Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Sposób Podawania Paliwa Lepszy: Mniej A Czesciej Czy Więcej A Rzadziej?

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co osoba to inaczej ci powie.

Jedni mówią aby podawać częściej bo wzruszasz węgiel w palniku. Słyszałem też, że 10s to minimum bo wtedy silnik ślimaka się mniej zużywa (coś że prąd się stabilizuje, już nie pamiętam).

U siebie obecnie mam 5s podawania i reguluje tylko czasem pomiędzy podawaniem.

Opublikowano

dzięki ja tez mam 5sek z pauzo cały czas kombinuje ustawiam rożne przerwy jedni mówią ze zamknąć się w 1-dnej minucie drudzy ze 1/4 czyli u mnie 5sek podawanie 20sek pauza, dziś mam dobrze jutro źle i tak kombinuje ..............

Opublikowano

Generalnie musisz zgrać ze sobą trzy parametry:

czas podawani

czas przerwy

i siłę nadmuchu.

Nikt Ci nie poda idealnych nastaw bo to zależy od wielu czynników, a głównie od węgla. Jak spiekający to słabiej dmuchasz i dłużej trzymasz na palniku i odwrotnie.

Opublikowano

Co do kopczyka to bym się się zbytnio nie martwił jego wyglądem. Trzeba  tak ustawić aby nie przesypywać opału i żeby otwory nadmuchowe były zakryte, czyli tolerancja dosyć duża.

Opublikowano

papasmurfek dzięki ..........temat z innej beczki moje centralne to stara instalacja wymieniłem tylko piec na piec z podajnikiem i dołożona pompa CO i zaworek sprężynowy, jak pompa chodzi to zawór otwarty i odwrotnie,oraz termostat pokojowy który włącza pompę i wyłącza kiedy po powiedzmy 3..5 godzinach włączy termostat pompę długo ma nagrzać cała instalacje myślę ze oszczędności w tym nie ma wyczytałem w necie ze jakby pompa chodziła non stop to tak,ale nie bardzo kumam........

Opublikowano

Dla kotła lepiej jak się nie będzie odstawiał w podtrzymanie tylko będzie modulował moc. Nie każdy sterownik to potrafi. Lepsza i bardziej komfortowa była by instalacja oparta na zaworze mieszającym i sterowaniu pogodowym.

Opublikowano

Temat bardzo podobny do tego: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/1221-ustawienia-kotla-retortowego-krotszy-czas-podawania-nie-oznacza-mniejszego-spalania/

Osobiście nie testowałem w dłuższym okresie jak to wygląda w kwestii spalania, ale co nieco mogę napisać jak wygląda w kwestii nabierania temperatury i ilości popiołu.

Przy nastawach podawania/przerwy_podawania 16/80 spieków brak. Opał spalony idealnie, ale z komina delikatne kopcenie i więcej popiołu/sadzy w piecu. Znacznie szybciej piec uzyskuje temperaturę do zadanej.

Przy ustawieniach 5/26 dymku z komina  nie widziałem (może nie zawracałem uwagi), mniej popiołu na ściankach pieca, ale za to znacznie więcej w popielniku. W popielniku sporo kruchych kawałków. które po wrzuceniu na żar jeszcze się dopalają. Dłuższy czas uzyskiwania temperatury. 

Opublikowano

Jak przesypuje węgiel powinnaś skrócić czas podawania lub wydłużyć przerwę lub dać nadmuch w górę.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

do wzruszania kopca i zrywania tworzących się spieków. Pomocne przy spiekającym paliwie.

Opublikowano

ja mam 3/30 i czasami kalafior potrafi urosnąć jak nagle skoczy zapotrzebowanie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.