Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Z Kotłem Na Pelet, Jak To Poprawnie Pospinac

Hadziajluk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz miejsce i kasę na bufor 1500 lub większy to można robić takie kombinacje - wężownica CW, zbiornik w zbiorniku 

ale to już droga i niczym nie uzasadniona zabawa.

Opublikowano

Czyli dalej schemat zostaje nie zmieniony porostu dwa zbiorniki jeden 150l drugi 300 czy 500 jak piec 20 kw i 160 l w piecu

Jak mówicie ze podłogowa wyrobi z ogrzewaniem to zrobiłbym na całości plus bufor

Opublikowano

ja tak to czytam  te wasze kombinacje będą droższe od pompy ciepła ,załóż chlopie pompę ciepła i miej tanie i komfortowe ogrzewanie

Opublikowano

A jak to wygląda? Możesz opisać instalacje?

Piec 10000

Bufor 3000

Pompy 3 szt. 3000

16000

Opublikowano

instalacja wyglada tak samo jak pod kocioł gazowy nawet rozstaw rur pasuje ,automatyka obługuje cwu ,co i podłogówkę ale biecej jak potrzeba

cena zależy o metrażu domu ilości podłogówki ilości grzejników i ile osób jest do kąpania

przedział to 15-33 tys zł a przy domach pwyzej 500m2 od 45 tys zł

Opublikowano

Chyba jednak zostane przy pelecie

Opublikowano

A zimą jakie rachunki i tak czy tak instalacje musze zrobić koszt tylko źródła

Opublikowano

jak pisałem instalacja taka samo jak do innego zrodła ,ja pisze jedynie o pompie wpieciu w istniejace rurki np w kotłowni

rachunki  to około 1000zł za kazde 100m2 na rok

ja za rok ubiegły miałem rachunek 4700  zł za 420m2 ogrzewania wraz kosztami bytowymi

Opublikowano

Tak ale jaka pompa? Chodzi o rodzaj znajomy ma i wyszło mu 6tys za rok 200m2

Opublikowano

no jak ma słąbą pompę albo imitacje pompy to i 10 tys moze braknąc

ja pisze o pompie powietrze woda np Samsung

Opublikowano

Tylko ioevkosztuje. Raczej zostane przy pelecie a mam pytanie robiąc wszędzie podlogowki można drabinki łazienkowe podpiąć pod Cwu

Opublikowano

Taką opcję to raz robiłem, ale w zasobniku CW były 2 wężownice i z tej drugiej zasilałem 2 grzejniki. 

-grzało całkiem nieźle, ale to mała moc grzewcza- potrzebna jest dodatkowe pompa i dodatkowe naczynie przeponowe z grupą bezpieczeństwa.

Natomiast wprost z wody pitnej nie wolno zasilać takich grzejników - one nie mają atestu sanitarnego i nie mogą mieć kontaktu z wodą pitną.

PS

Oczywiście grzanie wody podłączyłem pod dolną wężownicą a z górnej zasiliłem grzejniki - ot taki wymiennik ciepła, buforowany CW. :)

Opublikowano

Na tej samej linii co zasobnik czyli z pieca najpierw Cwu potem grzejniki i powrót do piec a

Opublikowano

Tak też można, ale ja miałem inaczej.

Idea pomysłu na rysunku, zaletą jest to, że grzejniki zasilane z CW mogą grzać cały rok.

Ale pamiętaj to tylko zasada działania, brak elementów zabezpieczenia układu.

post-18578-0-30719000-1482259873_thumb.png

Opublikowano

Aha

Opublikowano

Tylko po co tak kombinować?

Są grzałki elektryczne do drabinek z programatorami, kiedy mają się załączyć i kiedy wyłączyć.

Baaa.... Są drabinki z suszarkami elektrycznymi, które suszą ręczniki czy co tam chcemy.

Za co trzeba by było wpakować, aby wykonać taki układ (droższy zasobnik z dodatkową wężownicą, pompa, naczynie przeponowe, zawory, zegar sterujący, instalacja zasilająca) spokojnie kupimy grzałkę lub nieco droższy grzejnik z szarką lub suszarkę zapinaną na grzejnik, albo też autonomiczną suszarkę do ręczników, a za resztę kasy możemy kupić prądu na kilka lat, który to zasili.

W szczególności polecam suszarki do ręczników:

http://www.dobregrzejniki.pl/suszarki-do-recznikow/516-suszarka-elektryczna-nicobar-atlantic-10001800w.html

Opublikowano

Dobra schemat instalacji i osprzęt dobrany a teraz jakie zabezpieczenia do tego układ otwarty

post-70500-0-02989100-1482532950.jpg

Opublikowano

I tyle? A przy buforze

Opublikowano

Pozostało ruszyć do boju dam znać o efektach

Opublikowano

Czy grzejac bufor do 80 st piecem na pelet daje lepszy efekt niż do 60 st? I ustawienie większej histerezy.

Opublikowano

im wyzsza temepratura tym wieksze straty na kotle i na buforze

najlepiej na kotłach i buforach nie przekraczać tych 55st  pytanie tylko po co bufor

Opublikowano

do podlogowki maly 500 l

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.