Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Głowice będziesz zdejmował ? Nie rób tego, przecież masz czarno na białym co i jak. Daj spokój.

A dlaczego nie? Są typu "click", wiec szybko pójdzie :) Skoro już przy głowicach: jak były założone LivingEco , to wtedy dopiero huśtawka była. Przy obecnych gazowych "szybkiego reagowania", sytuacja jest łatwiejsza do opanowania. 

Od 8:15 większość głowic zrzuconych, zadana kotła na 50*C, Za jakiś czas powinien sobie poradzić ze zwiększonym zrzutem wody z powrotów i zobaczymy... Przynajmniej "ślubna" nie będzie narzekać, że zimno :))

Opublikowano

bezposrednio z ziemowita miał kruszony z kostki suchućkiej bardzo lekki ale to tylko w okresie od maja do końca czerwca

Opublikowano

A dlaczego nie? Są typu "click", wiec szybko pójdzie :) Skoro już przy głowicach: jak były założone LivingEco , to wtedy dopiero huśtawka była. Przy obecnych gazowych "szybkiego reagowania", sytuacja jest łatwiejsza do opanowania. 

Od 8:15 większość głowic zrzuconych, zadana kotła na 50*C, Za jakiś czas powinien sobie poradzić ze zwiększonym zrzutem wody z powrotów i zobaczymy... Przynajmniej "ślubna" nie będzie narzekać, że zimno :))

No ale po to się montuje głowice, żeby były. Pisałem Ci co masz zrobić.

Tak z ciekawości, przełącz coalę na grupowe i ustaw mu zadaną której nie osiągnie.

Opublikowano

Spokojnie...tak jak pisałeś:

"- 3D MAX na CO

- zawór zaznaczony otwarty na MAX

- dostrojenie zaworem na powrocie z CWU"

...było do godz. 8-mej rano.

Teraz bez głowic chcę na początek zapewnić stabilne przepływy i warunki. Potem będę stopniowo "komplikował". 

Jak chcesz wiedzieć, jak sterownik radzi sobie z "niespokojną" instalacją, to lepiej nie mógł trafić :)

Na koalę również przyjdzie czas.

Opublikowano

Ale ja nie chcę byś palił coalą, tylko zobaczył czy i co wyrysuje histo :]

Opublikowano

Przy tym ustawieniu zaworów w kotłowni dostrzegam ogromna zaletę: spadki cwu nawet do 30 stopni nie wpływają w zasadzie na temp. powrotu ani kotła. Sterownik, dzięki ustawionej obecnie dynamice na "2", bardzo szybko reaguje wzrostem mocy.

Opublikowano

A jaki zakres mocy masz ? Pełny ?

Jeśli za szybko reaguje to dynamikę na 3 ustaw.

Tak patrzę na histogram wyrysowany przez miśka, i się zastanawiam, czy można to wykorzystać...hmm

Opublikowano

Jak w tym sterowniku ustawić pompę CW aby pracowała cały czas bez względu na zadaną CO oraz temperaturę ciepłej wody w bojlerze.

Teraz sprawdzam jak to idzie na niższej zadanej z włączonymi pompami CO i CWU ale podpiętymi jak na razie do miśka.

Opublikowano

Dziwi mnie też dlaczego pokazuje mi wyższą temperaturę CWU niż zadana na kotle.
Czujniki od miśka skalibrowałem identycznie do tych z Verbomatu.
Na miśku nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Opublikowano

Jacek, zaawansowane / programator CW /tryb pracy / równolegle z CO.

Czujniki pozakładaj do kapilar, albo czujnik CO (masz na rurce?) popraw - dobry styk z rurką i porządna izolacja.

Opublikowano

A jaki zakres mocy masz ? Pełny ?

Jeśli za szybko reaguje to dynamikę na 3 ustaw.

Tak patrzę na histogram wyrysowany przez miśka, i się zastanawiam, czy można to wykorzystać...hmm

Zakres mocy 40-80%- górny właśnie ze względu na dynamikę "2". A bruli inny histogram rysował ;)

U mnie dmuchawa na 31% jest. Kombinujesz, czy na 28% czasem nie dać?:)

Opublikowano

Jacek, zaawansowane / programator CW /tryb pracy / równolegle z CO.

Czujniki pozakładaj do kapilar, albo czujnik CO (masz na rurce?) popraw - dobry styk z rurką i porządna izolacja.

Jeżeli chodzi o pompę CW to tak mam ustawione - równolegle z CO. Włącza się tylko w momencie gdy jest pobór wody i temperatura spadnie poniżej ustalonej.

Czujniki CWU są w kapilarach.

CO są na rurce dokładnie przymocowane 2x opaska a na tym otulina piankowa.

Opublikowano

Zakres mocy 40-80%- górny właśnie ze względu na dynamikę "2". A bruli inny histogram rysował ;)

U mnie dmuchawa na 31% jest. Kombinujesz, czy na 28% czasem nie dać? :)

Potem spróbuj dać 50-80.

U mnie bruli rysował idealnie na środeczku :P

A co, dziurę Ci robi, że chcesz dmuchawę ruszać ?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o pompę CW to tak mam ustawione - równolegle z CO. Włącza się tylko w momencie gdy jest pobór wody i temperatura spadnie poniżej ustalonej.

Uhmm no tak, prawda. Ale może CW+ochrona ? Jeśli tak, to zadzwoń i powiem co i jak.

Opublikowano

Dziury nie ma, ale skoro na środeczku nie jest, to myślałem, że chcesz mu trochę wiatru zabrać.:) Dziurę lekką to "Baśka" zrobiła. Ze też wszystkie tajfuny i orkany muszą mieć żeńskie imiona? Jakby katastrofę czy inne nieszczęście zwiastowały...;)

Opublikowano

Jak zabierać, to albo z wyprzedzenia sekundkę, albo z mocy +.

Opublikowano

post-51897-0-91400100-1482869970_thumb.jpgpost-51897-0-49671500-1482869971_thumb.jpgpost-51897-0-97532900-1482869971_thumb.jpgpost-51897-0-43530000-1482869972_thumb.jpgpost-51897-0-99615500-1482869972_thumb.jpgpost-51897-0-47794200-1482869973_thumb.jpg

Skoro przepływy opanowane i wszystko zaczęło chodzić jak należy, wstawiam kilka zdjęć na początek. Niedawno na wymienniku zostało przegarnięte, żeby pokazać, jak stopniowo osadza się biały nalot. Niektóre zdjęcia robione bez lampy, niektóre zaś z  nią, żeby dokładniej wychwycić różnicę w nalocie.

Jutro zrobię kilka dodatkowych fotek. Moc minimalną obniżyłem na powrót do poziomu 40%, bo przy wyższej ostatnio temperaturze na zewnątrz, zaczął się odstawiać. Dynamika została na "2". Ciekaw jestem, czy reakcja kotła będzie zadowalająca podczas wieczornych kąpieli.

Opublikowano

Ze też wszystkie tajfuny i orkany muszą mieć żeńskie imiona? Jakby katastrofę czy inne nieszczęście zwiastowały...;)

Nie tak dawno wiał Ksawery...

Opublikowano

tak sterownik mamy super wypasiony-na razie ma tylko jedną wade -malutką brak mu platformy  intern

a to nie problem duży -będziemy mieli zdrowsze oczy 

a tak z żywota mojego wzięte-poprzedniej zimy tętnił las życiem ptactwa na obecną chwile i tak 2 msc wstecz nie zobaczyłem i nie słyszałem żadnej żywej duszy ze strony szklydlatych sąsiadów gdyż od kotłowni las mam 80 m

a pszczoły  po leku zapomnimy jak wyglądają nie zapyliły nawet jednego jabłka -

pytanie -co się dzieje z naszą   przyrodą :(

Opublikowano

Witam serdecznie stoje prawdopodobnie przed wymiana stera na nowy i tu pytanie zastanawialem sie na skzp a tu widze verbomat w tej chwili dostalem zawachania co wybrac moje wymagania to sterowanie mieszaczem i 3 pompami kociolek to defro 15 kw zwykla retorta i ruszt wodny dmuchawa wpa 117 przepraszam za wcinanie sie troche nie w temat ale chcialbym kupic ster i nie zalowac wydanej kasy i zapomniec o kotlowni w ktorej za czesto przebywam dotychczasowy ster to tech k1pv3

Opublikowano

Poniżej cytat postu vmilo

"Najtańsza 350zł - obsługuje pompę CO i CWU.

Droższa 500zł - obsługuje cyrkulację, pompę podłogową, siłownik zaworu wielodrogowego.

Dodatkowo można czujnik klapy podpiąć i czujniki obrotu/ruchu.

Kabel 10m z czujnikiem zewnętrznym, powrotu, osobno trzeba dokupić. Na pełny pakiet można rabat dostać :]

Moduł net z WiFi, ma kosztować od 150 do 200zł."

Więc dla Ciebie ta droższa wersja pisz do vmilo bo już można kupić. 

Opublikowano

....zastanawialem sie na skzp a tu widze verbomat ....

Przypominam, że to wersja testowa, sami jeszcze nie wiemy jakie kwiatki mogą zakwitnąć.

Przypominam również, że to ster dla wiedzących co jest dobre na palniku a co nie. Jak nie chcesz/nie lubisz się bawić, to szukaj czegoś innego.

Osobiście nie znam stera, który potrafi spalić w pełni automatycznie dostępne na rynku paliwa - jeśli ktoś Ci to obiecuje, to możesz być zawiedziony.

Opublikowano

Decyzja należy do Ciebie.

Problemów jak na razie większych nie ma, drobnostki, które są poprawiane prawie w locie...

Opublikowano

]Testu c.d...

post-51897-0-81278600-1482956113_thumb.jpgpost-51897-0-16927500-1482956114_thumb.jpgpost-51897-0-04903200-1482956115_thumb.jpgpost-51897-0-41399400-1482956115_thumb.jpg

Jak widać na załączonych obrazkach :), to co wczoraj było na wymienniku przegarnięte, dziś zaczęło pokrywać się delikatnym szarym nalotem. Ponieważ nieco się ochłodziło, kocioł pracował cały dzień z 40-50% mocą, na krótko przed zrobieniem zdjęć wszedł na 80 % ( młodzież w łazienkach :).

Do audilhr: możesz być też zawiedziony, jeśli po jakimkolwiek sterze oczekujesz, ze zapewni  na wykresie proste kreski przy instalacji, w której  przepływy mocno skaczą. A takie na pewno będą przy kilku nierównomiernie załączających się pompach, wszelkich zaworach 3/4D. 

Ten ster ma niezaprzeczalną zaletę: dmuchawa chodzi non-stop z różną intensywnością w zależności od mocy (pod warunkiem, że kocioł się nie odstawia). Na początku gubiłem się trochę w mnogości jej ustawień, ale z czasem się "dogadaliśmy". Dla mniej doświadczonego użytkownika sugerowałbym wersje oprogramowania w "pakietach" w zależności od typu palnika (celowo piszę palnika, a nie kotła), dmuchawy ( jej mocy). Wiadomo, że wszystko się nie zmieści, dlatego dla każdego coś innego :)

Resztę "schować" w głębszym menu instalatora.

edycja: odchudzono zdjęcia :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.