jabcok007 Opublikowano 25 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Witam Chciałbym zapytać się was jaki był by choć przypuszczalny, orientacyjny koszt instalacji tzn. mam przyłącze gazowe w odległości około 40-50 m przed domem, przed moją działką. Ile wyniosło by podłączenie się do tego przyłącza przeciągnięcie gazu do domu wpięcie tego wszystkiego do istniejącej instalacji, koszt pieca, sterownika i innych potrzebnych rzeczy.Chodzi mi o takie przypuszczalne koszta takie wiecie do domowej rozmowy na temat czy warto bawić się w gaz czy wymieniać stary piec na eko groszek na nowszy z nowym sterownikiem, nowymi pompami tip itd. Z góry dzięki za odp :D .
sambor Opublikowano 25 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Z projektem linii ,samym wykonaniem , obsługą geodezyjną, kotłem, kominem ( wkład) to ok 20 tys.
automatyk Opublikowano 25 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 25 Grudnia 2016 powiem uszczypliwie ale prawie tyle co pompa ciepła
jabcok007 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor #4 Opublikowano 25 Grudnia 2016 no to fakt ...nie mało, powiem szczerze że jestem w szoku że aż tyle
automatyk Opublikowano 25 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 25 Grudnia 2016 no takie śa koszta projekty pierdoły instalacja i kocioł pozwolenie na budowę odbiory to wszytko kosztuje a gaz tez nie jest tani wiec jesli chcesz zamienić słowo na temat pompy ciepła to opisz coś wiecej o domku gdzie to jest jaki jak zaizolowany ile osób
Gość mak Opublikowano 26 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Akurat nie potrzebne jest pozwolenie tylko zgłoszenie.To co w okolicach Warszawy u Sambora będzie kosztować 20 tyś 100km od Warszawy będzie kosztować tylko 10 tyś . No nie da się podać precyzyjnie kosztów nie są jednakowe w całym kraju.
sambor Opublikowano 26 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Ale koszty kotła i komina są bardzo podobne, a robocizna potrafi być większa i to już praktycznie 10 -12tys. Jak będzie robił tylko dla siebie: Projekt z mapą ZUG - 2, geodeta - 0,5, wykonanie z materiałem ok 3 , inspektor - 1 I pytanie z czego tu obniżysz? Dodasz adaptację instalacji CO - poprawki, płukanie grzejników i masz całkiem sporą kwotę
automatyk Opublikowano 26 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Akurat nie potrzebne jest pozwolenie tylko zgłoszenie.To co w okolicach Warszawy u Sambora będzie kosztować 20 tyś 100km od Warszawy będzie kosztować tylko 10 tyś . No nie da się podać precyzyjnie kosztów nie są jednakowe w całym kraju. do instalacji gazowej masz projekt i pozwolenie na budowe tej instalacji nastepnie instalacja obrór protokoły i tak dalej
sambor Opublikowano 26 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Temat pozwolenie/ zgłoszenie na budowę inst gazowych w domu jednorodzinnym jest omówiony np tu: https://poradnikprojektanta.pl/instalacje-gazowe-na-zgloszenie/ I nie jest to jednoznaczne.
Gość mak Opublikowano 27 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Raczej chodziło mi o koszty robocizny bo zakup materiałów to różnice do 10-15% i może to dziwne ale w firmach warszawskich można kupić taniej. To że projekt jest wymagany bezwzględnie to "oczywista oczywistość"tak jak i protokoły odbioru czy opinia kominiarza, pozostałe jest tak jak opisał to autor pod artykułem z linku
automatyk Opublikowano 27 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 27 Grudnia 2016 pozbieraj sobie oferty na wykonanie plus kotłownia i odezwij sie co wyszło Ja doradzam jedną rzecz daj sobie spokój z gazem bo prad juz masz to zamontuj pompę
Logan Opublikowano 27 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Ok. 2000zł skrzynka z licznikiem i wpięcie do sieci. 3200zł, 30m od skrzynki do domu i instalacja wewnątrz budynku z dwoma punktami. Tyle mnie kosztowało samo podpięcie gazu do budynku. Ceny z 2014r. Reszta to już wybór osobisty. Możesz kupić kocioł za 10 tyś i za 5tyś, możesz kupić sterownik za 1000 i za 300, itd.
dobroslaw0 Opublikowano 29 Grudnia 2016 #13 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Pod pompę ciepła niestety musisz przygotowany dom, przy starszym budynku bez termomodernizacji i odpowiedniej instalacji po prostu będziesz marzł bo pompa nie wygrzeje za niski parametr. Gaz jest wiadomo wygodny odchodzi ci palenie i czyszczenie, sama wymiana pieca to koszt koło 10-12k reszta koszt przyłącza gazowego, jeśli nie masz gotówki pomyśl może o wymianie na peleciaka z dodatkowymi rusztami na drewno jako alternatywe, zawsze to czyściej niż groszek.
Szczypiorr Opublikowano 3 Stycznia 2017 #14 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Przecież można nie liczyć komina systemowego czy murowanego z wkładem tylko wylot przez ścianę i już jest mniejszy koszt. Sam mam komin pod paliwo stałe i nie chce go niszczyć z racji tego że mam za nisko trójnik dla kondesata to będzie przez ścianę. Jeżeli nie będzie możliwości podłączenia gazu będzie Eko groszek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.