bodziasty Opublikowano 30 Grudnia 2016 #451 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Grzesiek twój test na miśku jest niewiarygodny - bo masz typ kotła ustawiony na 15 kw :D :D :D Na pewno na typie Eko Plus by poległ :D :D :D
Gość vmilo Opublikowano 30 Grudnia 2016 #452 Opublikowano 30 Grudnia 2016 MIlo pisałeś że od Adamexu masz ten opał? Adamex z Podolsza koło Zatora to solidna, uczciwa firma. Tak z Adamexu. Ja nie mówię że niesolidna, ja po prostu nie polecam Jareta Plus. Przez ostatnie lata paliłem lepszym paliwem. JP ma w cholerę popiołu i raczej mniej "mocy" niż prawdziwy Retopal. Tyle.
Gość vmilo Opublikowano 30 Grudnia 2016 #453 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Grzesiek twój test na miśku jest niewiarygodny - bo masz typ kotła ustawiony na 15 kw :D :D :D Na pewno na typie Eko Plus by poległ :D :D :D Na ekonergii ma włączyć tryb dla kopciucha ? Tak jak, piszesz, na pewno by poległ.
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2016 #454 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Po siedmiu godzinach od ponownego wklejenia korony sytuacja nie jest lepsza. Widocznie to nie korona była główną przyczyną a wilgotny opał. Na dowód zdjęcia: odkryty z jednej strony palnik, popiół z masą zlepionego koksu.
Gość vmilo Opublikowano 30 Grudnia 2016 #455 Opublikowano 30 Grudnia 2016 To odpalaj mój, daj szansę :) Wg. mnie, trzeba temu dmuchnąć.
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2016 #456 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Odpalony o 20stej...dwie-trzy godziny na korektę i do rana będzie chodził. Jutro podajnik i dmuchawę podłączam do SPP. Jak dmuchnąć to i dawka mocna bo dziurę wypali. Za godzinę powiem, co się na palniku "wyhodowało".
Gość vmilo Opublikowano 30 Grudnia 2016 #457 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Niech wypala, przecież tam jest o wiele za dużo !
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2016 #458 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zdjęcie z godz 21:00 nie oddaje tego, jak w rzeczywistości to wyglądało. Z przodu za dużo, z tyłu pusto i odkryte otwory nadmuchowe. Jakby wykręcone przez ślimak do góry zgodnie z kierunkiem jego obrotów.
Gość vmilo Opublikowano 30 Grudnia 2016 #459 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Jak uważasz, ja bym próbował spalić koks.. :P
kobra64 Opublikowano 30 Grudnia 2016 #460 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ja to widzę tak. Ten Tauron to jest Janka lub Sobieski plus Brzeszcze. Żeby miał 26 MJ wartości opałowej to musi być zmieszany max 50/50, a nawet z lekką przewagą Brzeszcz. No to z mojej pamięci o tej kopalni z czasów kiedy jeszcze była częścią KW SA wychodzi, że to węgiel typ 33 a RI tam było między 40 a 50. Z tego wniosek że RI takiej mieszanki realnie będzie w okolicach 25, a nie jak podają na worach 18. I wtedy już problem się robi znaczny. Raczej nierozwiązywalny, nawet jeżeli ten węgiel się wysuszy. Zawsze będzie koks tworzący się w głębi palnika, a w kwadraciaku zawsze ten koks zostanie przeciwzwojem przegarnięty zgodnie z kierunkiem obrotu ślimaka. I będzie z tyłu dziura, z przodu fura.
kobra64 Opublikowano 30 Grudnia 2016 #461 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Tak z Adamexu. Ja nie mówię że niesolidna, ja po prostu nie polecam Jareta Plus. Przez ostatnie lata paliłem lepszym paliwem. JP ma w cholerę popiołu i raczej mniej "mocy" niż prawdziwy Retopal. Tyle. JP ma popiołu tak 7 - 8% i jest nieznacznie mocniejszy od Retopalu. Na moich kotłach testowałem JP z Adamexu, Bostaru, Elmaru i kilku innych. Te trzy wymienione mają stabilny skład i powtarzalne parametry. Z tym że ten z Elmaru się jakoś inaczej nazywał - Elmarex czy jakoś tak, z dodatkiem jakiegoś słowa oznaczającego klasę.
Gość vmilo Opublikowano 30 Grudnia 2016 #462 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Na papierze tak jak piszesz, w rzeczywistości jest inaczej. Po co miałbym bajki pisać ? Piszę co widzę. Brać, kupować. Ja kupiłem raz, i starczy.
bernard Opublikowano 31 Grudnia 2016 #463 Opublikowano 31 Grudnia 2016 szczęśliwego nowego roku życzę :)
kobra64 Opublikowano 31 Grudnia 2016 #464 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Na papierze tak jak piszesz, w rzeczywistości jest inaczej. Po co miałbym bajki pisać ? Piszę co widzę. Brać, kupować. Ja kupiłem raz, i starczy. Zaledwie od dwudziestu kilku lat handluję węglem. Zaledwie od jakichś 12 lat mam w ofercie ekogroszki. Zaledwie od 13 lat palę w kotle z podajnikiem i zaledwie od jakichś 10 lat reguluję kotły z podajnikiem. Rzeczywiście, cóż mógłbym wiedzieć o węglu więcej niż podane na papierze? Muszę skłonić głowę przed bardziej doświadczonym kolegą.
Gość vmilo Opublikowano 31 Grudnia 2016 #465 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Chłopie, daleko masz do Pszczyny ? Przyjedź, zobaczysz w akcji JP i Retopal. Po co to chwalenie się ? Siądziemy, odkorkujemy single malt i będziemy gapić, OK ?
Pieklorz Opublikowano 31 Grudnia 2016 #466 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Może komuś się przyda Z testu ekogroszków Jaret- Plus z Imexu, próbka 50kg, test luty 2014 opał był wilgotny i deczko przed próba podsuszałem ile się dało. Popiołu z próbki 50kg było 3,55kg zatem coś w okolicy 7% popiół jak popcorn (czyli przy większej ilości spalonego paliwa objętościowo będzie go dużo) Test z tego samego okresu Eko-Pieklorz także z Imexu 3worki, 75kg, popiół z tego 4kg, też wilgotny opał, troche podsuszałem. Ogólnie coś w granicy 5,5%popiołu popiół taki drobniejszy popcorn, choć twierdzę,że przy suchym paliwie pewnie wyszedłby sypki popiół. Bardzo byłem natomiast zadowolony z testu zwykłego Anmag-u z Imexu, elegancko się spalał, choć popiołu na papierze podobnie jak w jaret-plusie 7-8% Tutaj Milo myślę,że byłbyś zadowolony tak jak z dobrego retopalu
kobra64 Opublikowano 31 Grudnia 2016 #467 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Chłopie, a pisałeś gdzieś na początku że szukasz wyzwania dla swojego sterownika. No to tak: Skam P 17 kW pracujący ze średnią mocą rzędu 4 - 4,5 kW. W tym Skamie pracuje palnik rynnowy Ewmar Ness 25 kW ( kupiłem używany od Ewmara po tym jak wymienili u gościa twierdząc, że nie da się go opanować, zawsze będzie kopcił i przegrzewał podajnik aż do rozszczepienia daszka zamykającego tył rynny ). Opał to miał 23 Piasta ( od Rokity różni go 2 MJ mniej, 3% popiołu więcej, no i tak z 50 - 60% frakcji typu mąka, w uczciwym Rokicie tak ze 60 - 70% to jednak ziarno powyżej 6 mm ). Mam też siłownik do mieszacza 4D i ciepłomierz na instalacji. Czy to jest dostatecznie duże wyzwanie? Jeżeli tak - zapraszam. Po Nowym Roku gotów jestem poświęcić z tydzień - dwa na zabawy.
gmaj22 Opublikowano 31 Grudnia 2016 #468 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Wygląda na to, że jest jak pisał kobra64: " z przodu fura, z tyłu dziura". Mam nadzieje, że da się to pomieszać z Czarną Perłą, żeby pożądany efekt uzyskać. Bo inaczej to zacznę przeklinać dzień, w którym kupiłem "promocyjny" groszek Taurona. Od 10:00 odpalony SPP, ale poprawy się nie spodziewam, bo ten typ węgla "tak ma" i wątpliwe, czy w jakikolwiek automat, PID, fuzzy logic dało by radę. Tu chyba jedynie ręczny dwustan cokolwiek mógłby pomóc.
Pieklorz Opublikowano 31 Grudnia 2016 #469 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Gmaj chyba już wiadomo skąd wzięła się promocja. Cosik mi się wydaje,że od momentu kupienia Brzeszcz przez Tauron będzie trzeba bardzo szerokim łukiem omijać JARET-PLUS Milo test u Kobry mógłby być interesujący na rynnie i miale węglowym. Pogadajcie po nowym roku i może podjedź do niego. To byłoby coś trudniejszego i nowego. Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich!
Griszah Opublikowano 31 Grudnia 2016 #470 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Przy okazji Waszych testów można dowiedzieć się co nie co o jakości węgla. Właśnie przymierzałem się do zakupu na testy 1 palety Taurona, ale się właśnie wyleczyłem. Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku.
kobra64 Opublikowano 31 Grudnia 2016 #471 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Na SPP można próbować to spalić dążąc do maksymalnie równej pracy kotła z niezbyt wielkim % mocy - tak koło 30%. Czasem się udaje. Trzeba dobrze pokombinować dawką, wiatrem i ogranicznikami mocy i spalin i zrównoważyć instalację tak żeby nie dostarczała niespodzianek. Jednak każde większe zawahanie które go wepchnie na moce rzędu 60 - 70% i każda odstawka spowoduje że spiek się zacznie tworzyć. I wtedy już dupa bo jak spiek w głębi palnika się urodzi to i urośnie a wtedy rozchwieje temperaturę kotła i moc tak że cała zabawa na nic.
gmaj22 Opublikowano 31 Grudnia 2016 #472 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Przy okazji Waszych testów można dowiedzieć się co nie co o jakości węgla. Właśnie przymierzałem się do zakupu na testy 1 palety Taurona, ale się właśnie wyleczyłem. Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku. Sam nie raz uczyłem się na błędach innych, czas więc się zrewanżować ;)
kobra64 Opublikowano 31 Grudnia 2016 #473 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Przy okazji Waszych testów można dowiedzieć się co nie co o jakości węgla. Właśnie przymierzałem się do zakupu na testy 1 palety Taurona, ale się właśnie wyleczyłem. Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku. Jarek, Jaret Plus jest autorskim produktem dilerów Taurona. Oni go sami robią i sami ustalają skład mieszanki. Żaden szanujący się nie wykorzysta Brzeszcz. Przeważnie do Jareta dodają Bobrek, Wesołą, czasem Wieczorek, rzadziej Chwałowice. Natomiast Ekogroszek Tauron jest produktem Taurona - Wydobycie i z parametrów oraz deklaracji że do jego produkcji wykorzystują wyłącznie swój węgiel wynika jasno że Brzeszcze ma w jego składzie znaczący udział. PS. Miał się zacytować post Pieklorza, jakoś się mi palec omsknął.
Griszah Opublikowano 31 Grudnia 2016 #474 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Na SPP można próbować to spalić dążąc do maksymalnie równej pracy kotła z niezbyt wielkim % mocy - tak koło 30%. Czasem się udaje. Trzeba dobrze pokombinować dawką, wiatrem i ogranicznikami mocy i spalin i zrównoważyć instalację tak żeby nie dostarczała niespodzianek. Jednak każde większe zawahanie które go wepchnie na moce rzędu 60 - 70% i każda odstawka spowoduje że spiek się zacznie tworzyć. I wtedy już dupa bo jak spiek w głębi palnika się urodzi to i urośnie a wtedy rozchwieje temperaturę kotła i moc tak że cała zabawa na nic. Właśnie tak zachowuje się na palniku Burner-s w automacie eCoal każdy spiekający się węgiel, a jeśli jest wilgotny to już jest masakra - nie idzie tego wyregulować.
Griszah Opublikowano 31 Grudnia 2016 #475 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Sam nie raz uczyłem się na błędach innych, czas więc się zrewanżować ;) Hehe, ale pamiętaj na własnych uczy się najtrwalej, innych błędy szybko się zapomina, swoich raczej się nie zapomina :| 1 tonę kupiłeś?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.