Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grzesiek twój test na miśku jest niewiarygodny - bo masz typ kotła ustawiony na 15 kw   :D  :D  :D

Na pewno na typie Eko Plus by poległ  :D  :D  :D

Opublikowano

MIlo pisałeś że od Adamexu masz ten opał? Adamex z Podolsza koło Zatora to solidna, uczciwa firma.

Tak z Adamexu. Ja nie mówię że niesolidna, ja po prostu nie polecam Jareta Plus.

Przez ostatnie lata paliłem lepszym paliwem. JP ma w cholerę popiołu i raczej mniej "mocy" niż prawdziwy Retopal. Tyle.

Opublikowano

Grzesiek twój test na miśku jest niewiarygodny - bo masz typ kotła ustawiony na 15 kw   :D  :D  :D

Na pewno na typie Eko Plus by poległ  :D  :D  :D

Na ekonergii ma włączyć tryb dla kopciucha ? Tak jak, piszesz, na pewno by poległ.

Opublikowano

post-51897-0-93155800-1483125824_thumb.jpgpost-51897-0-47339900-1483125825_thumb.jpgpost-51897-0-77375000-1483125825_thumb.jpg

Po siedmiu godzinach od ponownego wklejenia korony sytuacja nie jest lepsza. Widocznie to nie korona była główną przyczyną a wilgotny opał.

Na dowód zdjęcia: odkryty z jednej strony palnik, popiół z masą zlepionego koksu. 

Opublikowano

To odpalaj mój, daj szansę :)

Wg. mnie, trzeba temu dmuchnąć.

Opublikowano

Odpalony o 20stej...dwie-trzy godziny na korektę i do rana będzie chodził. Jutro  podajnik i dmuchawę podłączam do SPP.

Jak dmuchnąć to i dawka mocna bo dziurę wypali. Za godzinę powiem, co się na palniku "wyhodowało".

Opublikowano

post-51897-0-31911300-1483129750_thumb.jpg

Zdjęcie z godz 21:00 nie oddaje tego, jak w rzeczywistości to wyglądało. Z przodu za dużo, z tyłu pusto i odkryte otwory nadmuchowe. Jakby wykręcone przez ślimak do góry zgodnie z kierunkiem jego obrotów.

Opublikowano

Ja to widzę tak. Ten Tauron to jest Janka lub Sobieski plus Brzeszcze. Żeby miał 26 MJ wartości opałowej to musi być zmieszany max 50/50, a nawet z lekką przewagą Brzeszcz. No to z mojej pamięci o tej kopalni z czasów kiedy jeszcze była częścią KW SA wychodzi, że to węgiel typ 33 a RI tam było między 40 a 50. Z tego wniosek że RI takiej mieszanki realnie będzie w okolicach 25, a  nie jak podają na worach 18. I wtedy już problem się robi znaczny. Raczej nierozwiązywalny, nawet jeżeli ten węgiel się wysuszy. Zawsze będzie koks tworzący się w głębi palnika, a w kwadraciaku zawsze ten koks zostanie przeciwzwojem przegarnięty zgodnie z kierunkiem obrotu ślimaka. I będzie z tyłu dziura, z przodu fura.

Opublikowano

Tak z Adamexu. Ja nie mówię że niesolidna, ja po prostu nie polecam Jareta Plus.

Przez ostatnie lata paliłem lepszym paliwem. JP ma w cholerę popiołu i raczej mniej "mocy" niż prawdziwy Retopal. Tyle.

JP ma popiołu tak 7 - 8% i jest nieznacznie mocniejszy od Retopalu. Na moich kotłach testowałem JP z Adamexu, Bostaru, Elmaru i kilku innych. Te trzy wymienione mają stabilny skład i powtarzalne parametry. Z tym że ten z Elmaru się jakoś inaczej nazywał - Elmarex czy jakoś tak, z dodatkiem jakiegoś słowa oznaczającego klasę.

Opublikowano

Na papierze tak jak piszesz, w rzeczywistości jest inaczej. Po co miałbym bajki pisać ? Piszę co widzę.

Brać, kupować. Ja kupiłem raz, i starczy.

Opublikowano

szczęśliwego nowego roku życzę :)

Opublikowano

Na papierze tak jak piszesz, w rzeczywistości jest inaczej. Po co miałbym bajki pisać ? Piszę co widzę.

Brać, kupować. Ja kupiłem raz, i starczy.

Zaledwie od dwudziestu kilku lat handluję węglem. Zaledwie od jakichś 12 lat mam w ofercie ekogroszki. Zaledwie od 13 lat palę w kotle z podajnikiem i zaledwie od jakichś 10 lat reguluję kotły z podajnikiem. Rzeczywiście, cóż mógłbym wiedzieć o węglu więcej niż podane na papierze? Muszę skłonić głowę przed bardziej doświadczonym kolegą. 

Opublikowano

Chłopie, daleko masz do Pszczyny ? Przyjedź, zobaczysz w akcji JP i Retopal. Po co to chwalenie się ? Siądziemy, odkorkujemy single malt i będziemy gapić, OK ?

Opublikowano

Może komuś się przyda

Z testu ekogroszków

Jaret- Plus z Imexu, próbka 50kg, test luty 2014

opał był wilgotny i deczko przed próba podsuszałem ile się dało.

Popiołu z próbki 50kg było 3,55kg zatem coś w okolicy 7%

popiół jak popcorn (czyli przy większej ilości spalonego paliwa objętościowo będzie go dużo)

Test z tego samego okresu Eko-Pieklorz także z Imexu

3worki, 75kg, popiół z tego 4kg, też wilgotny opał, troche podsuszałem. Ogólnie coś w granicy 5,5%popiołu

popiół taki drobniejszy popcorn, choć twierdzę,że przy suchym paliwie pewnie wyszedłby sypki popiół.

Bardzo byłem natomiast zadowolony z testu zwykłego Anmag-u z Imexu, elegancko się spalał, choć popiołu na papierze podobnie jak w jaret-plusie 7-8%

Tutaj Milo myślę,że byłbyś zadowolony tak jak z dobrego retopalu

Opublikowano

Chłopie, a pisałeś gdzieś na początku że szukasz wyzwania dla swojego sterownika. No to tak: Skam P 17 kW pracujący ze średnią mocą rzędu 4 - 4,5 kW. W tym Skamie pracuje palnik rynnowy Ewmar Ness 25 kW ( kupiłem używany od Ewmara po tym jak wymienili u gościa twierdząc, że nie da się go opanować, zawsze będzie kopcił i przegrzewał podajnik aż do rozszczepienia daszka zamykającego tył rynny ). Opał to miał 23  Piasta ( od Rokity różni go 2 MJ mniej, 3% popiołu więcej, no i tak z 50 - 60% frakcji typu mąka, w uczciwym Rokicie tak ze 60 - 70% to jednak ziarno powyżej 6 mm ). Mam też siłownik do mieszacza 4D i ciepłomierz na instalacji. Czy to jest dostatecznie duże wyzwanie? Jeżeli tak - zapraszam. Po Nowym Roku gotów jestem poświęcić z tydzień - dwa na zabawy.  

Opublikowano

post-51897-0-95924000-1483177658_thumb.jpgpost-51897-0-52322800-1483177659_thumb.jpgpost-51897-0-18859000-1483177660_thumb.jpgpost-51897-0-60188400-1483177660_thumb.jpgpost-51897-0-02675200-1483177661_thumb.jpg

Wygląda na to, że jest jak pisał kobra64: " z przodu fura, z tyłu dziura". Mam nadzieje, że da się to pomieszać z Czarną Perłą, żeby pożądany efekt uzyskać. Bo inaczej to zacznę przeklinać dzień, w którym kupiłem "promocyjny" groszek Taurona.

Od 10:00 odpalony SPP, ale poprawy się nie spodziewam, bo ten typ węgla "tak ma" i wątpliwe, czy w jakikolwiek automat, PID, fuzzy logic dało by radę. Tu chyba jedynie ręczny dwustan cokolwiek mógłby pomóc.

Opublikowano

Gmaj chyba już wiadomo skąd wzięła się promocja.

Cosik mi się wydaje,że od momentu kupienia Brzeszcz przez Tauron będzie trzeba bardzo szerokim łukiem omijać JARET-PLUS

Milo test u Kobry mógłby być interesujący na rynnie i miale węglowym. Pogadajcie po nowym roku i może podjedź do niego.

To byłoby coś trudniejszego i nowego.

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich!

Opublikowano

Przy okazji Waszych testów można dowiedzieć się co nie co o jakości węgla.

Właśnie przymierzałem się do zakupu na testy 1 palety Taurona, ale się właśnie wyleczyłem.

Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku.

Opublikowano

Na SPP można próbować to spalić dążąc do maksymalnie równej pracy kotła z niezbyt wielkim % mocy - tak koło 30%. Czasem się udaje. Trzeba dobrze pokombinować dawką, wiatrem i ogranicznikami mocy i spalin i zrównoważyć instalację tak żeby nie dostarczała niespodzianek. Jednak każde większe zawahanie które go wepchnie na moce rzędu 60 - 70% i każda odstawka spowoduje że spiek się zacznie tworzyć. I wtedy już dupa bo jak spiek w głębi palnika się urodzi to i urośnie a wtedy rozchwieje temperaturę kotła i moc tak że cała zabawa na nic. 

Opublikowano

Właśnie przymierzałem się do zakupu na testy 1 palety Taurona, ale się właśnie wyleczyłem.

Sam nie raz uczyłem się na błędach innych, czas więc się zrewanżować ;)

Opublikowano

Jarek, Jaret Plus jest autorskim produktem dilerów Taurona. Oni go sami robią i sami ustalają skład mieszanki. Żaden szanujący się nie wykorzysta Brzeszcz. Przeważnie do Jareta dodają Bobrek, Wesołą, czasem Wieczorek, rzadziej Chwałowice. Natomiast Ekogroszek Tauron jest produktem Taurona - Wydobycie i z parametrów oraz deklaracji że do jego produkcji wykorzystują wyłącznie swój węgiel wynika jasno że Brzeszcze ma w jego składzie znaczący udział. PS. Miał się zacytować post Pieklorza, jakoś się mi palec omsknął. 

Opublikowano

Na SPP można próbować to spalić dążąc do maksymalnie równej pracy kotła z niezbyt wielkim % mocy - tak koło 30%. Czasem się udaje. Trzeba dobrze pokombinować dawką, wiatrem i ogranicznikami mocy i spalin i zrównoważyć instalację tak żeby nie dostarczała niespodzianek. Jednak każde większe zawahanie które go wepchnie na moce rzędu 60 - 70% i każda odstawka spowoduje że spiek się zacznie tworzyć. I wtedy już dupa bo jak spiek w głębi palnika się urodzi to i urośnie a wtedy rozchwieje temperaturę kotła i moc tak że cała zabawa na nic. 

Właśnie tak zachowuje się na palniku Burner-s w automacie eCoal każdy spiekający się węgiel, a jeśli jest wilgotny to już jest masakra - nie idzie tego wyregulować.

Opublikowano

Sam nie raz uczyłem się na błędach innych, czas więc się zrewanżować ;)

Hehe, ale pamiętaj na własnych uczy się najtrwalej, innych błędy szybko się zapomina, swoich raczej się nie zapomina :|

1 tonę kupiłeś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.