fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 25 Października 2016 #1 Opublikowano 25 Października 2016 Witam Czytalem w internecie ze sa rozne systemy laczenia rur stalowych na zacisk. Pytanie moje brzmi: czy trzeba miec specjalne rury danego producenta czy mozna wykorzystac 50 letnie rury ocynkowane obustronnie znalezione w piwnicy?
DoradcaKAN Opublikowano 25 Października 2016 #2 Opublikowano 25 Października 2016 Tego typu systemy instalacyjne wymagają rur o dość dobrze wykończonej powierzchni zewnętrznej, jest to bardzo ważne dla uzyskania szczelności połączenia które następuje poprzez współpracę zew. powierzchni rury z uszczelnieniem które jest w konstrukcji kształtki. Z tego też względu producenci tego typu systemów gwarantują jego poprawną pracę tylko przy wykorzystaniu oryginalnych elementów.
sambor Opublikowano 25 Października 2016 #3 Opublikowano 25 Października 2016 Ja robiłem poprawki starej inst systemem F2 Megapress z SC-Contur prod VIEGA http://www.viega.pl/katalog/pl_PL/F2_Megapress_z_SC-Contur/50418.html Tym to idzie wszystko połączyć, tylko aby rury nie były uszkodzone mechanicznie, kształtki drogie, ale jak masz gdzie pożyczyć praskę to się opłaca , szczególnie przy małych robotach lub awariach. Samo łączenie dużo szybsze niż spawanie Oczywiście są też systemy dedykowane - specjalne rury i kształtki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.