK to pompa kotła będzie chodziła non stop - u mnie takiej potrzeby nie ma).

Co do zapowietrzania to masz kocioł z rusztem wodnym i może to jest przyczyna (co potwierdza fakt, że przy 60C jest ok) - próbowałeś zmieniać bieg pompy?

Opublikowano

A nie słychać czasem gotowania wody w piecu? Mam taki u ojca i czasem przy za mocnej złych nastawach (za duża moc) to woda się gotuje w tych rusztach, mimo to że ogólna temperatura na piecu nie przekroczyła 60 stopni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.