Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Weryfikacja Ustawień

Tomaszlo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem świeżynka w tym portalu ale prosze o weryfikacje ustawień kotła

dom ocieplony 15 cm styropian, pow 180 m2 kociołek Gregor KWM-SGR 25kW sterowniki Minister firmy Elektro miz mam następujące nastawy

T zadana 41C

praca podajnika 8 s

pauza 30 s

podtrzymanie 15 min

podawanie przy podtrzymaniu 35 s

obroty dmuchawy 20% i przysłonięta na okolo 3 cm

spalania jak dobrze obserwowałem 25 kg/doba w nocy max -4 C

dużo spieków i sadzy w kotle na początku było dużo koksu po korektach jest zdecydowanie mniej. Węgiel hmm teoretyczni 28MJ okolica chwali sobie dostawce węgla. Opał sezonowany 4 mc w workach piwnica sucha. Kilka zdjęć z paleniska. Proszę szanownych doświadczonych użytkowników o ewentualne uwagi

post-70334-0-03170100-1479221049_thumb.jpg

post-70334-0-33826300-1479221050_thumb.jpg

post-70334-0-61270200-1479221051_thumb.jpg

post-70334-0-97955500-1479221052_thumb.jpg

post-70334-0-00265600-1479221054_thumb.jpg

post-70334-0-34560100-1479221055_thumb.jpg

post-70334-0-61574600-1479221056_thumb.jpg

Opublikowano

Doświadczeni tutaj są wszyscy, ciężko doświadczeni dlatego też tutaj trafili po zakupie kotła polecanego przez sprzedawcę albo instalatora, przeważnie decko za wielkiego. Spróbuj może zacząć od 5:30 i wyreguluj dmuchawę ale po każdej korekcie nadmuchu odczekaj godzinkę. Nie zmieniaj czasu podawania i przerwy tylko baw się dmuchawą aż zacznie dopalać. Sadza to za mało powietrza a 8:30 to już dobre turbo jest. T zadana 41 to o 20 st za mało na taki kociołek, jest jakiś 4d albo 3d ? 

Opublikowano

Tak jest zawór trójdrogowy własnej roboty pompa tłoczy częściowo wode z powrotu do zasilania przepływ regulowany jest zasuwą. Co oznacza   "8:30 to już dobre turbo jest" sugerujesz zwiększyć nadmuch powietrza ? 25 kg/doba  to trochę dużo ma spalania.

Opublikowano

Dobre turbo 8 s podawanie i przerwa 30 s to mam na myśli. Jak walczyłem z swoim kotłem, to przerwy podawania nie zmieniałem (30 s) tylko wydłużałem albo skracałem czas podawania i regulowałem nadmuch. Jak dasz 5 s podawanie i 30 s przerwy to zmniejszysz moc palnika, teoretycznie powinno pomóc z spiekami. 

Opublikowano

Super dzięki dziś wlecę do kotłowni i zmienię nastawę na 5 s a nadmuch coś majstrować 3 obserwować ??  Niebawem i tak dojdzie jeszcze 100L podgrzewacza wody.Jutro zdam relacje z efektu.

Opublikowano

Oczywiście że majstrować, w tym cała uciecha. To byłoby nudne tak od razu ustawić i przed telewizor. Spróbuj 5-30 i reguluj nadmuch tylko spokojnie i cierpliwie bo inaczej zamieszkasz w kotłowni i telewizor będziesz musiał tam zabrać. 

Opublikowano

W tych warunkach po jakim czasie palenia przechodzi w podtrzymanie i na jak długo utrzymuje ten stan?

Opublikowano

Zmiany dokonałem o 23.30. Rano o 8.30 piec był już wyłączony ale było czuć ciepło z retorty obstawiam wyłączenie około 5 .

Sadzy mniej , zmiana koloru sadzy z czarnego na  szary mniej spieków i wiecej popiołu  a podniosłem nawiew z 20 na 25%. Dodatkowo zwiększyłem na podtrzymaniu podawanie z 35 na 55 s , wydaje mi sie ze wyłączył sie ze wzg na małą ilość opału w retorcie. Spalanie wynosi 30 kg/doba blednie podałem zapomniałem o 1 wsyp

Opublikowano

Wyłączył się bo długo nie osiągnął zadanej, tak było też w moim sterowniku. Dodaj do podawania sekundę albo dwie i nadmuch wyreguluj. Wszystko zależy od odbioru ciepła przez instalację, teraz może wystarczyć a w mrozy będzie za mała moc palnika. Troche zabawy przed tobą zanim poznasz kocioł i zapotzebowanie na ciepło domu. Mam dwa palniki i każdy podaje inną ilość opału w tym samym czsie wiec musisz sam dojść na jakich ustawieniach twój kocioł będzie najlepiej pracować. Już wiesz że 5-30 może wystarczyć na chłodne dni ale na zimę trzeba iść w górę z mocą palnika. W pdtrzymaniu za długie podawanie raczej.

Opublikowano

Moim zdaniem przerzuca, albo ten opał taki jest. U mnie sprawdza się ustawienie czas podawania do podtrzymania w stosunki 1:5, czyli 16s podawania 80s przerwy.

Opublikowano

Zaskoczyło mnie zużycie węgla 30kg/doba !!!??? gdzie jak czytałem na forum to połowa powinna wystarczyć tym bardziej że to jeszcze nie zima i przymrozki są małe 5-30 mam ustawione choć jak pamiętam jest chyba 6-30 dokładnie. To dziś zacznę skracać podawanie co 5 s i znów bede obserwować

Opublikowano

30kg to znaczy ze gdzies izolacja budynku zawodzi dach sciany  jakiej grubosci całkowietej scian ,taki wynik to jest ok na srednio ocieplony dom  ;)  :D

Opublikowano

ściany w starej czesci 45 cm i 15 styro w nowej 24 cm i 15 styro dach stary welna okolo 20 cm a nowy dach od 15-55 cm styro

Opublikowano

Trochę wysokie spalanie. Ja mam podobny metraż, również 15 cm styro elew, dach połać 15 cm wełna strop strychu w trakcie ocieplania też 15 cm wełna więc na strych jeszcze ucieka ciepełko. W domu 23-23,5 st i teraz przy temp zewnętrznej ok 0 spala do 20kg a też wydaje mi się że troszkę za dużo. Przy takiej izolacji to masz przewymiarowany kocioł ok 2x

Opublikowano

Temp w domu 22-23 st i ciepła podłogówkę a temp  zew okolice 0 tez mi sie wydaje duże spalanie ale tł€macze sobie tym iz zaczynam ustawiam itp...ale jak czytam forum ile sie pali to się zastanawiam nad kupnem kopalni :)

Opublikowano

teoretycznie powinno do 20kg wystarczyć przy dobrze ustawionym kociołku i rozsądnej kaloryczności paliwa. A 40C zadana - nie idź tą drogą :( Daj mu minimum 55 albo 60 - to wpływa na sprawność - uzyskanie max z opału i wiele innych rzeczy które są dobrodziejstwem dla kociołka. (Tylko ustaw ten zawór 50% na powrót i 50% na CO - przy takiej temperaturze) Paradoksalnie wpływać może na lepsze wykorzystanie opału jakim dysponujesz. U mnie  zapotrzebowania domku są niewielkie i wystarcza proporcja 1:10 (3s podawania i 30S przerwy)  - mniej grozi kraterkiem - i tylko to sprawia że nie schodzę z mocą jeszcze bardziej. Skoro proporcje 1:6 są niezadawalające daj mu 1:5 czyli np. 6 s podawania co 30 s. i dmuchawa najpierw np. na 50% a później w zależności od tego jak będzie wyglądał popiół w górę albo w dół.

Opublikowano

Ooo to przeoczyłem - 40 zadana to za,nisko. Daj min 55 jak kolega pisze. Mógłbyś wrzucić schemat swojej instalacji

Opublikowano

Szybki schemat

post-70334-0-35452200-1479315362_thumb.jpg

Opublikowano

Własnej roboty zawór 3d dławiony poprzez ilość dostarczonej wody powrotnej zasilanie powrót 2 czle a na pomieszaniu 1 cal rurka

A niejest tez tak że tem powrotu zbliży sie do tem zasilania chodzi mi o to ze gdy dam np 55 st to na powrocie będę miał kila mniej a nie mam jeszcze wszędzie zaworów termo. nie chce mieć w domu afrykarium

Opublikowano

ja mam 67C  na zadanej cały czas i jakoś paliwo z podajnika nadmiernie nie ucieka :P już nie mówiąc o niektórych osadach, które same się dopalają sadzach i innych aspektach związanych z zabrudzeniem - a bez termostatu to nie ujedziesz - no chyba że jest jakiś sterownik pokojowy odcinający pompę CO w razie osiągnięcia żądanej na salonach :D ale możesz pokombinować  tak:  skręcasz  zawór mieszający np. na 80% na powrót i 20% na zasilanie: wówczas na kociołku będzie jak w piekarniku a na salony pójdzie koło 40C i pocić się rodzinka nie będzie :D

Opublikowano

ja mam 67C  na zadanej cały czas i jakoś paliwo z podajnika nadmiernie nie ucieka :P już nie mówiąc o niektórych osadach, które same się dopalają sadzach i innych aspektach związanych z zabrudzeniem - a bez termostatu to nie ujedziesz - no chyba że jest jakiś sterownik pokojowy odcinający pompę CO w razie osiągnięcia żądanej na salonach :D

A ile masz na powrocie temp ?

Może powinienem zastosować normalny zawór 3D lub 4D

Opublikowano

Nie musisz- ustaw zadaną na 60 i przydław ten zawór żeby komfortowa szła na grzejniki. Jak nie da rady opanować to wtedy można pomyśleć o innych rozwiązaniach

Opublikowano

nie mam w sterowniku miernika temperatury na powrocie ale na domek idzie 52C a 60% wraca do powrotu więc podejrzewam że ponad 55C. Również proponuje podnieść temperaturę na zadanej i skręcić zawór na 3/4 na powrót - jak będzie za zimno w domu to rozkręcisz.. Korzystaj puki co z narzędzi które posiadasz :D

Opublikowano

Nie musisz- ustaw zadaną na 60 i przydław ten zawór żeby komfortowa szła na grzejniki. Jak nie da rady opanować to wtedy można pomyśleć o innych rozwiązaniach

Tylko ja nie mam możliwości dławienia zasilania. Mam tylko możliwość regulacji ilości wody wtłaczanej do rury zasilającej . Z obserwacji wyniki że u mnie zasilanie jest np 55 a po pomieszaniu mam 48 stopni w mojej ocenie niezbyt to działa . Nie wiem 3 wymieniać czy ścigać instalatora za pomysł twórczy gdzie twierdzi ze gdzieś to zakładał i to działa
Schemat wyżej

Opublikowano

jak dla mnie zawór 3d lub 4d to podstawa - wszak sam producent kociołka w niektórych sytuacjach bez mieszacza nie uwzględnia reklamacji! W twojej sytuacji w chwili obecnej tu 40C jest uzasadnione czym doprowadzić możesz kociołek do zgonu w "kilka" sezonów grzewczych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.