Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki System Grzewczy Dla Jednej Kondygnacji Domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam zamiar kupić dom, a w zasadzie górną kondygnacje tego domu, chodzi o to że chcę rozdzielić ogrzewanie w domu tak aby górna cześć budynku która będzie należeć do mnie miała oddzielne ogrzewanie. Myślałem aby zastosować jakieś ogrzewanie elektryczne np. panelami grzewczymi, znalazłem w internecie coś takiego -

http://www.najtanszeogrzewanie.pl/strona/i...2&Itemid=35

Co myślicie o tym ? Powiem tylko, że budynek jest stary rok budowy 1970, ocieplony jest tylko jedna ściana budynku, podłogi prawdopodobnie drewniane. Co do ogrzewania z kotła grzewczego sprawa jest dość skomplikowana jeśli chodzi o rozdział ponieważ komin jest tylko jeden, więc skłaniał bym się do jakiegoś rodzaju ogrzewania, które nie będzie wymagało ciągnięcia rur przez cały budynek i wyprowadzania go kominem. Po za tym zależy mi na jak najmniej inwazyjnej zmianie ogrzewania, być może wchodziło by w grę jeszcze jakieś ogrzewanie gazowe ?

Wszelkie pomysły i propozycje mile widziane, cena będzie największym wyznacznikiem przy wyborze rodzaju ogrzewania.

Opublikowano
Jeśli w budynku masz rozprowadzoną instalację c.o. to proponuję Ci rozważyć takie rozwiązanie.

http://www.systemyogrzewania.pl/aktualnosc...OLpomarancz.pdf

W takim razie czy ktoś mógł by mi podać więcej informacji na temat tego rozwiązania, jakiego zużycia energii można się spodziewać i czy tego typu rodzaj ogrzewania wymusza jakieś specjalne warunki mieszkalne, a może ktoś z was posiada tego typu ogrzewanie, jakieś spostrzeżenia ?

Opublikowano

interesowałem się tym kiedyś,ale galopujące ceny prądu zkutecznie mnie zniechęciły,sam kociołek też kosmicznie kosztuje,

Opublikowano

Może rzucisz jakieś kwoty ? chyba że zaproponujesz jakieś inne rozwiązanie w tej sytuacji, proszę o pomoc, wszelkie uwagi mile widziane.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zainteresowałem się sprawą, sama cena instalacji tego typu ogrzewania mnie nie przeraża tak bardzo ale czy ktoś ma jakieś doświadczenia z piecami JOGI-B, chciał bym wiedzieć jakie rzeczywiste koszty poniosę przy tego typu rodzaju ogrzewania, biorąc pod uwagę ceny prądu na dzień dzisiejszy.