RadzioRadman Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #76 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Witam ! mam problem z temperaturą spalin u mnie jest ona za niska ok 60-90 stopni, mam ustawiony piec na 46 stopni , piec chodzi w automacie z ustawioną mocą na 50 procent żeby tak szybko mi nie dochodził w stan podtrzymania, jak miałem ustawioną moc na 80 % to spaliny dochodziły do 150 stopni ,lecz piec szybko osiągał temperaturę i wchodził w stan podtrzymania i znowu spaliny spadały na 60 stopni i tak w kółko , teraz jak mam moc na 50 procent to piec chodzi dłużej zanim wejdzie w podtrzymanie ale temp spalin to max 60 stopni , co radzicie ?
lechumb Opublikowano 7 Grudnia 2017 #77 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Kolego Radzio twój piec nie pociagnie dlugo przy tak niskiej temp zadanej. Czytałaś instrukcje swojego kotla? Jest tam napisane że piec musi pracowac w przedziale tem 60-80 stopni. Do regulacji temp na ogrzewanie sa zawory 3d i 4d. Piec ma chodzic ze stała temp zalecana przez producenta jeśli chcesz żeby troche u ciebie pobyl i zebys miał gwarancje. Przy takiej temp zadanej to wcale sie nie dziwie ze masz taka temp spalin. A jak z ta temp powrotu teraz u ciebie?
ameno25 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #78 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Kolego jak chcesz rzetelnej pomocy w ustawieniu kotła i instalacji to musisz: Opisać budynek - kiedy budowany , jak docieplony , okna itp Opisać instalacje , ilośc grzejników , ilośc OP , grzejniki czy są termostaty , podłogówka rodzielacz ( co obniża temp czynnika na OP) , a moze RTL Zdjęcia kotłowni , CZym realizowana jest ochrona powrotu , zawór 4d , pompa meszająca , pompa CWU Jaki kocioł Jaki sterownik Nawet najlepszy kocioł i sterownik nie da rady jesli masz skopsana instalacje lub zle wyregulowana
krisgie Opublikowano 7 Grudnia 2017 #79 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Witam ! mam problem z temperaturą spalin u mnie jest ona za niska ok 60-90 stopni, mam ustawiony piec na 46 stopni , piec chodzi w automacie z ustawioną mocą na 50 procent żeby tak szybko mi nie dochodził w stan podtrzymania, jak miałem ustawioną moc na 80 % to spaliny dochodziły do 150 stopni ,lecz piec szybko osiągał temperaturę i wchodził w stan podtrzymania i znowu spaliny spadały na 60 stopni i tak w kółko , teraz jak mam moc na 50 procent to piec chodzi dłużej zanim wejdzie w podtrzymanie ale temp spalin to max 60 stopni , co radzicie ? A komin masz systemowy czy murowany? Przy murowanym przydało by się coś zrobić z tymi spalinami. Co do temperatur to koledzy dobrze radzą, przydała by się jakaś regulacja by na kotle utrzymywać rozsądne zasilanie/powrót. Co do samego sterownika, na jakiej wersji softu jedziesz i jaką masz ustawioną minimalną moc PID? Jeśli ustawisz za niską moc min (obserwacja u siebie) to zanim temperatura zacznie rosnąć to zdąży już parę stopni spaść i kocioł musi mocniej popracować i mocniej przebija więc dłużej leży. Spróbuj mu zwiększyć moc min np na 30% i poobserwuj, może coś pomoże. W starym sofcie z 2015r była możliwość ustawienia PID Standard na Moc Minimalna/Średnia/Wysoka, może u Ciebie by się sprawdziła by kocioł pracował ciągle bez odstawiania, wtedy i spaliny byłyby ciągle w ruchu. Ale to zależy jakie masz sterowanie instalacją bo w starym sofcie parę rzeczy nie ma (np obsługa pompy wymiennika płytowego, praca mieszacza jest nie najlepsza i parę innych rzeczy) ale może tego nie potrzebujesz. Jak chcesz spróbować to podaj email na PW to prześlę.
RadzioRadman Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #80 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Witam Krisgie , aktualnie jadę na najnowszej wersji oprogramowania i mam PID turbo, komin mam nowy systemowy, temperatura powrotu 35 stopni , zasilanie mam 46 ponieważ nie grzeje CWU i uważałem że wystarczy. Moc minimalną mam ustawioną na 15 % a maksymalną na 50 % żeby za wysoko nie podchodził . Dom nowy 150m z piwnicą 270 (ale tam na razie nie grzeje) ocieplony 15 cm grafit dach 25 cm pianką PUR, okna 6 komorowe 3 szyby , grzejniki z zaworami termostatycznymi czasowymi i podłogówka 80 m 2. Zawór 4d. Wydaje mi się ze nie mam takiego dużego zapotrzebowania na ciepło i szybko rośnie do zadanej
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2017 #81 Opublikowano 8 Grudnia 2017 To, że temp na kotle jest rzędu 46C to wyjaśnia wszystko i nie ma o o czym więcej pisać. Po prostu z pustego to i Salomon nie naleje W takim przypadku nie można mówić o temp spalin ani o temp powrotu
ameno25 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #82 Opublikowano 8 Grudnia 2017 I oto doskonały przykład ludzi którzy myśla ze w kotle podajnik-owym niższa temp kotła równa sie niższe spalanie , Ludzie po to mamy mieszacze do obnizenia temp na instalacje , po to są termosaty na grzejnikach zeby nimi regulować odbiór mocy z kotła , a sam kocioł powinnien pracować na wysokich temp co zapewnia poprawny proces spalania i czesto korzysci z tego jakie idą to , czystość kotła , mniejsze spalanie , zywotność kotła Ile mamy strat jak kocioł ma te 20* wiecej , przeciez jest izolowany a w kotłowni nie mamy -20 *, co najwyzej temp spalin wyzsza , ale to tez dobrze dla komina , bo i te systemowe kwasówki od niskich spalin szlag trafia
RadzioRadman Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #83 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Przy ustawieniu temperatury zadanej na 50 stopni i mocy 60 % , temperatura spalina dobija do 110 stopni kocioł wchodzi szybko w podtrzymanie osiąga 54 stopnie i spaliny spadają do 60 stopni, nasuwa się myśl czy nie mam za mocnego ciągu kominowego tylko jak to sprawdzić
RadzioRadman Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #84 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Do ameno nie napisałem że nisko trzymam temp zadaną bo chce zaoszczędzić tylko napisałem że trzymam nisko bo nie grzeje CWU
RadzioRadman Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #85 Opublikowano 8 Grudnia 2017 To jak jest optymalna temperatura zadana ??
krisgie Opublikowano 8 Grudnia 2017 #86 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Jak masz PID Turbo to nie masz najnowszego softu, w najnowszym jest tylko PID (On/Off). Jeśli w czasie pracy spaliny są na rozsądnym poziomie to musisz dążyć by kocioł pracował cały czas bo jeśli się odstawi a masz duży ciąg kominowy to kopiec się zapadnie. Jak kopiec będzie zapadniety a kocioł startuje od 15% to musi wejść na wyższe obroty by podnieść temperaturę a jak za dużo towaru dołoży to się odstawi i zabawa od początku ;) . Jeśli w tych temperaturach zużywasz np 15kg o kaloryczności 28Mj to średnio kocioł pracuje na ok 4.8kW. Dla palnika 17kW to niecałe 30%. W związku z tym ja bym ustawił jednak moc minimalną 30% albo coś koło tego tym bardziej że palenie na 15% to marna sprawność. Nie powinien już tak wysoko przebijać i krócej będzie w podtrzymaniu. Możesz też skorygować paliwo na minus (5-15% - kwestia obserwacji) żeby nie przeładował i dłużej pracował. Jeśli wypala kopiec w podtrzymaniu to możesz dać korektę cz. żaru na plus, wtedy nawet startując z 15% powinien łagodniej wchodzić na wyższe obroty. Jednak praca kotła zależy od pracy instalacji więc PID-a trzeba trochę skorygować jak na domyślnych nie działa jak trzeba. Ale może być też tak że nie uda się dobrze dopasować PID-a do swojej instalacji. Co do temperatury zadanej/powrotu to jak masz termostaty i 4D na podłogę to podniósłbym tą zadaną do 60C. U mnie przy zadanej 60C mam 57C na powrocie i mógłbym zejść z zadaną do 55 i niżej tylko po co, nie widzę powodu.
krisgie Opublikowano 8 Grudnia 2017 #87 Opublikowano 8 Grudnia 2017 To jak jest optymalna temperatura zadana ?? Taka by zapewnić: - komfort cieplny w domu - odpowiednią CWU - odpowiedni powrót - odpowiednie spaliny :D
RadzioRadman Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #88 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Wykres pracy mojego kotła , ta żółta linia to spaliny przy mocy kotła 80 %, moje pytanie czy dobrze jest że tak spada rośnie , wiem że lepiej byłoby jakby szło równo ale z dwojga złego
RadzioRadman Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #89 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Podjechałem kotłem na 60 stopni temp zadana , kocioł osiąga w to temp wchodzi w podtrzymanie i temp spalin spada na 55 stopni
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2017 #90 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Na podtrzymaniu temp spalin spada Ale to nie jest istotne
RadzioRadman Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #91 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Jak masz PID Turbo to nie masz najnowszego softu, w najnowszym jest tylko PID (On/Off). Jeśli w czasie pracy spaliny są na rozsądnym poziomie to musisz dążyć by kocioł pracował cały czas bo jeśli się odstawi a masz duży ciąg kominowy to kopiec się zapadnie. Jak kopiec będzie zapadniety a kocioł startuje od 15% to musi wejść na wyższe obroty by podnieść temperaturę a jak za dużo towaru dołoży to się odstawi i zabawa od początku ;) . Jeśli w tych temperaturach zużywasz np 15kg o kaloryczności 28Mj to średnio kocioł pracuje na ok 4.8kW. Dla palnika 17kW to niecałe 30%. W związku z tym ja bym ustawił jednak moc minimalną 30% albo coś koło tego tym bardziej że palenie na 15% to marna sprawność. Nie powinien już tak wysoko przebijać i krócej będzie w podtrzymaniu. Możesz też skorygować paliwo na minus (5-15% - kwestia obserwacji) żeby nie przeładował i dłużej pracował. Jeśli wypala kopiec w podtrzymaniu to możesz dać korektę cz. żaru na plus, wtedy nawet startując z 15% powinien łagodniej wchodzić na wyższe obroty. Jednak praca kotła zależy od pracy instalacji więc PID-a trzeba trochę skorygować jak na domyślnych nie działa jak trzeba. Ale może być też tak że nie uda się dobrze dopasować PID-a do swojej instalacji. Co do temperatury zadanej/powrotu to jak masz termostaty i 4D na podłogę to podniósłbym tą zadaną do 60C. U mnie przy zadanej 60C mam 57C na powrocie i mógłbym zejść z zadaną do 55 i niżej tylko po co, nie widzę powodu. zrobiłem tak jak napisałeś ustawiłem moc minimalną 30 % , temp zasilania 55 , moc max 60 % , pracuje tak samo dużo spada szybko wchodzi w podtrzymanie spaliny spadną ale teraz już do 60 stopni, dziś chce przejść z pidu turbo na standard , zobaczę jak piec będzie pracował, myślę że na razie moje zapotrzebowanie na ciepło jest małe a turbo działa za dynamicznie . A powiedz mi jest jest już coś nowszego od mojego softu i jak działa?
RadzioRadman Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #92 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Na podtrzymaniu temp spalin spada Ale to nie jest istotne dlaczego nie istotne
krisgie Opublikowano 8 Grudnia 2017 #93 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Podjechałem kotłem na 60 stopni temp zadana , kocioł osiąga w to temp wchodzi w podtrzymanie i temp spalin spada na 55 stopni Na podtrzymaniu to trudno mówić o spalinach bo dmuchawa nie działa, jest to tylko odczyt temperatury w okolicy czujnika :).
krisgie Opublikowano 8 Grudnia 2017 #94 Opublikowano 8 Grudnia 2017 zrobiłem tak jak napisałeś ustawiłem moc minimalną 30 % , temp zasilania 55 , moc max 60 % , pracuje tak samo dużo spada szybko wchodzi w podtrzymanie spaliny spadną ale teraz już do 60 stopni, dziś chce przejść z pidu turbo na standard , zobaczę jak piec będzie pracował, myślę że na razie moje zapotrzebowanie na ciepło jest małe a turbo działa za dynamicznie . A powiedz mi jest jest już coś nowszego od mojego softu i jak działa? Poczekaj parę godzin niech się ustabilizuje na palniku. Jeśli nic nie da to spróbuj skorygować paliwo w dół. BTW. Jeszcze rok temu - przed ociepleniem - nie mogłeś dogrzać domu :).
lechumb Opublikowano 8 Grudnia 2017 #95 Opublikowano 8 Grudnia 2017 RadzioRadman poczytaj instrukcje kotła tam jest napisane w jakiej temp min musi pracowac kocioł, a to ze wchodzi w podtrzymanie to znak ze zbyt mocne ma nastawy i trzeba korygować w dół. To, że temp spalin spada w podtrzymaniu to normalne.
piotr16 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #96 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Nie wiem jak u was jest zaprogramowany sterownik dla pracy w PIDzie ale ja posiadam sterownik PLUM ecomax i tam praca w PID nazywa się FUZY LOGIC a zaprogramowane parametry pracy kotła właśnie w tym trybie są takie że minimalna moc kotła to 30% mocy nominalnej przy ustawieniach MOC KOTŁA W TRYBIE FL 0% więc może i w waszych sterownikach też tak jest a podnosząc w PIDzie tą moc automatycznie zwiększacie jeszcze minimalną moc kotła a co za tym idzie kocioł szybciej dochodzi do zadanej i częściej wchodzi w nadzór . Zauważyłem też zależność pomiędzy ustawieniem histerezy wejścia w nadzór a ustawioną histerezą kotła oraz minimalna temp. kotła tzn. na moim przykładzie histereza wejścia w nadzór 50 histereza kotła 20 a temp. zadana kotła 580 temp. min kotła 550 kocioł pracuje stabilnie praktycznie na samej mocy minimalnej rzadko wchodząc w nadzór (60H pracy min. i 12H nadzór), poprzednio przy histerezie przejścia w nadzór 20, histereza kotła 20 min temp kotła 500 praca kotła bardziej chaotyczna , więcej z wyższymi mocami do 80%nominalnej , częstsze i dłuższe nadzory , nie idealny popiół i kopczyk oraz większe zużycie węgla .
krisgie Opublikowano 8 Grudnia 2017 #97 Opublikowano 8 Grudnia 2017 zrobiłem tak jak napisałeś ustawiłem moc minimalną 30 % , temp zasilania 55 , moc max 60 % , pracuje tak samo dużo spada szybko wchodzi w podtrzymanie spaliny spadną ale teraz już do 60 stopni, dziś chce przejść z pidu turbo na standard , zobaczę jak piec będzie pracował, myślę że na razie moje zapotrzebowanie na ciepło jest małe a turbo działa za dynamicznie . A powiedz mi jest jest już coś nowszego od mojego softu i jak działa? Napisz której wersji softu używasz i jak Ci działa ten PID Standard, wrzuć jakieś wykresy. Czy mocno przebija, czy moduluje mocą itp.. Jak będzie OK to nie wgrywaj najnowszej wersji (17.10.2017) bo w niej już nie ma Standard tylko PID który działa jak Turbo.
RadzioRadman Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor #98 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Aktualnie mam PID standard , i problem nie znika temp zadana 55 stopni , pid działa ociężale temp zadana spada do 45 i zaczyna działać po czym długo piec idzie i przeciągnie do 58 stopni , a temp spalin podczas tej pracy to max 80 stopni. Nie wiem dokładnie jaka to wersja ale pisze sas gro z czerwca 2016 , jest pid turbo i pid standard.
RadzioRadman Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor #99 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Poczekaj parę godzin niech się ustabilizuje na palniku. Jeśli nic nie da to spróbuj skorygować paliwo w dół. BTW. Jeszcze rok temu - przed ociepleniem - nie mogłeś dogrzać domu :). Tak rok temu bez kompletnego ocieplenia piec szedł strasznie ( z dzisiejszego punktu widzenia wiem że za dużo grzebałem w ustawieniach) dziś przy ociepleniu i zamieszkaniu okazuje się ze 17 to jeszcze chyba dużo za duzo
RadzioRadman Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor #100 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Dzwoniłem do serwisu zapytać o temp spalin, powiedziano mi żeby się za bardzo nie przejmować temp spalin ponieważ nie mam za dużego odbioru ciepła i piec nie działa na takiej mocy przy której spaliny są 140 stopni, pan zalecił sprawdzać tył kotła czy wszystko jest suche i czy ścianki nie są mokre bo to oznaka słabego ciągu i kiszenia się powietrza. Ja przeglądam co jakiś czas i czyszcze i jest tam suchutko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.