Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cztery Rozdzielacze Do Jednego Zestawu Pompowego Z Mieszaczem

Tomekszczecin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kolega ma dom i planujemy razem zrobić instalację co. Tylko ogrzewanie podłogowe, żadnych grzejników.

W centralnym punkcie domu jest hol (30m2) ze schodami na górę, na dole wokół tego holu jest 8 pomieszczeń, otwarta kuchnia, salon itp, na górze 10 pomieszczeń, pokoje, łazienki.

Dom ma 320 metrów kwadratowych, na dole 170, na górze 150. Większość instalatorów proponuje układ na dwóch zestawach pompowych z mieszaczami, jeden na parter, drugi na piętro, umieszczonymi w kotłowni za sprzęgłem hydraulicznym.

Czy w przypadku gdy praktycznie temperatura wszędzie będzie podobna, jest możliwość "zrobienia" tego na jednym zestawie pompowym z jednym układem mieszającym. Czy można zrobić tak, że za pompą rozdzielić zasilanie i puścić równolegle nitki dla każdego rozdzielacza (myślę że muszą być co najmniej 4). Czy jakaś normalna pompa to pociągnie i jakie powinny byś średnice rur (pex).

Dziękuję wszystkim za opinie i życzę Wesołych Świąt.

Opublikowano

Jestem za rozwiązaniem dwóch stref grzewczych z własnymi zestawami mieszającymi i zdecydowanie sprzęgło. To naprawdę ułatwi sterowanie. Jeśli będzie jedna pompa, to będzie musiała być spora i jej koszt będzie pewnie porównywalny do dwóch mniejszych.

Rury pex dla pętli to 16 jeśli nie przekroczysz długości max 100m, a najlepiej trzymać się 90. Do rozdzielaczy w pexa bym się nie pakował chyba, że systemowy Tece Flex 32 prasowany osiowo. Tak naprawdę za mało danych by coś konkretnie doradzać. Lepiej przesadzić ze średnicą, niż nie doszacować. Bezpiecznie będzie miedź 28 do każdego z dwóch rozdzielaczy na kondygnację (ewentualnie PP 32).

Opublikowano

Zamiast napisać wszystko  Ty wolisz zagadki. Napisz ile łącznie pętli podłogówki,jakie przepływy planujesz w podłogówce,  ma być jakaś pompa ale jaka, jakieś sprzęgło ale jakie , jakie źródło ciepło......, napisz coś o średnicach rurociągów.........? Jak zamierzasz rozwiązać sterowanie ........? A najlepiej narysuj schemat

Opublikowano

tak na jednym spokojie wystarczy pompa do tego 25/60 jesli petle nie przekraczaja 150mb lub jesli petli jest ponad 30 to pompa 32/60 i po problemie

utrzymuje jednak że od kazdeg rodzielacza do kotłowni schodzi przynajmnie 25mm PP fazer lub 32 pex

Opublikowano

Dzięki za wskazówki. Parter 16 pętli, piętro 15 po ok 100mb. (Rura PEX16)

Po dwa rozdzielacze na piętro i parter ze względu na odległości, przy jednym same rury dobiegowe musiały by mieć czasami po 15 metrów w jedną stronę.

Myślimy nad kotłem ecoTec VC306/5-5 z zasobnikiem VIH R 200/6M (Pakiet systemowy nr 1 z cennika Vaillant), do tego sprzęgło WH40, regulator Multimatic 700. Ewentualnie jeżeli miałby być to jeden obieg grzewczy to w rachubę wchodzi też regulator eRELAX.

W cenniku jest też zestaw pompowy z mieszaczem i pompą wysokiej wydajności 1", tylko ciekawe jakie parametry ma ta pompa.

Co do przepływów to nie wiem dokładnie jak to wyliczyć, zakładam 1-1.5l/min

Opublikowano

Myślałeś o zleceniu wykonania projektu? W rachunku ogólnym to będą promile kosztów, a wykonawstwo może być twoje. Być może taką usługę oferuje producent kotła, warto zapytać.

Opublikowano

Tak duża podłogówka przez porady forum to nie wyjdzie.

Na pewno powinny być dwa zestawy pompowo-mieszające + sprzęgło.

Rury zasilające warto policzyć , a nie dobierać na "pałę" .

Opublikowano

Trochę mnie zniechęciliście do tematu, ale przecież są na pewno tu ludzie którzy mieli do czynienia z takim układem. Zakładając że będą 4 rozdzielacze po 7-8 obwodów (100mb), rury zasilające te rozdzielacze pex32, kluczowym będzie chyba tylko dobór pompy. Pan automatyk napisał, że "pompa 32/60 i po problemie".

Może nie taki wilk straszny jak do malują.

Idea jednego układu mieszającego wzięła się z otwartego charakteru wnętrza domu, tak jak pisałem - temperatury w całym domu będą podobne. Przecież jak by była np hala 350 metrów to też byśmy zastosowali jeden układ mieszający.

Opublikowano

Dzięki za wskazówki. Parter 16 pętli, piętro 15 po ok 100mb. (Rura PEX16)

Po dwa rozdzielacze na piętro i parter ze względu na odległości, przy jednym same rury dobiegowe musiały by mieć czasami po 15 metrów w jedną stronę.

Myślimy nad kotłem ecoTec VC306/5-5 z zasobnikiem VIH R 200/6M (Pakiet systemowy nr 1 z cennika Vaillant), do tego sprzęgło WH40, regulator Multimatic 700. Ewentualnie jeżeli miałby być to jeden obieg grzewczy to w rachubę wchodzi też regulator eRELAX.

W cenniku jest też zestaw pompowy z mieszaczem i pompą wysokiej wydajności 1", tylko ciekawe jakie parametry ma ta pompa.

Co do przepływów to nie wiem dokładnie jak to wyliczyć, zakładam 1-1.5l/min

tak jak pisałem jedna pompa  ,dla przykłądu powiem że 25/60 to około 400m2 podłogówki przy przepływach do 2l na petle pompa 32/60 550m2 przy takich samych przepływach ,nie wiem co maja za pompę o duzych przepływach ale to co napisałem to Tobie wystarczy

Opublikowano

tak jak pisałem jedna pompa  ,dla przykłądu powiem że 25/60 to około 400m2 podłogówki przy przepływach do 2l na petle

Oj automatyk, coś u ciebie na bakier z matematyką i praktyką widzę też. 

Dla przykładu - 400m2 to ok 40 pętli po 10m2 każda - czyli przy 2l/min potrzebują 80l/min

Na godzinę 80 x 60 = 4800l/h

Wg katalogu grundfossa Alpha2 25/60  lub 3 mają teoretyczną wydajność rzędu 3m3/h ,

a ty potrzebowałbyś 4800l/h

Pompy innych producentów  tej mocy i o tym podnoszeniu mają podobnie -wystarczy sprawdzić katalogi z charakterystykami pracy pompy.

Z resztą wystarczy przejrzeć zalecenia Grundfossa i tam mamy coś takiego - rys poniżej w czerwonej ramce.

PS

Pompa 25 (32)/80 także nie wyrobi, nie ma nawet 4m3/h

post-18578-0-34569400-1482591967_thumb.jpg

Opublikowano

nie chce sie przepychac bo to nie dzien na to ale 400m2 to max 30 pętli

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.