Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko 12Kw - Problem Z Wyjściem Na Zadaną Temperaturę

kammill

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawor 4D ma wbrew pozorom prosta zasade dzialania i wydaje sie wszystko proste ale ...

W calej instalacji CO beda jakies obwody i w kazdym moze byc rozny przeplyw rozna temperatura i tutaj juz zaczyna sie zabawa.

Poszukaj na necie schematu jak dziala zawor 4D. bedzie Ci latwiej zrozumiec co sie dzieje jak krecisz pokretlem.

Ja odkrylem ze w zaworze 4D jest cos takiego jak "punkt krytyczny" nawet lekkie musniecie tego na podzialce rozwala mi przeplyw obiegu kotlowego. Czyli jak ustawiam od 1 do 4 nic zlego sie nie dzieje temp. na powrot  lekko sie zmienia ale ciagle roznica jest tylko kilka stopni jak juz delikatnie przejde za 4 to nagle przeskok i temp, powrotu z 58 robi sie 30 stopni. I nawet jak poczekam z dzien to ciagle bedzie bardzo niska a piec wogole pracuje wtedy koszmarnie (co chwila wchodzi na max moc aby podgrzac wode wylacza sie na 15-20 min i znowu na maxa)

Co do mierzenia temp. powrotu. Ja umiescilem termometr  przy rurce owinalem dosyc dobrze tasma aluminiowa a potem jeszcze zaizolowalem otulina, wskazania sa dosyc stabilne. W twoim wypadku jakiekolwiek informacje o temp powrotu poza ( temp. jest chyba letnia) beda juz na cos wskazywaly :)

Opublikowano

Ja mam wszystko ocieplone. To głównie dzięki Waszym dyskusjom się na niego zdecydowałem. Ale od samego początku pod górkę. Pierw Defro mi nie dołożyło wentylatora - ale domówiłem i myślałem, że teraz będzie już elegancko. Mam nadzieję, że piec nie jest za mały.

Sam dokładałeś przepływomierz?

Jeśli tak to czy:

1. Przepiąłeś kabelek od hallotronu z dmuchawy na wentylatorek?

2. Czy wgrałeś oprogramowanie od wersji K1Pv3 ?

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czołem Panowie! Dziś kilka rzeczy z dnia dzisiejszego. Rano piec zastałem wygaszony (zapomniałem z tego wszystkiego dorzucić węgla a jeszcze nie konfigurowałem podajnika). Pierwsze co zrobiłem to dorzuciłem węgla tak jak wspominaliście. Piec bardzo szybko wszedł w temperaturę zadaną 65. 

Teraz płomień wygląda tak: 

post-64140-0-30043600-1476542229_thumb.jpg

W ustawieniach ogólnych zmieniłem nadmuch na -10. 4D ustawiony na niecałe 5. Piec hulał 63/67 temperatura. Niestety grzejniki były takie sobie. Tutaj już dmuchawa jak kilka razy patrzyłem nie działała ciągle na 100%. Podłączyłem to zgodnie z instrukcją znalezioną na forum lecz nie śrubkami a klejem. K1Pv3 v.2.4.2. 

post-64140-0-16591500-1476542389_thumb.jpg

Teraz podkręciłem nieco zawór 4D na ponad 5 i temperatura spadła do 48 ale powoli rośnie - jest 52. 

post-64140-0-01905900-1476542635_thumb.jpg

Podłogówka hula aż miło - temperatura już jest taka jak ustawiłem na sterowniku - nawet 2 obiegi się wyłączyły w salonie. Ale te grzejniki mnie niepokoją - co będzie jak przymrozi. Nie wchodziłem jeszcze w ustawienia serwisu. 

Edit: czy ktoś z Was podpowie mi, które miejsce na mojej instalacji będzie najlepsze do zamontowania termometrów wyjścia i powrotu?

Mam dom 155m2. Duży garaż (1 grzejnik on jest ciągle zimny), 5 grzejników na piętrze, 2 małe ręcznikowce i 5 obiegów podłogówki: łazienka, łazienka, salon i kuchnia. 

Opublikowano

Kolego a daj mu więcej wiatru bo to są spieki koksowe tak jakby mało wiatru było ale przed tem zobacz w menu serwis jakie sa parametry i podaj

Opublikowano

Czyli dać z tego -10 na 0 i podać Wam parametru z menu serwisowego (tego, do którego trzeba wejść z pinem)?

Opublikowano

Narazie podaj parametry i zobacz klapkę na wentylatorze czy jest otwarta?

Opublikowano

Co do termometrów no nie musisz montować wystarczy czujniki te co są w komplecie. Do powrotu jak najbliżej kotła na rurze od powrotu a od czujnika zaworu za nim i za pompą.

Opublikowano

Piec powoli chyba dochodzi do zadanej - 59 na piecu. Zmniejszyłem tą temp. do -5. Te info mam, jeżeli trzeba by było inne to proszę o informację:

Hallotron nadmuchu - włączony

Temp. priorytetu - 62 stopnie

Czas podawania przedalarm - 0 minut, 30 sekund.

Temp alarmu podajn - 75 stopni

Próg wygaszania - 37 stopni

Próg rozpalania - 50 stopni

Max. temperatura spalin - 260

Max. obroty - 250

Min. obroty - 80

Max. wentylator roboczy - 25

Min. wentylator roboczy - 13

Maks przerwa pod - 90 sekund

Min przerwa pod - 50 sekund

Maks praca pod - 3 sekundy

Min. praca podajnika - 1 sekunda

Może problemem grzejników są te termostaty? Choć temperatura jest ustawiona na każdym 25. 

post-64140-0-78293900-1476544991_thumb.jpg

Opublikowano

W tych miejscach jak przypnę, będzie ok? 

post-64140-0-10810900-1476545216_thumb.jpg

Opublikowano

Parametry masz ok. Zobacz jeszcze ta klapkę na wentylatorze zwal ten koks z palnika i daj nadmuch na +5. Zobaczymy

Opublikowano

Czerwony ok - czujnik zaworu. A niebieski nie tam tylko przy wejściu zaraz przy kotle tam gdzie powraca cała woda z instalacji - wejście do kotła.

Opublikowano

Tam z tyłu na dole?

Ok - za chwilę tak zrobię z tym żarem i zobaczymy.  

Opublikowano

Tak z tyłu kociołka na dole ;)

Opublikowano

Klapa na wentylatorze to jest ta śruba? Jeżeli tak to mam tak jak w instrukcji...

Opublikowano

Czyli nie możesz ruszać i jest zablokowana tym wkretem

Opublikowano

Tak.

Opublikowano

Ten glut zapycha nadmuch i stad problemy ze złapaniem temperatury

Opublikowano

Zaraz pojadę i to zrzucę i dam nadmuch na noc na +5. Ciekawie co będzie jak będą mrozy i dojdzie 300l CWU :/ 

wadus - jakie są optymalne temperatury wejścia i wyjścia u Ciebie?

Opublikowano

Jeszcze moze być wina ekogroszku też może za bardzo spiekający jest. Próbowałeś czegos innego?

Opublikowano

Masz duży dom ale teraz 12stka jest do 150 m powinien dać rade jak dom dobrze ocieplony.

Opublikowano

Mam ocieplony 20cm - 0,031. Z audytu energetycznego zapotrzebowanie na ciepło to około 8kw. Spróbuje po wypaleniu tego bo dziś załadowałem cały podajnik. Mam jeszcze Energo Extra i SmarTens - Firmowy. 

Opublikowano

Znajomy 12kw ogrzewa 200m dom ocieplony więc twój to pikuś

Opublikowano

[...] zaczynam się zastanawiać poważnie czy nie mam za małego pieca - tym bardziej, że nie grzeje jeszcze wody (300l) i nie ma mrozów...

Daj sobie na luz. Zacząłeś grzać zimny budynek i musisz wpompować w niego maaaase ciepła. Idź z kolegami na piwo, żoną się zajmij , a do kotłowni wróć za trzy dni....

PS. Na cholerę Ci ten baypass z zaworem różnicowym przy pompie?

PS2. Za te złączki z ocynku to instalatorowi należy się blacha!

Opublikowano

O ile wiem to do tego sterownika powinieneś mieć dmuchawe z halotronem wówczas klapka zablokowana na otwartą. Do tego możesz podłączyć do sterownika czujniki temperatury powrotu może być za 4D. A najważniejsze zamontuj siłownik do zaworu- zapomnisz o kreceniu.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy wypala Ci groszek w glab retory tzn w strone slimaka?, masz zalozony przeplywomierz i oprogramowanie v3 na sterowniku v2?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.