Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja W Budynku Przemysłowym

maciekdiy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam budynek przemysłowy o powierzchni 300mkw i wysokości pomieszczeń 3,5m plus poddasze 250mkw i 1,3 do 2,2m wysokości. Szukam prostego sposobu na ogrzanie go.

Problem pierwszy to w jaki sposób.

1. Piec nadmuchowy i rury termoflex po pomieszczeniach. Łatwo i szybko nagrzać ale brak ciepłej wody i muszę robić podwieszane sufity w części socjalno-biurowej. Jak wtedy wygląda regulacja temperatury w poszczególnych pomieszczeniach?

2. Kocioł co i grzejniki w pomieszczeniach. Drożej. Jak zostawię bez grzania na dłuższy okres to pewnie zamarznie. Mam ciepłą wodę i wydaje mi się ze łatwiej regulować temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach.

3. Kocioł co i grzejniki w pomieszczeniach biurowo-socjalnych, nagrzewnica wodna i rury termoflex na pomieszczenia produkcyjne. Czyli ma ciepłą wodę, w pomieszczeniach socjalnych i biurze kaloryfery, mniejsze ryzyko zamarznięcia jak mnie nie będzie.

Następny problem to to że budynek nigdy nie posiadał żadnej instalacji co, niema kotłowni ani komina dymowego. Dlatego te muszę jakoś wygospodarować.

Po pierwsze komin. W pomieszczeniu które zaplanowałem na kotłownie są kominy wentylacyjne tylko średnica wewnętrzna 130mm. Chcę wyburzyć pion i postawić komin systemowy z kanałami wentylacyjnymi. Czy na taki manewr potrzebuję projektu czy innych formalności?

Opublikowano

Chcąc uzbroić w kotłownię i ogrzewanie budynek przemysłowy, w którym pracują ludzie, powinieneś raczej zgłosić się do firmy zajmującej się projektowaniem i wykonywaniem instalacji centralnego ogrzewania a nie na forum :-).

Po dokonaniu oględzin budynku, dokonaniu niezbędnych pomiarów i zinwentaryzowaniu powierzchni, przedstawiciel takowej firmy zapewne przedstawi Ci proponowane rozwiązania i poprze to odpowiednimi wyliczeniami.

Opublikowano

Wiem że to by było najłatwiejsze. Tyle tylko że startuję z jednoosobową działalnością i żadnych pracowników nie mam. A wiadomo na początku każdy grosz się liczy dlatego chciał bym możliwie dużo zrobić sam.

Przede wszystkim na ten moment interesuje strona prawna. Od czego zacząć, co mogę sam już teraz, na co papiery, projekty, pozwolenia. Papierkologia to zawsze była dla mnie czarna magia. 

Opublikowano

Jak masz firmę, to już chyba się orientujesz jak działa u nas prawo. Zaczniesz coś burzyć, to już zmiana konstrukcji. Zaczniesz palić, sąsiada dym zaleci, i już masz na karku urzędasów. Jak to ugryźć? Jakbyś miał jakiś projekt czy chociaż szkic tego budynku to było by super. Wybierz się z tym do powiatowego czy miejskiego inspektoratu nadzoru budowlanego, znajdź człowieka zajmującego się konkretnie Twoją gminą/dzielnicą i powiedz mu co chcesz zrobić. Oni naprawdę nie gryzą, mają obowiązek udzialać informacji. Pewnie, że nie zrobi Ci projektu, ale powie co możesz zrobić, co trzeba tylko zgłosić, a na co musisz mieć pozwolenie na budowę. A jak poprosisz go o polecenie jakiegoś projektanta albo wykonawcy, to już będzie prawie Twój kolega :) 

Opublikowano

I chyba od tego zacznę. Dodatkowo będę musiał znaleźć projekt budynku , ponieważ w miejscowym planie zagospodarowania jest wyraźnie napisane że budynek musi posiadać ogrzewanie, i kotłownie z piecem o wysokiej sprawności. A jak działa polskie prawo to już się zdążyłem przekonać, dlatego nic nie robię zanim się nie dowiem czy naprawdę mogę. Ponieważ gdyby nie prawo to bym wyburzył jeden komin wentylacyjny postawiło komin systemowy, podłączył piec i palił. Ale że tak nie można to czas zacząć zabawę z urzędami.

Opublikowano

Jeżeli to budynek przemysłowy i tak widnieje w ewidencji lub masz zmianę sposobu użytkowania to jesteś bardzo daleko do przodu, ale jak ty chcesz wyburzyć jeden komin i postawić nowy, to jednak udaj się do Starostwa w dziale architektury lub bezpośrednio do nadzoru budowlanego i oni ci powiedzą co musisz zrobić być może można to tylko na zgłoszenie a nie na pozwolenie , jak na pozwolenie to masz rok zabawy i czekania zanim coś ruszysz , decyzja o zmianie konstrukcyjnej budynku lub podobnie z Gminy,Projekt, pozwolenie z starostwa wg projektu, kierownik budowy,wykonawca, dziennik budowy, zakończenie , odbiór, i cała masa, przechodziłem przez to wszystko i nadal prze chodzę :mellow: Możesz też udać się do zakładu kominiarskiego oni też ci powiedzą jak to ogarnąć

Opublikowano

Ale w każdym przypadku to Nadzór budowlany będzie to odbierać, albo sprawdzać (jak masz "życzliwych" sąsiadów). Jeżeli nie posiadasz projektu budynku ani nie możesz go nigdzie zdobyć (może to "typowy" budynek?), to na początek niestety inwentaryzacja budynku (czyli narysowanie ładnego planu z wymiarami), najlepiej przez kogoś z uprawnieniami do tego. Co do wymiarów kotłowni i kominów, to najpierw dowiedz się, czego wymaga Nadzór, a później faktycznie idź do kominiarzy, żeby Ci potwierdzili, że to wystarczy do wygodnej eksploatacji, zresztą do odbioru i tak pewnie będzie potrzebny protokół kominiarski.

Opublikowano

W kwestii ogrzewania wysokich pomieszczeń dobrze sprawdza się też instalacja ogrzewania podłogowego.

Kompatybilność z niskotemperaturowym źródłem ciepła (kocioł kondensacyjny lub pompa ciepła) może okazać się interesującą i efektywną ekonomicznie inwestycją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.