czp01 Opublikowano 30 Września 2017 #1801 Opublikowano 30 Września 2017 Wróciłem właśnie w tej chwili z Zawadzkiego z rodzinnej wycieczki z grzybobrania no i nawet udane zbiory - na wigilię będzie ha ha :) Na palniku bardzo ładnie jakoś deczko niżej i fajnie wypalone a wymiennik trochę pociemniał ( ale to chyba z wczoraj bo na całości jest jasny nalot) :) Nie z przelewu nie kapie- ciepło głównie zwiewa rurą od przelewu do góry i powrotem z CO też do góry hmm. Główny problem u mnie to że cyrkulacja przez dzień ustawiona jest tak jak teraz 1 min na 5 min przerwy i to zasadniczo wystudza CWU bo rurki z CWU lecą podłogami i to jest spora odległość. A jedyna zmiana z przed mojego serwisu to była taka, że tam miałem jeszcze drugi sterownik bruliego i on sterował tylko cyrkulacją CWU i wtedy było tak, że temperaturę miałem zadaną CWU tak jak teraz na tym sterowniku ale cyrkulacja chodziła przez dzień parę godzin mniej bo umiałem rozdzielić cyrkulację od zadanej grzania a teraz to jak chcę mieć swoją zadaną to musi też chodzić cyrkulacja i nie mogę tego rozdzielić. ============================================= No palnik tak powinien wyglądać zawsze to mi się podoba :)
Gość vmilo Opublikowano 30 Września 2017 #1803 Opublikowano 30 Września 2017 Czyli programator cyrkulacji trzeba dorobić... pogadam w poniedziałek z kim trzeba.
energotop Opublikowano 30 Września 2017 Autor #1804 Opublikowano 30 Września 2017 Nioooo... Może masz większy wpływ niż ja ;) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 30 Września 2017 #1805 Opublikowano 30 Września 2017 A to już mu to zgłaszałeś ?
energotop Opublikowano 30 Września 2017 Autor #1806 Opublikowano 30 Września 2017 Tak. Usłyszałem że jest to zapięte w programator CWU. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 30 Września 2017 #1807 Opublikowano 30 Września 2017 Hmm... może to ma sens, może nie ma... nie mam łba do myślenia.
energotop Opublikowano 30 Września 2017 Autor #1808 Opublikowano 30 Września 2017 Ja nie mam cyrkulacji, Ty masz więc testuj
Gość vmilo Opublikowano 30 Września 2017 #1809 Opublikowano 30 Września 2017 Ale ja mam grawitacyjną, działa cały czas.
Kijasr Opublikowano 30 Września 2017 #1810 Opublikowano 30 Września 2017 No to Czesław byłeś w mojej okolicy Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 30 Września 2017 #1811 Opublikowano 30 Września 2017 No widzisz ale byłem w lesie i dlatego się nie spotkaliśmy :)
Kijasr Opublikowano 30 Września 2017 #1812 Opublikowano 30 Września 2017 Programator z cyrkulacji jest bardzo przydatny Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 30 Września 2017 #1813 Opublikowano 30 Września 2017 Się zrobi. Czesław, liczyłem że dasz foty tego co tak chwalisz.... Bo ja mogę mieć inne zdanie :unsure:
czp01 Opublikowano 30 Września 2017 #1815 Opublikowano 30 Września 2017 No wiem ja tam patrzę jako zwykły użytkownik kotłowy a Ty wyczytasz więcej. Teraz to powinienem kocioł wyczyścić i od nowa obserwować ale jakoś mi się nie chce :)
Gość vmilo Opublikowano 1 Października 2017 #1816 Opublikowano 1 Października 2017 Wg mnie za mocno dmucha... ciut zabrałem. Minęły ponad 2h od startu CWU, i jeszcze nie doszło. Wsio OK z zasobnikiem ? Może sprawdź na liczniku wody, czy jakieś litry tam się nie nabijają w czasie gdy nikt nie używa.
czp01 Opublikowano 1 Października 2017 #1817 Opublikowano 1 Października 2017 Ok - zasobnik ma groszek. Litry raczej nie uciekają ale w nocy młodzież jeszcze brała kąpiele gdzieś po 1,00 i dlatego CWU nisko zjechało. chyba do 35 st C i tak trwało do rana.
damianlupsczyk Opublikowano 1 Października 2017 #1818 Opublikowano 1 Października 2017 Witam mam pytanie ile i jakie dodatkowe czujniki można podłączyć do sterownika mam najtańszą wersję spała ładnie zero smoły np czy można dać czujnik zamiast panela pokojowego itp Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 1 Października 2017 #1819 Opublikowano 1 Października 2017 Tak sobie myślę, że mam tą cyrkulację spierpapier na maksa ale na wiosnę mam szansę bo szykuje remont (odnowienie) całego salonu i kuchni a te są akurat nad kotłownią to przy odrobinie uporu byłaby szansa aby tą cyrkulację puścić w ścianie kominowej prosto do góry ( byłoby o wiele krócej i prosto a nie kilometry i na około w podłogach) i być może nawet pompka cyrkulacji nie byłaby potrzebna. Trzeba by zbić parę płytek i trochę dłubaniny ale idzie to łatwo przerobić - uff :) Poza tym po co mi zbiornik 200 litrowy CWU - w sumie kolos i nie potrzebny bo wszyscy biorą i tak prysznice - wystarczy 120 litrów. No ale zbiornik jeszcze się całkiem nie rozleciał i ma dopiero 9 lat. Następny będzie jednak 120 litrów i będzie wisiał pod sufitem w kotłowni nad kotłem :)
Gość vmilo Opublikowano 1 Października 2017 #1820 Opublikowano 1 Października 2017 Ok - zasobnik ma groszek. Litry raczej nie uciekają ale w nocy młodzież jeszcze brała kąpiele gdzieś po 1,00 i dlatego CWU nisko zjechało. chyba do 35 st C i tak trwało do rana. No to nie wiem w czym rzecz. Naszkicuj jak wygląda instalacja teraz, po Twojej modyfikacji. Może masz dobrą, a źle używasz :)
Gość vmilo Opublikowano 1 Października 2017 #1821 Opublikowano 1 Października 2017 Witam mam pytanie ile i jakie dodatkowe czujniki można podłączyć do sterownika mam najtańszą wersję spała ładnie zero smoły np czy można dać czujnik zamiast panela pokojowego itp Ze dwie strony w tył gadaliśmy o tym... przeczytaj. Zewnętrzny możesz dać, a wewnętrzny póki co nie jest obsługiwany programowo, ale będzie.
Gość vmilo Opublikowano 1 Października 2017 #1822 Opublikowano 1 Października 2017 Poza tym po co mi zbiornik 200 litrowy CWU - w sumie kolos i nie potrzebny bo wszyscy biorą i tak prysznice - wystarczy 120 litrów. No ale zbiornik jeszcze się całkiem nie rozleciał i ma dopiero 9 lat. Następny będzie jednak 120 litrów i będzie wisiał pod sufitem w kotłowni nad kotłem :) Bardzo dobry kierunek. Powiesisz dwupłaszcza, to jeszcze mniejszy styknie. Jak zasilanie jest odpowiednio wysokie, to idzie jak terma.
Kijasr Opublikowano 1 Października 2017 #1823 Opublikowano 1 Października 2017 Ja mam 100l 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Starcza bez problemu szybko się nagrzewa Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 1 Października 2017 Autor #1824 Opublikowano 1 Października 2017 Witam mam pytanie ile i jakie dodatkowe czujniki można podłączyć do sterownika mam najtańszą wersję spała ładnie zero smoły np czy można dać czujnik zamiast panela pokojowego itp Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Czujnik wewnętrzny ma być dostępny (bez paneli) od nowego softu, jeszcze pewnie będziesz mógł wpiąć czujnik zewnętrzny. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
damianlupsczyk Opublikowano 1 Października 2017 #1825 Opublikowano 1 Października 2017 A czujnik powrotu można dokupić Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.