Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wróciłem właśnie w  tej chwili z Zawadzkiego z rodzinnej wycieczki z grzybobrania no i nawet udane zbiory - na wigilię będzie ha ha :)

Na palniku bardzo ładnie jakoś deczko niżej i fajnie wypalone a wymiennik trochę pociemniał ( ale to chyba z wczoraj bo na całości jest jasny nalot)  :)

Nie z przelewu nie kapie- ciepło głównie zwiewa rurą od przelewu do góry i powrotem z CO też do góry hmm.

Główny problem u mnie to że cyrkulacja przez dzień ustawiona jest  tak jak teraz 1 min na 5 min przerwy i to zasadniczo wystudza CWU bo rurki z CWU lecą podłogami i to jest spora odległość. 

A jedyna zmiana z przed mojego serwisu to była taka, że tam miałem jeszcze drugi sterownik bruliego i on sterował tylko cyrkulacją CWU i wtedy było tak, że temperaturę miałem zadaną CWU tak jak teraz na tym sterowniku  ale cyrkulacja chodziła przez dzień parę godzin mniej bo umiałem rozdzielić cyrkulację od zadanej grzania a teraz to jak chcę mieć swoją zadaną to musi też chodzić cyrkulacja i nie mogę tego rozdzielić.

=============================================

No palnik tak powinien wyglądać zawsze to mi się podoba :)

Opublikowano

B)

Opublikowano

Czyli programator cyrkulacji trzeba dorobić... pogadam w poniedziałek z kim trzeba.

Opublikowano

Nioooo... Może masz większy wpływ niż ja ;)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak. Usłyszałem że jest to zapięte w programator CWU.

Opublikowano

Ja nie mam cyrkulacji, Ty masz więc testuj

Opublikowano

No widzisz ale byłem w lesie i dlatego się nie spotkaliśmy :)

Opublikowano

Programator z cyrkulacji jest bardzo przydatny

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Się zrobi.

Czesław, liczyłem że dasz foty tego co tak chwalisz....

Bo ja mogę mieć inne zdanie  :unsure: 

Opublikowano

Wklejam :)

post-25873-0-05543500-1506805780_thumb.jpg

post-25873-0-33056400-1506805790_thumb.jpg

post-25873-0-54968500-1506805799_thumb.jpg

Opublikowano

No wiem ja tam patrzę jako zwykły użytkownik kotłowy a Ty wyczytasz więcej. Teraz to powinienem kocioł wyczyścić i od nowa obserwować ale jakoś mi się nie chce :)

Opublikowano

Wg mnie za mocno dmucha... ciut zabrałem.

Minęły ponad 2h od startu CWU, i jeszcze nie doszło. Wsio OK z zasobnikiem ?

Może sprawdź na liczniku wody, czy jakieś litry tam się nie nabijają w czasie gdy nikt nie używa.

Opublikowano

Ok - zasobnik ma groszek.

Litry raczej nie uciekają ale w nocy młodzież jeszcze brała kąpiele gdzieś po 1,00 i dlatego CWU nisko zjechało. chyba do 35 st C i tak trwało do rana.

Opublikowano

Witam mam pytanie ile i jakie dodatkowe czujniki można podłączyć do sterownika mam najtańszą wersję spała ładnie zero smoły np czy można dać czujnik zamiast panela pokojowego itp

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak sobie myślę, że mam tą cyrkulację spierpapier na maksa ale na wiosnę mam szansę bo szykuje remont (odnowienie) całego salonu i kuchni a te są akurat nad kotłownią to przy odrobinie uporu byłaby szansa aby tą cyrkulację puścić w ścianie kominowej prosto do góry ( byłoby o wiele krócej i prosto a nie kilometry i na około w podłogach) i być może nawet pompka cyrkulacji nie byłaby potrzebna. Trzeba by zbić parę płytek i trochę dłubaniny ale idzie to łatwo przerobić - uff :)

Poza tym po co mi zbiornik 200 litrowy CWU - w sumie kolos i nie potrzebny bo wszyscy biorą i tak prysznice - wystarczy 120 litrów. No ale zbiornik jeszcze się całkiem nie rozleciał i ma dopiero 9 lat. Następny będzie jednak 120 litrów i będzie wisiał pod sufitem w kotłowni nad kotłem :)

Opublikowano

Ok - zasobnik ma groszek.

Litry raczej nie uciekają ale w nocy młodzież jeszcze brała kąpiele gdzieś po 1,00 i dlatego CWU nisko zjechało. chyba do 35 st C i tak trwało do rana.

No to nie wiem w czym rzecz. Naszkicuj jak wygląda instalacja teraz, po Twojej modyfikacji. Może masz dobrą, a źle używasz :)

Opublikowano

Witam mam pytanie ile i jakie dodatkowe czujniki można podłączyć do sterownika mam najtańszą wersję spała ładnie zero smoły np czy można dać czujnik zamiast panela pokojowego itp

Ze dwie strony w tył gadaliśmy o tym... przeczytaj.

Zewnętrzny możesz dać, a wewnętrzny póki co nie jest obsługiwany programowo, ale będzie.

Opublikowano

Poza tym po co mi zbiornik 200 litrowy CWU - w sumie kolos i nie potrzebny bo wszyscy biorą i tak prysznice - wystarczy 120 litrów. No ale zbiornik jeszcze się całkiem nie rozleciał i ma dopiero 9 lat. Następny będzie jednak 120 litrów i będzie wisiał pod sufitem w kotłowni nad kotłem :)

Bardzo dobry kierunek. Powiesisz dwupłaszcza, to jeszcze mniejszy styknie. Jak zasilanie jest odpowiednio wysokie, to idzie jak terma.

Opublikowano

Ja mam 100l 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Starcza bez problemu szybko się nagrzewa

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Czujnik wewnętrzny ma być dostępny (bez paneli) od nowego softu, jeszcze pewnie będziesz mógł wpiąć czujnik zewnętrzny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.